Živi zdravo. Potuj trajnostno.

V Vrtcu Radenci - Radenski mehurčki so izvedli aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti.

Prlekija-on.net, četrtek, 7. oktober 2021 ob 19:46
Evropski teden mobilnosti v Vrtcu Radenci - Radenski mehurčki

Evropski teden mobilnosti v Vrtcu Radenci - Radenski mehurčki

To je bila osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki smo ga obeležili tudi v Vrtcu Radenci - Radenski mehurčki. Kot vsako leto doslej, smo z otroki izvajali dejavnosti ob tednu mobilnosti. Otrokom so bile ponujene različne aktivnosti na temo prometa. Otroci so utrjevali znanja varnega vedenja v vrtcu, v prometu in doma. Spoznavali so načine trajnostnega transporta, spodbujali smo radovednost in veselje do umetniških dejavnosti in prispevali k razvoju otroške risbe. Spodbujali smo gibanje za zdrav motorični razvoj posameznika in družbe.

Ker se zelo radi vozimo s kolesi smo pripravili prometni poligon. Vendar je prej zelo dobro vedeti še nekaj malega o prometnih znakih. Otroci so spoznavali nekatere prometne znake in njihov pomen ter jih potem v prometnem poligonu, ki smo ga izvedli na asfaltnem igrišču vrtca, seveda skušali upoštevati. Prometne znake smo s pomočjo geometrijskih likov upodabljali v risbi ob neposrednem opazovanju. Ugotovili smo, da tudi pešci moramo upoštevati cestna pravila. Prav tako so iz geometrijskih likov upodabljali čudežna vozila in plovila. Ob pesmi Mire Voglar »Kolesarska«, smo spoznali in risali tudi kolo ob neposrednem opazovanju le tega. Največ pozornosti smo namenili ravno sloganu Živi zdravo, potuj trajnostno. Izzivu, kaj pomenijo te besede, smo v najstarejši skupini »Smrkci« enote Mehurčki, vendarle bili kos. Ugotovili smo načine kako lahko prispevamo k zmanjševanju onesnaževanja zraka in okolja s prevozi. Prav tako smo tisti, ki živimo v okoliških vaseh nekoliko prikrajšani za prevoz z avtobusom, kaj šele z vlakom. Zaradi okolja v katerem živimo največ uporabljamo avtomobile. Kljub temu lahko prispevamo k temu, da ne onesnažujemo zraka z uporabo vozil na elektriko in plin. Tudi v Radencih imamo dve polnilni postaji za električna vozila. Ogledali smo si nekaj poučnih posnetkov o železniškem prometu in sodelovali v likovnem natečaju Pot po železni cesti do zelene prihodnosti. Od otrok sem izvedela, da imajo predhodne izkušnje o vožnji z vlakom in prav zaželeli smo si, da bi tudi v naših krajih zaživela linija železniškega potniškega prometa. Izvedli smo še nekaj delavnic in sicer smo iz odpadnega furnirja izdelali ultra lahka letala, se razgibavali ob gibalni igri »semafor«, se igrali slikovni spomin - prometni znaki, izdelali cik cak cesto na tleh - igro z različnimi vozili, sprehodili smo se po okolici in prepoznavali prometne znake, razvrščali vozila glede na namen prometa (letalski, vodni, cestni, tirni), se nasmejali ob zgodbi Kako sta Bibi in Gusti udomačila kolo (I. Mlakar) in še in še...

Na enoti Grozdek Kapela so letošnji teden mobilnosti izvedli v sodelovanju z Občino Radenci in OŠ Kapela. S predstavniki Občine Radenci so se preizkusili v prometnem poligonu za preventivo varnosti v prometu, slikovnem spominu s prometnimi znaki, izvedli so kolo sreče za namen varnosti pešcev v prometu in risali s kredami pred OŠ Kapela. Člani PGD Kapela so otrokom predstavili novo gasilsko vozilo in čemu služi, s policisti PP Gornja Radgona pa so spoznali edino policijsko vozilo v Sloveniji v katerem je policijska pisarna. Na sprehodih so spoznavali varno pot ob vrtcu in šoli z označbami na cesti. Ob tem so razvijali veščine varnosti v prometu pešca, kolesarja in sovoznika v avtomobilu ter spoznavali pomen trajnostnega prevoza za ohranitev našega skupnega doma - Zemljo.

Pripravila: Jasmina Fašalek Paldauf, dipl. vzg.

#trajnostnamobilnost,
#evropskitedenmobilnosti,
#samo1planet,
#care4climate
#sptm

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

LogotipiVeč v Najmlajši