Poleg velike toplotne obremenitve, je te dni v zraku še nekaj drugega...

Arso opozarja, da so poleg velike toplotne obremenitve, danes povsod po Sloveniji izmerjene povišane ravni delcev PM10, ki so posledica prehoda saharskega prahu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. junij 2021 ob 15:50
Ozračje je motno

Ozračje je motno

Slovenijo je te dni zajel prvi vročinski val, temperature so se ponekod povzpele tudi krepko čez 30 °C. Agencija RS za okolje (Arso) tako opozarja, da bo v naslednjih dneh po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Arso pa ob tem opozarja tudi, da so danes povsod po Sloveniji izmerjene povišane ravni delcev PM10, ki so posledica prehoda saharskega prahu.

Prah je lahko viden tudi na raznih površinah, predvsem avtomobilih. Pojav se pri nas sicer pojavi vsako leto, včasih bolj, drugič manj izrazito, tudi večkrat v letu. Spodnji video je izpred treh let, ko je tega prahu bilo pri nas kar precej.

Puščavski pesek

Te dni je naše kraje zajel oblak puščavskega prahu. Prikazan je časovni potek urnih ravni delcev PM10 na območju Slovenije z okolico. Danes se bo onesnaženost zraka s puščavskim prahom na območju Slovenije prehodno zmanjšala. Jutri, 23. 6., pričakujemo, da bo zračno maso s puščavskim prahom ponovno zaneslo nad zahodno in osrednjo Slovenijo.

Objavil/a ARSO vreme dne Torek, 22. junij 2021

Danes so povsod po Sloveniji izmerjene povišane ravni delcev PM10, ki so posledica prehoda saharskega prahu.

Objavil/a ARSO vreme dne Ponedeljek, 21. junij 2021
Puščavski prah
Simulacija saharskega prahu nad delom Afrike in Evropo, vir: dust.aemet.es
Onesnaženost zraka
Visoka vsebnost delcev PM10 v Ljutomeru, vir: obcinaljutomer.si

Še naprej bo sončno in vroče

Po napovedih Arso bo popoldne pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34 °C. V torek bo večinoma jasno, pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 23, najvišje dnevne od 30 do 35 °C. V sredo in četrtek bo še naprej sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter. V četrtek popoldne bodo možne posamezne vročinske nevihte.

Nad zahodno in delom srednje Evrope je plitvo ciklonsko območje z vremensko fronto, nad južno Evropo pa šibek anticiklon. Z jugozahodnikom priteka k nam zelo topel in suh zrak.



Več v Narava