DOPPS: Občini nismo izdali nobenega uradnega strokovnega mnenja glede sečnje dreves ali vpliva sečnje na gnezdeče ptice

Na Mladinski ulici v Gornji Radgoni so podrli 75 dreves. V izjavi so pojasnili, da naj bi se o tem posvetovali z Društvom za opazovanje ptic Slovenije. A tam trdijo, da glede tega niso podali nobenega uradnega strokovnega mnenja niti glede same sečnje dreves, niti glede vpliva sečnje na gnezdeče ptice.

Prlekija-on.net, petek, 2. julij 2021 ob 11:49
Podrta drevesa v Občini Gornja Radgona

Podrta drevesa v Občini Gornja Radgona

V začetku tedna smo poročali o sečnji 75 dreves na Mladinski ulici v Gornji Radgoni. Sečnja je na družbenih omrežjih poskrbela za nemalo začudenja uporabnikov in stanovalcev nad dejanjem, saj se je to zgodilo sredi gnezditvene sezone in sredi vročinskega vala. Zaradi tega so na Občini Gornja Radgona podali izjavo za javnost, kjer so pojasnili, da je šlo za posek dreves v okviru projekta »Kolesarska pot v mestu Gornja Radgona«.

"Razlog za takšen čas sečnje je bila tudi pozno prejeta informacija, ki še kako vpliva na samo izvedbo projekta; šele konec meseca aprila smo namreč prejeli sklep o sofinanciranju investicije v letošnjem letu. Šele nato so lahko stekli vsi nadaljnji potrebni postopki za izvedbo projekta. V tem času smo se posvetovali tudi z Društvom za opazovanje ptic Slovenije, ki nam je svetovalo, da pred 20. junijem nikakor ne izvajamo sečnje, česar smo se tudi držali," so med drugim zapisali v izjavi. A Društvo za opazovanje ptic Slovenije (DOPPS) je v petek na medije naslovilo odziv na to izjavo, kjer med drugim navajajo: "Na DOPPS-u želimo poudariti, da Občini Gornja Radgona nismo izdali nobenega uradnega strokovnega mnenja niti glede same sečnje dreves, niti glede vpliva sečnje na gnezdeče ptice. Občini nikakor nismo svetovali konkretnega datuma, kdaj naj se poseg opravi."

Izjavo DOPPS spodaj objavljamo v celoti, dosegljiva je tudi tukaj.

Posekana drevesa

Zakaj so v Gornji Radgoni morali posekati 75 dreves?



Odziv na izjavo za javnost Občine Gornja Radgona

2. 7. 2021

Dne 28. 6. 2021 je Občina Gornja Radgona podala pisno izjavo za javnost glede sečnje dreves na Mladinski ulici v Gornji Radgoni v okviru projekta »Kolesarska pot v mestu Gornja Radgona«. V izjavi za javnost so zapisali, da so se glede sečnje dreves posvetovali tudi z »Društvom za opazovanje ptic Slovenije«, kjer naj bi jim svetovali, da naj sečnje ne izvajajo pred 20. junijem.

Posvetovanje z našim društvom (DOPPS), na katerega se v izjavi za javnost sklicuje Občina Gornja Radgona, je neuraden telefonski pogovor župana občine z enim od zaposlenih na društvu. V kratkem telefonskem pogovoru, v katerem je župan poizvedoval o omejitvah sečnje dreves zaradi ptic, mu je zaposleni obrazložil, da se mora sečnja, če že je predvidena, zaradi gnezdenja ptic izvesti čim kasneje v koledarskem letu, pri čemer pa ni omenil nobenega konkretnega datuma. Zaposleni je dalje županu naročil, da naj naše društvo pisno zaprosi za izdajo strokovnega mnenja glede vpliva sečnje dreves na gnezdeče vrste ptic, česar pa občina vse do danes ni storila.

Na DOPPS-u želimo poudariti, da Občini Gornja Radgona nismo izdali nobenega uradnega strokovnega mnenja niti glede same sečnje dreves, niti glede vpliva sečnje na gnezdeče ptice. Občini nikakor nismo svetovali konkretnega datuma, kdaj naj se poseg opravi.

Zavedamo se, kako pomembno vlogo imajo zelene površine v urbanih okoljih, ne samo za blažitev vpliva podnebnih sprememb, ampak tudi za gnezdenje in življenje ptic in drugih živih bitij v mestih. S sečnjo dreves, kot jo je izvedla Občina Gornja Radgona, se ne strinjamo, prav tako pa tudi zavračamo njihove trditve, da smo jim za izvedbo posega podali strokovno mnenje.



Več v Narava