Učenci 9. razredov predali pobude občinam za varnejšo pot v šolo

Pobude so prispevali tudi učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, kjer je postavljen prikazovalnik hitrosti.

Prlekija-on.net, sreda, 20. oktober 2021 ob 14:58
Predlogi mladih za izboljšanje prometne varnosti v okolici Osnovne Janeza Kuharja Razkrižje šole, foto: Zavod VOZIM

Predlogi mladih za izboljšanje prometne varnosti v okolici Osnovne Janeza Kuharja Razkrižje šole, foto: Zavod VOZIM

Prikazovalniki hitrosti postavljeni v okolici šol v občinah Šentjur, Škofja Loka, Štore, Razkrižje, Litija in Žužemberk so služili kot izhodišče za razmišljanje učencev, kako lahko sami prispevajo k zmanjšanju hitrosti v okolici šol in širšem lokalnem okolju, in kako občina.

Pobude občinam so učenci razvijali v okviru projekta Delavnice "Razmišljam hitro, vozim počasi", ki ga Zavod VOZIM izvaja v partnerstvu z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika, ter sofinanciranju s strani Javne agencije RS za varnost prometa. V okviru projekta so učenci 9. razredov osnovnih šol naslavljali hitrost kot enega izmed poglavitnih vzrokov za nastanek prometnih nesreč. Zavarovalnica Triglav je 12 slovenskim občinam sofinancirala merilnike hitrosti z namenom opazovanja vedenja mimovozečih. Podatke iz določenega obdobja so učenci nato analizirali v okviru več intervencijskih delavnic in aktivno iskali možne rešitve za zmanjšanje prevelike hitrosti na cestah v okolici šole.

Srečanja županov in drugih predstavnikov omenjenih občin z učenci osnovnih šol so potekala v spletnem okolju. Na srečanjih so učenci za večjo varnost in strpnost v prometu večkrat predlagali višje kazni za kršitelje, izgradnjo kolesarskih poti, postavitev grbine (»ležečega policaja«), merilnikov hitrosti v okolici šole in več ozaveščevalnih aktivnosti o problematiki prehitre vožnje (tudi preko delavnic). Med predlogi so se znašli tudi:

  • "Okoli šole in hiš predlagamo omejitev hitrosti 30 km/h, da nam vozniki ne povozijo muck."
  • "Nekateri vozniki ne vedo, da je tukaj šola. Želimo, da bi bila tukaj znak ali kamera, da bi vozniki vozili počasneje."
  • "V okolici šole predlagamo grbine, saj je asfalt tukaj nov, ljudje pa zjutraj hitijo v službo."
  • "Skrbi nas, da vozniki ne bi povozili domačih in divjih živali."
  • "Opozarjamo starše in sorodnike, da vozijo po pravilih."

Pobude so prispevali učenci osnovnih šol Blaža Kocena Ponikva (Občina Šentjur), Ivana Groharja, Podružnična šola Bukovščica (Občina Škofja Loka), Štore (Občina Štore), Janeza Kuharja Razkrižje (Občina Razkrižje), Gabrovka - Dole (Občina Litija) in Žužemberg (Občina Žužemberg). Predstavniki občin so soglasno pozdravili pobude učencev, njihovo aktivacijo in pripravljenost za izboljšanje prehitre vožnje. Povečini se strinjajo z opažanji učencev, saj do podobnih ugotovitev marsikje prihaja tudi na zborih občanov. Podarjajo še, da so nekateri izmed predlogov, kot so višje kazni za kršitelje, izven pristojnosti občin.

Aktivacijo mladih pozdravlja tudi Ana Cergolj Kebler, predstavnica Zavarovalnice Triglav, ki je po slišanih predlogih mladih dodala: "V Zavarovalnici Triglav smo v zadnjih letih že več kot 80 lokalnim skupnostim pomagali, da so lahko pridobile prikazovalnike hitrosti. Prikazovalnik je koristen opomnik, a najlepše je, ko postane uporabno orodje, vir idej za umirjanje prometa in podlaga za konkretne ukrepe. Prav k temu so pripomogli učenci v 12 šolah, kjer so strnili glave za umirjanje prometa v svojem kraju. Njihove današnje neobremenjene ideje so sprememba jutrišnjega dne."

Ne gre pozabiti, da so učenci kljub mladosti zelo vpleteni v promet kot sovozniki, kolesarji ali pešci in so se v veliki večini tako ali drugače srečali s prehitro vožnjo, izkusili strah ali se kako drugače počutili ogrožene. Partnerjem projekta se zdi posebej pomembno zaščititi najmlajše in najranljivejše udeležence v prometu ter hkrati med učenci in mlajšo populacijo utrjevati zavedanje, da njihov glas šteje in jim omogočiti več priložnosti, da prispevajo svoja mnenja in predloge za varnejše in odgovornejše ravnanje na cestah.



Več v Kultura in izobraževanje