Literarni večer z Jernejem Dirnbekom v Knjižnici Ormož

Po treh pesniških zbirkah in domišljijskem romanu Pevci pozabljenih pesmi je letos pri Založbi Litera izdal zabavni kriminalni roman Tramp.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. november 2021 ob 08:53
Literarni večer z Jernejem Dirnbekom

Literarni večer z Jernejem Dirnbekom

V četrtek, 4. novembra, je Knjižnica Ormož gostila člana slovenske rock skupine Mi2, Jerneja Dirnbeka - Dimeka, ki igra kitaro, poje in je avtor večine skladb. Po treh pesniških zbirkah in domišljijskem romanu Pevci pozabljenih pesmi je letos pri Založbi Litera izdal zabavni kriminalni roman Tramp.

O ustvarjanju, glasbi, življenju in o napeti zgodbi je spregovoril z založnikom in urednikom knjige Orlandom Uršičem.

Jernej Dirnbek je Štajerec, ki živi v Ljubljani. Je ekonomist, ki se je po dolgih letih opravljanja dela državnega inšpektorja za varovanje podatkov odločil zgolj za glasbeno kariero. Svojo glasbeno pot je pričel že ob koncu osnovne šole, z igranjem kitare in bobnov ter nastopi v najstniški glasbeni zasedbi skupaj z današnjimi člani skupine Mi2 Tonetom Kregarjem, Egonom Hermanom in Robijem Novakom. V skupini Mi2 deluje že od leta 1995 in ima za sabo že 26 let ustvarjanja. Besedila in glasbo ustvarja tudi za druge glasbene izvajalce, kakor tudi za razvedrilne oddaje in predstave.

Avtor sam je tudi kantavtor, ki svoje pesmi predstavlja na različnih prireditvah kot so tudi literarni večeri. V Knjižnici Ormož smo tako imeli možnost slišati njegove avtorske pesmi, ki jih je prepletel s svojim literarnim ustvarjanjem.

Njegova glasbena besedila kot tudi literarna dela opisujejo družbeno kritiko na satiričen način, kar pa daje vtis iskrenosti in pristnosti, ki ljubitelje glasbe in literature pritegne k poslušanju ter branju njegovih del. V njegovih delih spoznamo like, ki bi jih lahko našli tudi v resničnem življenju, kot so Robinhud Polda, Dašek Flašek, Čavun in drugi.

Zase pravi, da je roker, ki piše poezijo, a se je v zadnjih letih lotil še ustvarjanja proznih del, ki mu dopuščajo več svobode. V prvencu Pevci pozabljenih pesmi, ki je izšel leta 2016, se je posvetil življenju prebivalcev manjšega slovenskega mesta, ki jih spoznamo skozi kratke dialoge in pesmi, ki jih je avtor vključil v besedilo.

V letošnjem letu je bralce presenetil z novim romanom Tramp, ki je po mnenju urednika knjige jasen, odprt in humoren, pri čemer na grotesken in satiričen način predstavlja socialno problematiko družbe, kar je odličen recept za dober roman.

Avtor nam je ob koncu večera izdal tudi skrivnost, da nas v prihodnosti čaka zanimiv roman s kriminalno vsebino.

Jana Petek,
Knjižničarka Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje