Ludvik Rudolf - mali Ludvik od Male Nedle - preprost kmečki človek s številnimi talenti

Pevec, ljubiteljski pesnik, avtor mnogih pesmi, številnih besedil in mnogih melodij. cerkveni ključar, zbiratelj, krvodajalec, ljubitelj in poznavalec zgodovine, etnografije, geografije Male Nedelje, Malonedeljčanov in njene okolice, ljubitelj vsega starega, starin, zgodovinskih dokumentov, zaprašenih slik in oguljenih starih dokumentov...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. maj 2021 ob 14:54
Ludvik Rudolf

Ludvik Rudolf

Ludvik Rudolf, »mali Ludvik od Male Nedle«, kot se sam rad predstavi, je pevec, ljubiteljski pesnik, avtor mnogih pesmi, številnih besedil in mnogih melodij. Vse pesmi zna izjemno občuteno povedati ali z občutkom zapeti, in to na pamet. Je cerkveni ključar, zbiratelj, krvodajalec, ljubitelj in poznavalec zgodovine, etnografije, geografije Male Nedelje, Malonedeljčanov in njene okolice, ljubitelj vsega starega, starin, zgodovinskih dokumentov, zaprašenih slik in oguljenih starih dokumentov. Je izjemen poznavalec malonedeljskega narečja in najboljši turistični vodič teh krajev. Skromen zase, a izjemno bogat po duši in srcu.

Ludvik Rudolf je do danes izdal dve izjemno vsebinsko bogati knjigi. Prva je »Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh«, kjer je na 650 straneh velikega formata, z več kot tisoč črno-belih in barvnih fotografij, skic, zemljevidov, kart in dokumentov, postavil večen spomenik Mali Nedelji ter njenim ljudem. S knjigo, ki je rezultat več kot tridesetletnega zbirateljskega dela, obiskov številnih družin in intervjujev posameznikov, fotografiranj, neprespanih noči ob cerkveni in šolski kroniki, brskanj po zaprašenih podstrešjih in po zgodovinskih arhivih, je ustvaril pomemben zgodovinski dokument, ki mu ni para daleč naokrog.

Ludvik Rudolf

Knjiga »Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh« predstavljena javnosti


V letu 2016 je izdal še eno neprecenljivo in izjemno bogato knjigo v lastnem rokopisu, kjer je na 195 straneh zbral svoje pesmi in melodije pod imenom »Iz preteklosti v sedanjost za prihodnost«. Pesmi posveča hvaležnemu spominu pomembnim in njemu dragim ljudem. V njih je moč zaznati spoštovanje, odkritosrčnost in neizmerno hvaležnost. Zbirka ima izjemen etnološki, zgodovinski in kronološki pomen, pa ne samo za Malo Nedeljo, ampak za celotno Prlekijo in njene ljudi ter Slovenijo nasploh. Obogatena je tudi z zgoščenko, v želji, da bi te melodije še dolgo zvenele.

Leta 2018 je prejel tudi Miklošičevo nagrado za dolgoletno uspešno delovanje na širšem kulturnem področju.

V sklopu projekta Prleška kult-ura, v organizaciji Kulturno turističnega društva Festival Ljutomer in ki sta ga omogočila Evropski socialni sklad in Ministrstvo za kulturo RS, so izvedli literarni večer, kjer je Ludvik o sebi in svojem delu povedal marsikaj zanimivega. Pogovor si lahko ogledate v priloženem videu.

Predstavitev pesniške zbirke Iz preteklosti v sedanjost za prihodnost

Pesmi Ludvika Rudolfa so izšle v knjigi Iz preteklosti v sedanjost za prihodnost




Več v Kultura in izobraževanje