Knjiga »Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh« predstavljena javnosti

Dvorana hotela Bioterme skoraj premajhna za vse udeležence predstavitve izjemnega dela

Branko Košti, nedelja, 26. februar 2012 ob 11:095
Ludvik Rudolf

Ludvik Rudolf

"Ludvik Rudolf, mali Ludvik od Male Nedelje, pevec, ljubiteljski pesnik, avtor mnogih pesmi, številnih besedil in mnogih melodij. Pa vse zna na pamet izjemno občuteno povedati ali z občutkom zapeti. Vaški veterinar, porodničar pri številni živini. Cerkveni ključar, zbiratelj, krvodajelec, ljubitelj zgodovine, poznavalec zgodovine, etnografije, geografije Male Nedelje, malonedeljčanov in njene okolice. Ljubitelj vsega starega, starin, zgodovinskih dokumentov, zaprašenih slik in oguljenih starih dokumemntov. Ljubitelj in izjemen poznavalec malonedeljskega narečja. Govornik ob poslednjem slovesu od pokojnih na našem domačem pokopališču. Najboljši turistični vodič po naših krajih. Dobrotnik, vedno prijazen, dobrodušen, za druge bi naredil vse, zase ne želi ničesar. Skromen zase, a izjemno bogat po duši in srcu".

S temi besedami je voditeljica prireditve, ravnateljica OŠ Mala Nedelja Breda Žunič, predstavila Rudolf Ludvika, malega človeka od Male Nedelje, ki je v soboto, 25. februarja, dočakal svoj veliki dan. V prepolni dvorani hotela Bioterme, je bilo predstavljeno njegovo življensko delo, monografija Male Nedelje in njene okolice.

Kot skromen človek, je Ludvik želel, da knjiga nosi skromen naslov: "Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh". Vendar je s temi "nekaj besedami" na 650 straneh velikega formata, več kot tisoč črnobelih in barvnih fotografij, skic, zemljevidov, kart in dokumentov, postavil večen spomenik Mali Nedelji in njenim ljudem. S knjigo, ki je rezultat več kot tridestletnega zbirateljskega dela, obiskov številnih družin in intervjujev posameznikov, fotografiranj, neprespanih noči ob cerkveni in šolski kroniki, brskanj po zaprašenih podstrešjih in po zgodovinskih arhivih, je ustvaril pomemben zgodovinski dokument, ki mu ni para daleč naokrog. V neprecenljivo pomoč pri dokončnem urejanju in oblikovanju vsebine mu je bila gospa Jelka Pšajd, višja kustosinja v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota.

Podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, poslanec DZ RS Franc Jurša, nekdanja Slovenka leta in bivša županja Ljubljane, sedaj direktorica Pionirskega doma, domačinka Vika Potočnik, ena najbolj znanih Slovenk, odločna borka proti raku dojk, katere korenine tudi segajo k Mali Nedelji, Mojca Senčar, župana sosednjih občin, Mirko Cvetko iz Sv. Tomaža in Anton Slana iz občine Sv. Jurij ob Ščavnici, župnika Tomislav Roškarič in Franček Horvat, so bili le najuglednejši gostje med množico domačinov in številnih obiskovalcev od blizu in daleč, ki so s svojo udeležbo na prireditvi izrazili priznanje in zahvalo Ludviku za njegov neprecenljiv prispevek Mali Nedelji in njenim prebivalcem.

Program so popestrili ljudski pevci Fantje od Male Nedelje, domača folklorna skupina, še posebej pa sta navdušila učenca OŠ Mala Nedelja Mišel Sušnik in Niki Zmazek, ki sta v vlogah Frančeka in Micike skozi besedilo učiteljice Danice Potrč predstavila Ludvika in njegovo delo skozi oči preprostega človeka.

Knjigo "Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh" je založilo TD Mala Nedelja - Radoslavci, ki je prevzelo tudi njeno trženje. Vsi, ki želite svojo knjižnico obogatiti s tem edinstvenim delom, lahko kontaktirate založnika na e- naslov: mala.nedelja@gmail.com.Več v Kultura in izobraževanje