Mladi v Ljutomeru opozarjali na zanemarjanje podnebne politike

Namen dogodka je opozarjanje širše javnosti o podnebnih spremembah in problemih, tako na globalni kot na lokalni ravni.

Prlekija-on.net, sobota, 25. september 2021 ob 19:46
Podnebni štrajk v Ljutomeru

Podnebni štrajk v Ljutomeru

V petek, 24. septembra, se je po več slovenskih mestih odvil "podnebni štrajk".  Podnebni protesti so potekali na ta dan po celem svetu, v Sloveniji pa so se podnebni aktivisti zbrali v Ljubljani, Mariboru, Kaminuku, Kopru in Ljutomeru, kjer so opozorili vlado na zanemarjanje podnebne politike. Namen dogodka je opozarjanje širše javnosti o podnebnih spremembah in problemih, tako na globalni kot na lokalni ravni.

Ob tem so se mladi sprehodili po ulicah, na protestu pa so spregovorili člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost, kjer so prebrali svoje zahteve, saj se slovenski odločevalci po njihovih navedbah še vedno ne zavedajo nujnosti odziva na podnebno krizo ali pomena zdrave in bujne narave.

Opozorili so predvsem na problem kurjenja premoga v energetiki in na problem netrajnostnega prometa.

Politično oblast pozivajo, naj končno prizna podnebno krizo in jo prične nemudoma aktivno reševati z ustreznimi in pravičnimi ukrepi. Do leta 2030 zahtevajo opustitev uporabe premoga s celostnim in socialno pravičnim prestrukturiranjem premogovnih regij ter učinkovito in dostopno trajno mobilnost.

Foto: Špela Jambriško



Več v Kultura in izobraževanje