Vinogradniki DV Mala Nedelja opravili občni zbor za pretekli leti in postavili klopotec

Po občnem zboru so postavili društveni klopotec in se družili na pikniku.

Branko Košti, torek, 24. avgust 2021 ob 14:33
Postavljanje klopotca DV Mala Nedelja

Postavljanje klopotca DV Mala Nedelja

V soboto, 21. avgusta, so se na občnem zboru zbrali člani in članice Društva vinogradnikov Mala Nedelja. Ker je od zadnjega občnega zbora preteklo že skoraj dve leti in pol, so na tokratnem občnem zboru obravnavali delovanje društva v letih 2019 in 2020, saj zaradi epidemije sklic letnih zborov ni bil mogoč.

Poročili o delu društva v letih 2019 in 2020 je podal predsednik društva Anton Žinko. Iz njih je razvidno, da je bil program dela za leto 2019 v celoti realiziran. Kot vsa leta, so tudi v tem obdobju dali poudarek izobraževanju, saj se zavedajo, da brez nenehnega spremljanja novosti v vinogradništvu in kletarstvu ni napredka in se kar hitro lahko zgodi, da zaostanejo za konkurenco v kvalitetni pridelavi grozdja in vina. Da so bili na tem področju uspešni, pričajo rezultati društvenega ocenjevanja vin, kjer je bila dosežena povprečna ocena 18,09 točk, kar je zelo dobra ocena. Tudi doseženi rezultati na 16. Grajskem ocenjevanju vin na ptujskem gradu in 3. Državnem ocenjevanju vin v organizaciji VINIS, na katerih je z vzorci vin sodelovalo nekaj članov, dokazujejo, da je strokovno delo v društvu na visokem nivoju.

V letu 2019 so izvedli načrtovane dogodke in prireditve: rez vinske trte ob godu sv. Vincenca, pohod od kleti do kleti, strokovno ekskurzijo na območju Gornje Radgone in Kapelskih goric in pripravili društveni piknik s postavitvijo klopotca, v jeseni pa so v Kulturnem domu pri Mali Nedelji svečano proslavili 20-letnico delovanja društva. Vzporedno so potekale tudi številne aktivnosti za pričetek izgradnje vinogradniškega doma.

V letu 2020 zaradi epidemije koronavirusa delo skoraj popolnoma ohromljeno

Delovanje društva v letu 2020 je bilo zaradi epidemije koronavirusa skoraj popolnoma ohromljeno. Uspeli so izvesti dve izobraževalni aktivnosti (rez vinske trte in priprave na trgatev), društveno ocenjevanje vina, pohod od kleti do kleti ter postavitev klopotca. Sicer pa se je vodstvo po svojih močeh trudilo obveščati člane o novostih na področju pridelave grozdja, nege vina in aktivnostih glede izgradnje vinogradniškega doma. Nekaj vinogradnikov je sodelovalo tudi na prireditvi Veni vidi vino mlado na Ptuju in na Grajskem ocenjevanju vin na Ptuju.

Poročilo o svojih aktivnostih v zadnjih dveh letih je podala tudi Vinska kraljica DV Mala Nedelja Martina X - Daniella Kosi, kateri se je mandat, zaradi epidemije, podaljšal za eno leto. Iz poročila izhaja, da je bila kljub številnim omejitvam, kar aktivna. Prisotna je bila na veliki večini prireditev, na katerih so sodelovali člani društva, na povabilo Cerkvenjaške vinske kraljice Tjaše Simonič je sodelovala pri rezi Johanezove trte, sodelovala na ptujskem Kurentovanju, na povabilo župana Občine Sv. Jurij Antona Slane je društvo zastopala v Stuttgartu. Sodelovala je tudi v spletnem projektu Slovensko vinsko kraljestvo, kjer so vinske kraljice iz vse Slovenije izrazile podporo slovenskemu kmetu in v ta namen spodbudile ljudi, da kupujejo lokalne in v Sloveniji pridelane produkte.

Po končanem občnem zboru so se člani družili na društvenem pikniku in postavili društveni klopotec, ki je tokrat prvič zapel na novi lokaciji - ob novozgrajenem Vinogradniškem domu.



Več v Kultura in izobraževanje