AGRA 2021 se je pričela z ocenjevanjem svežega mesa

Strokovna komisija je izdelke nagradila s štirimi šampionskimi naslovi, 58 zlatimi, 36 srebrnimi in 10 bronastimi medalj za tržno ponudbo.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. maj 2021 ob 13:00
Ocenjevali so sveže meso

Ocenjevali so sveže meso

Pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo potekal od 21. do 26. avgusta v Gornji Radgoni, je 19. maja 2021 na Biotehniški fakulteti, Oddelek za živilstvo v Ljubljani, potekal 1. del 42. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Komisija strokovnjakov iz Biotehniške fakultete je pod predsedstvom prof. dr. Lee Demšar ocenila 110 svežih mesnih izdelkov (kategorija D), s katerimi je sodelovalo 19 udeležencev iz Slovenije (17), Hrvaške (1) in Avstrije (1). Slovenski proizvajalci so prijavili na ocenjevanje 103 izdelke, pet izdelkov je bilo iz Hrvaške in dva iz Avstrije.

Strokovna komisija je izdelke nagradila s štirimi šampionskimi naslovi, 58 zlatimi, 36 srebrnimi in 10 bronastimi medalj za tržno ponudbo. Med sodelujočimi vzorci je prevladovalo oblikovano, začinjeno presno meso s 96 vzorci, 11 je bilo maloprodajnih kosov pakiranega mesa in trije velikoprodajni kosi pakiranega mesa.

Šampioni kakovosti - izdelki, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo so Piščančji file, Hermine Wech - Koroška perutnina d.o.o., Leskovački čevapčiči AVE, Panvita MIR d.d., Piščančji čevapčiči AVE, Panvita MIR d.d. in Kolekcija puranje meso Natur, Perutnina Ptuj d.o.o.

S priznanjem za tržno ponudbo mesa je strokovna komisija nagradila proizvajalca Perutnina Ptuj d.o.o.


»Proizvajalci, sedemnajst iz Slovenije, eden iz Hrvaške in eden iz Avstrije, so na letošnje 42. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov poslali svoje najkakovostnejše izdelke iz kategorije D (meso in mesni pripravki). Število sodelujočih proizvajalcev (trije več) se iz leta v leto še vedno povečuje, prav tako se je letos v primerjavi z lanskoletnim ocenjevanjem (91) močno povečalo število ocenjenih izdelkov (110). Kljub povečanemu številu vzorcev, pa njihova kakovost ostaja odlična, ostaja na še višji ravni kot prejšnja leta, saj so razen dveh izdelkov vsi ostali prejeli priznanja, večina zlato (53 %), srebrno (33 %) ali bronasto (9 %) medaljo.

Ocenjeni vzorci mesa in mesnih pripravkov so bili iz treh skupin, iz skupine velikoprodajni kosi pakiranega mesa (3 %), maloprodajni kosi pakiranega mesa, drobovine in rib (10 %) ter skupine oblikovano, presno in začinjeno meso (87 %). Letos je panel izdelke iz skupin velikoprodajni in maloprodajni kosi pakiranega mesa ocenjeval po istem zapisniku kot izdelke iz skupine maloprodajni kosi pakiranega mesa, kar pomeni, da so bili ocenjeni tudi po toplotni obdelavi in ne samo presni. Kakovost teh izdelkov je bila nadpovprečna, napake izdelkov pa zelo redke.

Torej tudi letos so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso, kot so vrhunsko pripravljene jedi za peko, čevapčiči, pleskavice, burgerji, mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, marinirani piščanci ter mokro in suho zoreno goveje meso. Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (2 šampiona (2 %)), izjemno (50 zlatih medalj za tržno ponudbo (52 %)) in odlično (32 srebrnih medalj za tržno ponudbo (33 %)). 10 izdelkov (10 %) je bilo nagrajeno z bronasto medaljo za tržno ponudbo, le dva sta ostala brez odličja. Na letošnjem ocenjevanju je bilo precej izdelkov, ki se prodajajo pod trgovskimi znamkami.

Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo. Tokrat so bili kar štirje iz treh slovenskih mesno-predelovalnih podjetij. Podjetje Perutnina Ptuj, d.o.o. je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa. Vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost,« je povedala predsednica strokovne ocenjevalne skupine.



Več v Gospodarstvo