Berimo in bedimo s sovami!

3. noč branja na POŠ Cvetka Golarja za vse pridne, majhne in velike bralce in bralke, ki so v letošnjem letu opravili bralno značko.

Prlekija-on.net, sreda, 16. junij 2021 ob 11:25
3. noč branja na POŠ Cvetka Golarja

3. noč branja na POŠ Cvetka Golarja

Na podružnični osnovni šoli Cvetka Golarja smo 11. junija izvedli 3. noč branja za vse pridne, majhne in velike bralce in bralke, ki so v letošnjem letu opravili bralno značko. Zelo smo veseli in ponosni, da toliko naših učencev rado bere, saj je bralno značko opravilo kar 28 učencev od 36.

Letošnja noč branja je po izboru učencev potekala v znamenju skrivnostnih nočnih ptic. Sove zaradi načina življenja in svojih posebnosti že stoletja burijo duhove. Mi smo jih želeli spoznati bolje, saj nas občasno občudujejo iz krošenj brez pred šolo.

Čeprav je letošnja noč branja potekala nekoliko drugače - preko videokonference - ni bila nič manj zabavna in zanimiva. Zbrali smo se ob 21. uri. Najprej nam je ornitologinja ga. Tjaša Podgoršek, iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), zelo slikovito in nazorno predstavila sove, predvsem vrste sov, ki živijo v Sloveniji.

Izvedeli smo res veliko novega in zanimivega. Učenci so z zanimanjem poslušali in ob koncu postavili številna vprašanja, na katera je naša gostja z veseljem odgovorila.

V drugem delu noči branja pa sta nam knjižničarka Vida in Aleksandra predstavile sove, ki nastopajo v knjigah, pregovorih in pravljicah. Učenci so kljub pozni uri zelo uživali. Pozno ponoči, ko se tudi sove že vračajo v svoja gnezda, so tudi najbolj vztrajni učenci, bogatejši z novim znanjem in prijetno izkušnjo zaskovikali v pozdrav in se odpravili spat.

Prisegli smo, da bomo tudi naslednje šolsko leto pridno brali, in če bodo razmere dopuščale tudi v šoli spali.

Nataša Magdič Kukolj, koordinatorica noči branja

Knjige so sanje, ki jih držimo v rokah.
Neil Gaiman



Več v Kultura in izobraževanje