Kulturni večer popestrili z ljudskimi pesmimi

Z ljudskimi pesmimi sta se predstavili Selma Franov in Marinka Prelog, z umetniškim imenom skupine Beročka.

Prlekija-on.net, sreda, 6. oktober 2021 ob 09:25
Kulturni večer v Splošni knjižnici Ljutomer

Kulturni večer v Splošni knjižnici Ljutomer

"Ljubaf se ne trži", tradicionalne oktobrske prireditve v Splošni knjižnici Ljutomer z Lions klubom Ljutomer. Na začetku prireditve smo si udeleženci ogledali filme Karola Grossmanna iz leta 1905 in 1906. Muzejski sodelavec Tomaž Markovič je predstavil muzejske zbirke in zgodovino muzeja. Predsednica Lions kluba Ljutomer, Stanislava Perčič je pozdravila idejo o sodelovanju na kulturnem področju in predstavitvi domačih avtorjev v Splošni knjižnici Ljutomer.

Z ljudskimi pesmimi sta se predstavili Selma Franov in Marinka Prelog, z umetniškim imenom skupine Beročka.

Dušan Prelog, urednik knjižice, je ob izzidu zgoščenke ljudskih pesmi treh pokrajin zapisal:

"Pričujoča zgoščenka in knjižica predstavljata izbor 24 ljudskih pesmi z žensko ljubezensko tematiko, skrbno zbranih in izbranih iz bogate zakladnice ljudskih mojstrovin na območju obeh bregov reke Mure: med rekama Rabo in Dravo, vse od Radgone do Kotoribe.
Vsebina je zastavljena tako, da oriše nekatere skupne značilnosti ljudske pesmi treh sosednjih pokrajin: Prlekije, Prekmurja in Medjimurja. Pokaže pa mestoma tudi nekatere bistvene razlike, ki so odraz burnega zgodovinskega dogajanja ter kulturnih in jezikovnih vplivov sosednjih narodov v preteklih stoletjih.

Pesmi so - z izjemo Bejži, ftiček - predstavljene v uravnoteženem ženskem dvoglasju. Le-to je pri nekaterih tipično ljudsko, kot se je ohranilo iz starih notnih zapisov in zvočnih posnetkov, za večino skladb pa je Marinka melodiji - praviloma v sopranu - dodala drugi glas, ki v altovski legi sicer podpira osnovne harmonske prvine melodije, mestoma pa stopi iz teh okvirov, da ustvari ustrezno vzdušje in poudari sporočilnost posamezne misli.

Besedila in notni zapisi so zgoščenki dodani z razlogom - za čim širšo uporabo, tako v domačem okolju družine in prijateljev, kot tudi za uporabo v študijske ali pedagoške namene. Notnemu zapisu je - kjer je bilo to smiselno - dodana preprosta, sodobni uporabi prilagojena akordična shema, s katero so usklajene tudi tonalitete v notnih zapisih, ki praviloma niso enake tonalitetam na zvočnih posnetkih.
Ob notnih zapisih so natisnjene QR kode, ki omogočajo neposredno predvajanje in poslušanje posameznih pesmi na mobilnih napravah.

Pesmi so namenoma predstavljene v svoji prvinski obliki, brez dodane instrumentalne spremljave, kar jim daje dodaten pridih starodavnosti in mistike. S svojo tenkočutno in domišljeno interpretacijo, izjemno usklajenostjo vokalov in na krilih izjemne snemalne ekipe, sta pevki nedvomno postavili nov mejnik v dojemanju, podajanju in dokumentiranju vokalne ljudske glasbe v našem kulturnem prostoru."

Udeleženci večera so bili nad pozabljenimi ljudskimi pesmimi navdušeni, ugotovili smo, da se je včasih več pelo ob raznih delih, praznikih in družinskih praznovanjih. Z nostalgično, duhomušno in veselo ljudsko melodijo tako ohranjamo našo identiteto zapuščino naših babic in dedkov, se notranje bogatimo in napojimo. Na koncu smo vsi zapeli "prleško himno", Dere sen jas mali bija, te je lušno blo,...

Selma in Marinka se bosta predstavili še jutri, 7. 10. 2021 ob 18.00 uri v Kulturnem domu Razkrižje.

Vabljeni.

Zapisala: Vesna Laissani



Več v Kultura in izobraževanje