Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so podelili priznanja Naša Slovenija

Priznanje gibanja Kultura-Natura Slovenija so prejeli tudi Turistično društvo Stara Gora in Društvo Oldtimer.

Branko Košti, nedelja, 5. december 2021 ob 15:49
Podelitev priznanj Naša Slovenija

Podelitev priznanj Naša Slovenija

Kultura-Natura Slovenija, nevladno prostovoljno civilno gibanje, ki podpira, spodbuja in povezuje posameznike ter civilne pobude na področjih raziskovanja, predstavljanja, varovanja, ohranjanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine / krajine, je izvedlo jubilejno, deseto podelitev priznanj Naša Slovenija. Gostiteljica dogodka, s katerim so počastili tudi Ta veseli dan kulture, se je odvil v soboto. 4. decembra, v dvorani Edvarda Kocbeka v KUS, je bila Občina Sv. Jurij ob Ščavnici.

Zaradi zaostrene epidemiološke situacije in z njo povezanih ukrepov, pa tudi zaradi oddaljenosti nekaterih prejemnikov priznanj, je bila udeležba precej okrnjena. Zbrane sta uvodoma nagovorila župan Občine Sv. Jurij Anton Slana in predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija Slavko Mežek, v nadaljevanju pa je bil predvajan del posnetka enega od pogovorov z zamejskim pisateljem in tudi častnim občanom Občine Sv. ob Ščavnici Borisom Pahorjem, v katerem je govoril o največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu.

Gibanje Kulktura-Natura Slovenija podeljuje priznanja Naša Slovenija v štirih kategorijah, skupno s tokrat podeljenimi, je bilo v desetih letih podeljenih sto enajst priznanj.

Najprej je predsednik gibanja Slavko Mežek podelil priznanja v kategoriji ohranjanja kulturne dediščine, katera so prejeli:
Družina Virnik Karničar za celostno ohranjanje Šenkove domačije na Jezerskem, Lončarska vas Filovci - Gregor Bojnec, Turistično društvo Stara Gora in Društvo Oldtimer, Sveti Jurij ob Ščavnici.

Priznanja v kategoriji raziskovanje in uveljavljanj dediščine so bila podeljena: Etnogaleriji Skrina etnologu Blažu Telbanu iz Ljubljane in Turistični zvezi Slovenije.

Priznanja najzaslužnim posameznikom in organizacijam so prejeli: Ada Tomasetig iz Beneške Slovenije, Slovenski kulturni center na Dunaju, Galerija Šikoronja z ustanoviteljico Marijo Šikoronja, Rožek.

Zadnja so bila podeljena priznanja ustanovam, ki skrbijo za izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Prejeli so jih: Sotočja, radijska oddaja, RTV Slovenija (za dolgoletno kontinuirano predstavljanje življenja in ustvarjanja Slovencev v zamejstvu in po svetu) in Šola prenove, Skupnost zgodovinskih mest Slovenije.

Kako bogato kulturno dediščino v občini Sveti Jurij vidijo mladi raziskovalci, so v video prispevku prikazali učenci OŠ Sv. Jurij, s kulturnim programom pa so prireditev, katero je povezovala Katja Peršak Hajdinjak, obogatili domači glasbeniki - etno glasbena skupina Bosi.si pod vodstvom Zdravka Pattyja in Tamburaški orkester Sv. Jurij z umetniškim vodjem Markom Horvatom ter pesnica, tudi domačinka Monika Čuš. Domači likovni umetnik Zdravko Patty je tudi avtor grafike Cimprača, priznanja, katerega so, kot pozornost trajne vrednosti, prejeli nagrajenci.



Več v Kultura in izobraževanje