Predstavili zbornik »Pogled v zgodovino železnice Prlekije in Prekmurja na prelomu modernizacije«

Društvo Prleški železničar s številnimi predmeti in dokumenti ohranja bogato železniško dediščino.

Prlekija-on.net, torek, 15. junij 2021 ob 08:21
Predstavitev zbornika v Ormožu

Predstavitev zbornika v Ormožu

V petek, 11. junija, je na ormoškem gradu v Viteški dvorani potekala predstavitev zbornika z naslovom »Pogled v zgodovino železnice Prlekije in Prekmurja na prelomu modernizacije«. Na potovanju v prvem razredu vlaka »železniška Prleška dediščina« na progi Pragersko - Središče in Ormož - Hodoš, od leta 1860 do leta 2020 so zraven avtorjev prispevkov v Zborniku sodelovali še mag. Dejan Jurkovič iz Direkcije RS za infrastrukturo, ki je tudi avtor enega prispevka v Zborniku, Jelena Jerin, vodja službe za marketing kamor sodi Muzej SŽ, Janez Krivec, urednik revije Nova Proga, Andreja Špitalar, koordinator Muzeja SŽ, Miško Kranjec, fotograf, župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak, sorodna prijateljska društva za ohranjanje dediščine, Puhovci iz Ljutomera in Künštni Prleki ter številni občani, železničarji in drugi.

Lansko leto, 2020 je bilo drugačno, zato Društvo Prleški železničar ni moglo izvesti prireditve ob 160. obletnici otvoritve proge Pragersko-Ptuj-Ormož-Čakovec-Velika Kaniža, na način kot je za tako visok jubilej primerno. Pa vendar, glede na razmere ki nam dopuščajo, ker gre za železniško progo, ki je bila zgrajena le tri leta po povezavi Dunaj-Trst, pomeni, da so naši kraji zelo kmalu dobili železnico, ki je prinesla velik gospodarski in drugi razvoj, se je avtorjem zdelo primerno, da izvedejo predstavitev Zbornika »Pogled na zgodovino železnice Prlekiji in Prekmurju na prelomu modernizacije«.

17 strokovnih prispevkov osmih avtorjev

V Zborniku gre za 17 strokovnih prispevkov osmih avtorjev oz. poznavalcev železniške dediščine iz različnih institucij; Slovenske železnice, d.o.o., Zgodovinski arhiv Ptuj, Državni arhiv za Međimurje iz sosednje Hrvaške itd, katere vsebina je bila pripravljena že leta 2016 ob elektrifikaciji proge Pragersko-Hodoš, vključuje pa tudi vsebine na tematiko železnice v preteklosti na območju občine Ormož in celotne Slovenije.

Društvo Prleški železničar je sicer že leta 2016 priredilo Simpozij in izdalo "povzetek" Zbornika »Podobe Simpozija« na 24 straneh. Tokrat pa v celoti na 187 straneh.

Kot je zapisal Dušan Mes, generalni direktor SŽ, v spremni besedi Zbornika, se Slovenske železnice zavedajo, da z močno podporo v bogati železniški dediščini učinkoviteje uresničujejo ambiciozne načrte, ki si jih zastavljajo.

Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar je bilo ustanovljeno leta 2014. Od leta 2017 dalje deluje v javnem interesu na podlagi odločbe Ministrstva za kulturo in ima podeljen status delovanja v javnem interesu. Prav tako je na nek način edinstveno, svojevrstno... društvo sodeluje pri promociji Destinacije »Jeruzalem Slovenije« Občine Ormož in Zavoda za turizem, kulturo in šport Občine Ormož.

Zraven zbiranja in ohranjanja predmetov in dokumentov železniške dediščine, kjer nastaja muzej v malem na železniški postaji, ki jo v žargonu vsi imenujejo »Na Stanici« v Osluševcih, Društvo Prleški železničar izvaja projekte oz. aktivnosti ter povezane dogodke v okviru lokalne destinacije in sejmov, razstav v domovini, pa tudi izven meja, na Madžarskem, v Avstriji...

Nepozabno je bilo potovanje z vlakov v Beograd in Sremske Karlovce kot nekoč, leta 2015, s prijateljskimi društvi za ohranjanje dediščine; Puhovci iz Lotmerka in Künštnimi Prleki.

Društvo s številnimi predmeti in dokumenti ohranja bogato dediščino

Društvo Prleški železničar z objekti, muzejskimi železniški vozili (vagon, lokomotiva, tirna platforma, progovni vozički) in predmeti železniške dediščine, in sicer skoraj tisoč predmetov železniške dediščine in preko dva tisoč edinstvenih zgodovinskih dokumentov, načrtov, fotografij, ohranja bogato dediščino, za kar skrbi neutrudni motor društva, sicer pa podpredsednik, Janko Korpar, ki si prizadeva vzpostaviti Učni center/park železniške dediščine na Stanici za območje Prlekije in širše, izvedbo izobraževanj, predavanj/tematskih delavnic, tekmovanj/kvizov in promocija lokalne destinacije, ...

Zbornik, ki je bil izdan v lanskem letu je podrobneje predstavila urednica Zbornika Manica Hartman iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Avtorji Zbornika in vabljeni gostje so prejeli Zbornik in Promocijsko gradivo Destinacije Jeruzalem Slovenija.

Na koncu slovesnosti v Ormožu je bila še multivizja v počastitev 160. obletnice proge. Društvo Prleški železničar je v spomin na velik dogodek; na 160 let proge skozi Osluševce, 24. aprila 2020 pripravilo virtualno predstavitev oz. multivizijo na Youtube kanalu, ko so se vsi navdušenci Društva Prleški železničar glede na razmere dogodka spominjali doma, vsak na svoj način.

Do Osluševcev so se zapeljali z vlakom

Po prijetni in zanimivi vožnji z vlakom Slovenskih železnic, nekateri so se namreč z vlakom peljali ponovno po več kot dvajsetih letih, nekateri otroci pa prvič, v Osluševcih, kjer je potekal drugi del slovesnosti je bil najprej pozdravni nagovor s strani predstavnice Muzeja Slovenskih železnic, nato še predaja Zbornika vsem društvom KS Podgorci. Prejeli pa so ga lahko tudi vsi udeleženci.

Sledila je še skupinska slika na peronu pred vagonom, ki bo ostala za zgodovino naslednjim rodovom.

V Osluševcih je za organizacijo skrbelo Športno društvo Stanica. Zraven je v narodnih nošah bilo tudi Turistično društvo Podgorci.

Vsi udeleženci prireditve so imeli možnost ogleda zbirke železniške dediščine na Stanici. Najbolj pa so bili veseli otroci, saj je bila omogočena vožnja s cestnim vlakom K3 in vožnja na ringilšpilu z lesenimi korpami (vrtiljaku s košarami).

Sicer pa je Društvo Prleški železničar omogočilo prenos v živo po Youtube kanalu, kar si lahko ogledate v priloženem videu. Ampak v živo, je pa bilo živo; edinstveno, neponovljivo...



Več v Kultura in izobraževanje