Poslanci DeSUS-a so se zmotili?

Naslednjič bodo glasovali drugače

Prlekija-on.net, petek, 20. maj 2011 ob 12:323
Parlament

Parlament

Državni zbor je v sredo po celodnevnih razpravah sprejel dopolnilo k predlogu družinskega zakonika, po katerem je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta to uradno registrirala ali pa se jima je v tej zvezi rodil otrok. O dopolnilih so poslanci glasovali posamezno, 41 jih je glasovalo za dopolnilo, 40 pa proti.

Obvezno registracijo zunajzakonske skupnosti, ki je po mnenju pravnikov tudi ustavno sporna, saj je diskriminatorna do tistih, ki bi dejansko živeli v taki skupnosti, pa je ne bi registrirali ali se jim ne bi rodil otrok, pa so poslanci izglasovali po pomoti. Poslanci DeSUS-a naj bi se zmotili pri glasovanju.

Pomoto je za RTV SLO pojasnil poslanec DeSUS-a Anton Urh: "Pač je prišlo do pomote, nenamerno, ker se ne strinjamo s tem amandmajem. To gre sto let nazaj, ne more to biti, in mi bomo na glasovanju ob tretjem branju popolnoma drugače glasovali, kot smo zadnjič."

Prav tako poslanec DeSUS-a Franc Jurša, je za 24ur pojasnil: "Ne trdim, da se nismo zmotili, niti rečem, da smo se zmotili. To je bila pač naša odločitev." Dejal je še, da je pri glasovanju bil zbran, kako bo glasoval v tretje pa še ni prepričan: "Odvisno od tega, kako se bomo uskladili znotraj poslanske skupine in seveda kakšno bo nasploh vzdušje pri sprejemu tega zakona."

Domnevna pomota poslancev je v javnosti naletela na precej oster odziv, Mitja Blažič, koordinator kampanje Za vse družine je na novinarski konferenci glede tega dejal, da je to neodgovorno, da so poslanci pri tem nezbrani in slikovito pripomnil, da poslanci sprejemajo zakone in ne receptov za golaž.

Po zdaj veljavni zakonodaji sta zunajzakonska partnerja moški in ženska, ki živita skupaj dalj časa. Koliko časa, ni določeno.


Več v Politika