Na Bogračfestu kuhalo 27 ekip

Naziv najboljšega bograča in s tem mojster bograča je postalo podjetje Varis, drugo mesto si je prislužila ekipa Žabarji in tretje Palfinger. Nagrado za najlepše urejeno tekmovališče je pripadlo Društvu vinogradnikov in sadjarjev Lendava.

Prlekija-on.net, nedelja, 29. avgust 2021 ob 11:31
Bogračfest 2021

Bogračfest 2021

Bogračfest v Lendavi, ki se lani ni odvil zaradi epidemije, je tokrat znova potekal na ulici v manjšem obsegu s 27 tekmovalnimi ekipami. Naziv najboljšega bograča in s tem mojster bograča je postalo podjetje Varis, drugo mesto si je prislužila ekipa Žabarji in tretje Palfinger. Nagrado za najlepše urejeno tekmovališče je pripadlo Društvu vinogradnikov in sadjarjev Lendava.

Ocenjevalna komisija je pod vodstvom Zdenke Tompa za najboljši bograč razglasila ekipo Varisa. Zmagovalci so se zmage zelo razveselili, saj pri kuhanju bograča v Lendavi sodelujejo že od samih začetkov. Marjan Donko, vodja zmagovalne ekipe je povedal: »To je zame velik uspeh, po dolgih letih smo uspeli zmagati. Pomembna je dobra ekipa, prave sestavine in ljubezen do kuhanja.« Sicer je zlatih bogračev bilo skupno 6, srebrnih 8 in 9 bronastih.

Tekmovalne ekipe so se na urejanje prizorišča ter samo kuhanje pričele pripravljati že od 8.00 naprej. Opoldne je župan Občine Lendava Janez Magyar z gasilsko sireno naznanil štart kuhanja.

Organizator prireditve Zavod za turizem in razvoj Lendava je po enoletnem premoru, ko Bogračfesta v obliki tekmovanja na ulici ni bilo, le-to znova pripravil, čeprav v manjšem obsegu.

Martina Bukovec, direktorica je ob tem povedala: »Pomembno je, da se je Bogračfest vrnil na ulico; 27 ekip tvori današnje tekmovanje v kuhanju bograča, ki poteka že skoraj 20 let v starem mestnem jedru Lendave - ekipe prihajajo iz različnih koncev Slovenije, imamo goste s Hrvaške ter seveda domače ekipe, ki se potegujejo za naziv najboljšega v kuhanju bograča

Župan Janez Magyar se je med drugim zahvalil vsem, ki so pripomogli k organizaciji letošnje prireditve: »Zelo pomembno je, da se znova vrnemo v normalne tirnice ob upoštevanju vseh veljavnih ukrepov tudi naslednji teden, ko bomo v Lendavi kuhali največji bograč na svetu.« Tovrstne prireditve po županovem mnenju kažejo tvorno sodelovanje v lokalni skupnosti, kar je zagotovilo za uspešne prihodnje aktivnosti občine in načrtovane pridobitve v turizmu, ki bodo obogatile destinacijo.

Bogračfest je s svojim obiskom počastil tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca: »Užitek za uho, grlo, usta in srce - zelo sem navdušen nad tem, kar sem videl, sprehod skozi Lendavo je eno čudovito doživetje, sobivanje narodnosti, mešanice kulture, ki odlično uspeva.« O vzdušju na prireditvi pa tole: »Nasmejani obrazi, čudoviti vonji, tekmovalnost, danes sem tukaj doživel utrip, ki ga že dolgo nisem vse od časa začetka covid krize

Lendava je predsednikovo pozornost pritegnila s Simpozijem odlivanja v bron, ki ga organizira Galerija-Muzej Lendava. Po sprejemu v mestni hiši, se je predsednik Alojz Kovšča sprehodil skozi staro mestno jedro in obiskal udeležence 49. Mednarodne likovne kolonije, obisk Lendave pa sklenil na tradicionalnem Bogračfestu.

Na prireditvi je bilo poskrbljeno za kulinarično ponudbo, kot je seveda bograč ter langaš, votli kolač, sladke dobrote in vinsko kapljico. Za glasbeni program na odru sta skrbeli skupini Skok in Blue Planet.

Naslednjo soboto bograč za Guinnessov rekord

Festivalsko dogajanje se v naslednjem tednu nadaljuje in bo obarvano tudi z manjšimi dogodki, kot so etno večeri, večer lendavskih vin in predstavitvenimi dogodki občinskih in nevladnih organizacij.

Naslednji vrhunec festivala je 4. septembra, ko se odvija Lendavska trgatev, ki tokrat ne bo postregla s tradicionalno povorko po mestu pač pa bodo običaji in tradicija prikazani na razstavi. Obenem se bo na zelenici za TC Lendava odvijalo kuhanje največjega bograča. V letu gastronomske regije bo tako Občina Lendava postavljala svojevrsten bograč rekord, saj se bo kuhanje 1500-kilogramskega bograča potegovalo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Pri tem bo sodelovalo šest kuharjev, ki bodo svoje delo pričeli že večer prej, tj. 3. septembra v večernem času. Za nemoten potek kuhanja bo pomagalo dodatnih 20 oseb. Rekorden bograč bo za pokušino nared 4. septembra predvidoma od 13.00 naprej in bo naprodaj po ceni 5 eur. Za glasbeno zabavo bo skrbel Weekend Band.

Podroben spored festivalskih prireditev je objavljen na spletni strani www.lendava-lendva.si, kakor tudi na socialnem omrežju Visit Lendava.

Foto: Tomaž Galič, Občina Lendava



Več v Družabno