Na Moti predstavili zbornik Prlekija v ognju osamosvojitvene vojne 1991 - Ljutomer

Prireditev je potekala v sklopu slovesnosti ob 30-letnici osamosvojitve Republike Slovenije.

Branko Košti, četrtek, 8. julij 2021 ob 13:29
Predstavitev zbornika Prlekija v ognju osamosvojitvene vojne 1991 - Ljutomer

Predstavitev zbornika Prlekija v ognju osamosvojitvene vojne 1991 - Ljutomer

V ponedeljek, 5. julija, se je sklopu številnih prireditev in slovesnosti ob 30-letnici osamosvojitve Republike Slovenije v občinah Križevci, Razkrižje, Veržej in Ljutomer, odvila še ena prireditev. Ljutomerska veteranska in domoljubna društva so v domu ljutomerskih ribičev na Moti pripravile predstavitev zbornika Prlekija v ognju osamosvojitvene vojne 1991 – Ljutomer.

Zbornik, ki je v nakladi 200 izvodov izšel v oktobru 2020, sta izdali Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer. V uvodu predstavitve je odgovorni urednik Drago Ribaš, predsednik PVD Sever za Pomurje, poudaril, da zbornik nima namena postati delo zgodovinske vrednosti, ampak je njegov namen zanamcem ohraniti spomin na dogodke v takratni Občini Ljutomer pred, med in po osamosvojitveni vojni.

Poleg kratkega opisa bojev je njegov namen prikazati predvsem človeško plat vojne, pomoč prebivalstva TO in milici pri postavljanju barikad, pomoči pri oskrbi enot TO in milice, pridobivanje informacij, žrtvovanju ob občutkih, ko jim je domove rušila do sedaj njihova JLA. Ribaš je še povedal, da uredniški odbor ni posegal v vsebino prispevka posameznega avtorja, zato vsak prispevek odraža gledanje posameznega avtorja na dogodke tistega časa, njegove spomine, občutje in ravnanje v tem obdobju. V publikaciji so objavljeni tudi dokumenti, pridobljeni iz arhiva slovenske policije, zasebnih zbirk piscev in drugih, ki so jih prispevali za namen objave.

Avtorji prispevkov v Zborniku so: Drago Ribaš, Ljubo Dražnik, Franc Slokan, Ciril Magdič, Tomislav Habolin, Alojz Novak, Ljubomir Smodiš, Miroslav Novak, Branko Novak, Janez Vencelj, Edvard Ljubec, Alojz Filipič, Ivo Tivadar, Franček Štefanec, Nada Tomanič, Franc Tomanič, Cvetka Potočnik, Marjan Zanjkovič, Anton Horvat, Marija Cmager, Adolf Cmager, Lidija Kosi, Slavko Petovar, Mihael Kolbl in Stanko Ivanušič.



Več v Kultura in izobraževanje