Pričenja se Grossmannov festival, ki bo v Ljutomeru in Ormožu postregel s 35 celovečerci

Festival bo postregel še z retrospektivami, delavnicami, koncerti, razstavami, Parado zombijev in sploh prvim Zombie Drive-by (Mimovoz zombijev), zanimivim naborom mednarodnih gostov - tokrat z Garyjem Shermanom in Williamom Lustigom -, vinskimi degustacijami...

Prlekija-on.net, četrtek, 15. julij 2021 ob 10:48
Grossmannov festival

Grossmannov festival

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, letos že sedemnajstič, bo v mesecu juliju, kot lanskoletna izdaja, poleg Ljutomera zavzel še Ormož. Mednarodnih filmski festival, posvečen žanrski kinematografiji s fokusom na fantastični film ter vinu, ki vsakokrat postreže še z retrospektivami, delavnicami, koncerti, razstavami, Parado zombijev in sploh prvim Zombie Drive-by (Mimovoz zombijev), zanimivim naborom mednarodnih gostov - tokrat z Garyjem Shermanom in Williamom Lustigom -, vinskimi degustacijami, brezplačnim kampiranjem in odlično družbo, se je trdno usidral na domačem prizorišču, s svojo prepoznavnostjo pa je močno odjeknil tudi na tuje. Po izboru ameriške revije MovieMaker Magazine, ki velja za najbolj brano neodvisno filmsko revijo, je letos Grossmannov festival - podobno kot že leta 2019 - pristal med 50 najboljšimi žanrskimi festivali na svetu. Grossmanna so bralci revije MovieMaker že leta 2013 izglasovali za enega od petih najboljših horror/sci-fi festivalov.

Obeta se 35 celovečercev ter nabor kratkometražnih filmov s podobnim obsegom. 5 do 6 celovečernih filmov se bo potegovalo za najboljši film - nagrado Hudi maček 2021. Podelili bodo še Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film, Melies d'Argent za najboljši evropski fantastični kratki film (od leta 2010 je Grossmannov član Méliès International Festivals Federation) ter Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec.

Za hudega mačka se bodo potegovalo šest divjih filmov, madžarska nadnaravna grozljivka Post mortem (z gostom režiserjem Pétrom Bergendyjem), britansko-nemški folk horror Odrešena režiserja Thomasa Claya, francoska komična grozljivka Teddy režiserjev Ludovica in Zorana Boukherme, prvi belgijski zombi film Klinika za zombije (z gostom režiserjem Larsom Damoiseauxom), belgijsko-francosko-irski srhljivi triler Lovec in plen režiserja Vincenta Paronnauda in britanska psihološka grozljivka Rodbina režiserja Joeja Marcantonia. Obiskal nas bo tudi mladi kanadski filmar Octavian Kaul, ki ima kar dva filma v tekmovalnem programu za Slakovega hudega mačka.

V žiriji za najboljši celovečerec so častni gost Gary Sherman, režiser lanskega zmagovalnega celovečerca Koča Severin Fiala ter scenarist in režiser Andrej Košak. Žirijo za kratke filme sestavljajo animator Dušan Kastelic, ki je s Celico osvojil nagrado Melies d'argent na Grossmannu 2018, slovenski mojster grozljivke, scenarist in režiser Tomaž Gorkič ter Dino Julius, koscenarist in korežiser lanskega dobitnika nagrade Melies d'argent Slice of Life. Najboljši glasbeni dokumentarec bodo izbirali redni član žirije Igor Vidmar, založnik in producent Goran Lisica - Fox ter Terens Štader, urednik Festivala glasbenega filma Naj se rola.

Grossmannov festival

Glavni gostje festivala

Glavni gost in prejemnik častne nagrade Hudi maček za posebne dosežke v fantastični kinematografiji bo Gary Sherman, ameriški filmski režiser, scenarist in producent. Svojo filmsko pot je začel v šestdesetih z glasbenimi spot ter kratkimi filmi in se kasneje uveljavil v žanru grozljivk, v katerem je nanizal kultna dela kot so: Linija smrti (Death Line, 1972), posnet v Veliki Britaniji, v katerem nastopata Donald Pleasence in Christopher Lee, Britanski filmski inštitut pa ga je razglasil za najpomembnejši režiserski debi leta; Mrtvi in pokopani (Dead & Buried, 1981) z Jamesom Farentinom in Robertom Englundom, po scenariju Ronalda Shusetta in Dana O'Bannona, med drugimi podpisujeta tudi scenarij Osmega potnika; Poltergeist III (1988), v katerem je namesto tradicionalnih optičnih efektov na izjemno kreativen način uporabil mehanične efekte »v kameri«.

Režiser, producent in založnik Wiliam Lustig spada med avtorje, ki so krojili podobo neodvisnega žanrskega filma osemdesetih in devetdesetih. Z grozljivko Manijak je priobčil brezčasno mojstrovino, kultni status ima tudi ostra kriminalka Vigilant, največ uspeha pa je požel s priljubljeno franšizo Policaj manijak. Že dolga leta tudi vodi butično založbo Blue Underground, specializirano za izdajo restavriranih edicij kultnih žanrskih naslovov z vsega sveta na Blu-rayu in DVD-ju. Na letošnjem Grossmannu bo prejel častnega hudega mačka za posebne dosežke v fantastični kinematografiji.

Retrospektive

V čast prejemniku častne nagrade Hudi maček za posebne dosežke v fantastični kinematografiji 2021 bodo prikazali: Linija smrti (Death Line, 1972), Mrtvi in pokopani (Dead & Buried, 1981) in Poltergeist III (1988). V čast Wiliamu Lustigu bodo predvajali: Manijak (1980) in Policaj manijak 2 (1990).

Azijska kinematografija je navrgla nekaj največjih imen v zgodovini filma, med najprodornejše na svetu zagotovo sodi južnokorejska produkcija - naj spomnimo, Parazit (2019) je kot prvi tujejezični film osvojil oskarja za najboljši film. Letošnja področna tematska predstavitev bo tako pripadla prav južnokorejskemu žanrskemu filmu. Pripravljajo jo v partnerstvu z Veleposlaništvom Republike Koreje na Dunaju, retrospektiva pa vključuje: Zgodba o dveh sestrah (A Tale of Two Sisters, 2003), Stari (Oldboy, 2003), Gostitelj (The Host, 2006), Ječanje (The Wailing, 2016) in Čarovnica: 1.del. Subverzija (The Witch: Part 1. The Subversion, 2018).

Grossmannov festival

Delavnice

Čeprav sam film Poltergeist III morda ni ravno klasika med grozljivkami o njem pravijo, da je biblija in enciklopedija praktičnih posebnih učinkov. Nekakšna čarovniška predstava, ki se je ne bi sramovali niti Merlin, Houdini ali David Copperfield. Gary Sherman bo na delavnici predstavil vse segmente: od procesa načrtovanja vsakega posameznega posebnega učinka, do najmanjših podrobnosti pri sami fizični izvedbi, prirejeni za oko kamere. Masterclass bo namenjen tako filmskim profesionalcem, kot vsem, ki jih zanima kako se ustvarja čisto prava magija izza kamere.

Mala delavnica groze

Najstarejša delavnica festivala, ki so jo ustanovili leta 2008 pod pokroviteljstvom legendarnega Rogerja Cormana, je nastala po vzoru njegovega kultnega filma Mala prodajalna groze. Posnel ga je v pičlih dveh dneh. Udeleženci delavnice bodo tekom festivala prečili vse faze produkcije kratkega filma, na zaključni dan pa prikazali svoje izdelke. Med njimi vsako leto izberejo najboljšega, prvega jim je pomagal izbrati sam Roger Corman.

Mala delavnica maskiranja

Mala delavnica maskiranja je ena njihovih najpomembnejših in najbolj obiskanih, saj je tovrstno znanje pri nas težko dosegljivo. Delavnico bo vodila priznana maskerka Mateja Naberšnik, sodelavka številnih slovenskih filmov, TV produkcij in reklam. Udeleženci delavnice pa bodo svoje novo pridobljene veščine lahko praktično uporabili zadnji dan festivala. Na Paradi zombijev bodo sodelujoče maskirali v filmske pošasti.

Delavnica posebnih učinkov - izdelava miniaturnih maket

Dino Julius in Luka Hrgović iz Hrvaške veljata za mojstra izdelovanja filmskih miniaturnih maket. Njuna estetika izvira iz znanstvenofantastičnih filmov 80-ih, ki je sodobna digitalna tehnologija enostavno ne (z)more poustvariti. Udeleženci delavnice se bodo naučili izdelovanja miniaturnih maket zgradb in futurističnih vozil ter tudi kako jih pravilno osvetliti in pripraviti za snemanje. Končni izdelek delavnice bo poustvarjen kader iz filma Blade Runner.

Ostrenje pogleda

Kritiško delavnico pripravljajo v sodelovanju s Filmskim društvom Film Factory iz Maribora. Delavnica bo namenjena okoli desetim udeležencem iz vse Slovenije, ki bodo pod strokovnim mentorstvom pisali kritike o izbranih filmih iz letošnjega programa.

Grossmannov festival

Vinski in spremljevalni program

Za naslov vinskega šampiona Hudega mačka se letos borijo cuvée Revolution s Turistične kmetije Hlebec, šipon iz Vinogradništva družine Kos, traminca iz Vinogradištva Kovačič in Vin Marič ter Zara cuvee z Izletniške kmetije na koncu vasi. Posebni gost vinskega programa je glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar, ki mu bo družbo delala vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin.

V spremljevalnem programu bo posebna pozornost namenjena južnokorejski grozljivi kinematografiji, ki ji letos posvečajo posebno retrospektivo. O njej bodo spregovorili Sanja Struna, koordinatorka za filmske dogodke Veleposlaništva Republike Koreje in voditelji podkasta O.B.O.D. Mito Gegič, Igor Harb in Aljoša Harlamov.

Kot vsako leto bodo med festivalom potekale filmska delavnica z Vasjo Rovšnikom, delavnica maske z Matejo Naberšnik in delavnica za otroke, v delavnici filmske kritike se bo ostril pogled z Majo Kranjc in Robertom Kuretom, kot novost pa predstavljajo delavnico vizualnih učinkov z režiserjema Dinom Juliusom in Luko Hrgovićem, ki sta s kratkometražnim filmom Slice of Life lani osvojila Melies d'Argent za najboljši evropski fantastični film. Delavnice smo opisali že zgoraj.

Za vse vnete bralce bosta nove knjige predstavila Dejan Ognjanović in Davorin Bešvir.

Letos se tudi končno ima zgoditi edinstveni Mimovoz zombijev, prvi svojega imena, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Citroën klubom Slovenije in Ustvarjalnim društvom ART klub 7 iz Gornje Radgone.

Vse to in še več ponujata vinski in spremljevalni program, da še dodatno obogatita že itak krepko izkušnjo letošnje bogate filmske bere.

Petek se bliža, pripravite se na polet v razburljivi svet fantastike in vina!

Foto: Špela Jambriško

Grossmannov festival



Več v Družabno