Blagoslovili kip sv. Nikolaja in trg pred stolnico sv. Nikolaja

»Iz Sobote so speljane duhovne in tudi gospodarske ter kulturne poti po vsej pokrajini ob Muri in še čez, vse tja do matične Slovenije, do sosednje Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Murska Sobota je oko Slovenije, Prekmurje njena glava in Prlekija ter del Slovenskih goric njegova povezava z ostalimi slovenskimi pokrajinami,« je med drugim povedal soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Prlekija-on.net, nedelja, 5. september 2021 ob 19:31
Blagoslov kipa in trga pred stolnico sv. Nikolaja

Blagoslov kipa in trga pred stolnico sv. Nikolaja

V nedeljo, 5. septembra, je v Murski Soboti potekal blagoslov kipa sv. Nikolaja v krožišču in blagoslov trga pred stolnico sv. Nikolaja, ki ga je opravil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich, po blagoslovu je v stolnici sv. Nikolaja daroval sveto mašo ob somaševanju nadškofov msgr. Alojzija Cvikla, msgr. dr. Marjana Turnška ter škofov msgr. dr. Stanislava Lipovška in msgr. dr. Petra Štumpfa ter duhovnikov iz soboške škofije in od drugod. Pri liturgiji je bil prisoten tudi škof evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji mag. Leon Novak in predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, poslanca Državnega zbora RS Jožef Horvat in mag. Dejan Židan, župan Murske Sobote dr. Aleksander Jevšek, župani okoliških občin in občinski svetniki ter številni drugi.

Slovesnost se je pričela z blagoslovom kipa sv. Nikolaja v rondoju. Zbrane je najprej nagovoril soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je v nagovoru poudaril, da smo prišli na kraj naših prednikov, naših sedanjih poti in na kraj tistih, ki bodo prišli za nami ter nadaljeval:

Peter Štumpf pred kipom Sv. Nikolaja

V krožišču v Murski Soboti postavili kip sv. Nikolaja


»Iz Sobote so speljane duhovne in tudi gospodarske ter kulturne poti po vsej pokrajini ob Muri in še čez, vse tja do matične Slovenije, do sosednje Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Murska Sobota je oko Slovenije, Prekmurje njena glava in Prlekija ter del Slovenskih goric njegova povezava z ostalimi slovenskimi pokrajinami.

Brez naših prednikov nas ne bi bilo in tudi zanamcev brez nas ne bo. V sebi nosimo dolžnosti do naših dednih časti, ki imajo svoje korenine v krščanski veri in vrednotah. Tega se zavedamo in to hočemo ohraniti, ker na tem bomo obstali

Kip sv. Nikolaja je izdelal akademski kipar dr. Marjan Drev in v kompozicijskem smislu sodi v kategorijo evropskega figuralnega kiparstva v drugi tip, ki predstavlja prostostoječa in obhodna kiparska dela. Ta so redkejša, kompozicija teh je zahtevnejša in je izdelana za vse možne poglede. Avtor o kipu pravi: »Figura je modelirana prav za mesto v središču prometnega rondoja, na katerem je tudi postavljena. Na hitro si jo je mogoče ogledati kar iz avtomobila. Zahtevnejšemu opazovalcu pa se za ogled odpirajo širši panoramski pogledi zunaj rondoja. Prednost take postavitve je v tem, da je kip dostopen širšemu občinstvu. Kip jih s svojo navzočnostjo tiho in nenehno nagovarja

Po blagoslovu kipa in njegovi predstavitvi, ki ga je predstavila Anica Pušnik, se je slovesnost nadaljevala s procesijo do trga pred stolnico.

Trg zasnovan minimalistično, upoštevajoč danosti in semantiko prostora

Trg je obnovljen po načrtih arhitektov Simone in Blaža Jereba in nakazuje povezanost pomurske pokrajine s tem svetiščem. Oboje, trg in cerkev, nas spominja na izrazito arhaičnost tega prostora ter njegovo versko in narodnostno služnost in pomen za zavedanje o identiteti pomurskih ljudi tudi za prihodnost, pokrajine s tem svetiščem.

Arhitekta Simona in Blaž Jereb sta o zasnovi in sporočilu trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja v Murski Soboti zapisala, da je misel »Tukaj so nekoč pred nami bili in tukaj smo sedaj mi in tudi za nami bodo« in dodajata, da je trg v skupni velikosti 1.373 m2 zasnovan minimalistično, upoštevajoč danosti in semantiko prostora. »Deli se na osrednji in obodni del, ki prehaja v zeleno zaledje. Osrednji del ponazarja našo široko, odprto prekmursko ravnico, ki je razdeljena na tri enaka polja - njive, ki simbolno pomenijo Troedinega Boga: Oče, Sin in Sveti Duh. Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec. Osrednji del ponazarja na poljih se enakomerno med betonskim tlakom v določenem ritmu, z zamikom ponavljajo črte pasov iz kamna, kar se v tlorisu manifestira kot dinamični element rahlo vzvalovanega žita, gibanja v enosti. Sredinsko polje, ki se subtilno razlikuje od stranskih polj z rahlo širšimi pasovi kamna, v osi vodi od prenovljenega stopnišča pri glavnem vhodu v stolno cerkev sv. Nikolaja do glavnih dostopnih stopnic ob Gregorčičevi ulici, ob katerih bosta simetrično stala kipa v bronu, posvečena Sv. Cirilu in Sv. Metodu in ki vabita tistega, ki išče, naj vstopi v sveti hram.

Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec.

Zunanja učilnica se nahaja ob ograji pri veroučnih učilnicah, se pod konstrukcijo brajde in upajmo nekoč prijetno senco, nahaja zunanja veroučna učilnica in prostor druženja, kjer so nameščene klopi in vodnjak - pitnik

Apostolski nuncij v pridigi predstavil življenje in delo sv. Nikolaja

Arheološka izkopavanja so potrdila, da je kraj ob stolnici najstarejši zgodovinski prostor Murske Sobote. Posmrtni ostanki nekaterih nekdanjih tukajšnjih prebivalcev so bili zato umeščeni v prostor na trgu, ki ga bo v prihodnje zaznamovalo tudi sakralno znamenje.
Po predstavitvi trga in njegovem blagoslovu je v stolnici sv. Nikolaja sledila sveta maša, ki jo je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich. V pridigi je predstavil življenje in delo sv. Nikolaja in ob koncu dodal: »Zelo mi je všeč, da se kip svetega Nikolaja nahaja na stičišču cest. On je svetnik vseh. Je svetnik, ki povezuje vse: tiste z zahoda in tiste z vzhoda. Je svetnik, ki združuje. Svetnik, ki vabi k spravi. Papež Frančišek je v svoji video poslanici novembra lani Sloveniji in Cerkvi v Sloveniji povedal ravno to: Sprava in edinost za pozitiven napredek tako v slovenski družbi kot v Cerkvi v Sloveniji. Vsi vemo, da je treba še veliko narediti. Zdi se mi dobro, da se današnji dogodek odvija v jubilejnem letu 30. obletnice osamosvojitve Slovenije. V začetku septembra smo sredi praznovanja. Čas je. To je trenutek, da premislite in naravnate smer, kjer je potrebno, da opustite, kar je potrebno, in tudi spodbujate tisto, kar je potrebno za dobro vseh. Podoba stičišča cest in nauk svetega Nikolaja sta v tem trenutku dobrodošla

Slovesnost blagoslova kipa in trga sv. Nikolaja v Murski Soboti zaznamujejo trije pomembni mejniki: 102-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 30-letnica samostojnosti Republike Slovenije in 15-letnica soboške škofije. O tem bo govoril tudi napis na sakralnem znamenju. Na teh treh obletnicah stoji naše slovenstvo in v škofiji Murska Sobota tudi krščanstvo.



Več v Gospodarstvo