Prleški kvintet v novi zasedbi predstavlja novo božično skladbo

Z veseljem zrejo v prihodnost k bližajoči se dvajsetletnici in upajo, da se bodo časi toliko spremenili, da bodo lahko spet normalno delali in nastopali.

Prlekija-on.net, nedelja, 5. december 2021 ob 20:05
Prleški kvintet

Prleški kvintet

Prleški kvintet v novi zasedbi predstavlja novo božično skladbo z naslovom Božična vas. Skupino trenutno sestavljajo Sabina Lašič, Daniel Prelog, Darko Novak, Tomaž Rajh, Tadej Kavaš in Aleš Kolmanič. Z veseljem zrejo v prihodnost k bližajoči se dvajsetletnici in upajo, da se bodo časi toliko spremenili, da bodo lahko spet normalno delali in nastopali. V tem času pa ustvarjajo in snemajo nove pesmi. Med njimi je tudi pesem »Božična vas«, ki je izšla pri založbi Trstenjak.

Idejo je podal in razvil Matej Trstenjak, "saj prihajam iz vasi Banovci, kjer bo v decembru že 22. leto zapored zaživela Božična vas Banovci. V najbolj »veselem« mesecu v letu se povsod po vasi prižgejo lučke, vaščani pa pred svoje domove postavijo jaslice, ki si jih ljudje lahko ogledajo. To je posebna, unikatna božična zgodba, s katero se vaščani radi pohvalijo in tudi letos vabijo vse, da si pridejo pogledat njihove stvaritve," pravi Matej.

Pesmi lahko prisluhnete v priloženem videu.

Ansambel Prleški kvintet deluje od leta 2003, kar pomeni, da se počasi a vztrajno bliža dvajsetletnici. Njihova zgodba se je začela na velikonočnem pokanju v Dobravi, kjer sta se Aleš Dolamič in Aleš Kolmanič prvič srečala, skupaj zaigrala in ob dobri kapljici ugotovila potencial, da to preraste v nekaj večjega in bolj resnega. Beseda je dala besedo in nedolgo zatem se je v Bučečovcih začela zelo uspešna zgodba prleškega ansambla.

Skupino trenutno sestavljajo Sabina Lašič, Daniel Prelog, Darko Novak, Tomaž Rajh, Tadej Kavaš in Aleš Kolmanič. Z veseljem zrejo v prihodnost k bližajoči se dvajsetletnici in upajo, da se bodo časi toliko spremenili, da bodo lahko spet normalno delali in nastopali. V tem času pa ustvarjajo in snemajo nove pesmi. Med njimi je tudi pesem »Božična vas«, ki je nastala izpod peresa Mateja Trstenjaka, uglasbil pa jo je Bojan Lugarič. Skladba je izšla pri založbi Trstenjak.

Idejo za skladbo je podal in razvil avtor besedila Matej Trstenjak, saj prihaja iz vasi Banovci, kjer bo v decembru že 22. leto zapored zaživela Božična vas Banovci. V najbolj »veselem« mesecu v letu se povsod po vasi prižgejo lučke, vaščani pa pred svoje domove postavijo jaslice, ki si jih ljudje lahko ogledajo. To je posebna, unikatna božična zgodba, s katero se vaščani radi pohvalijo in tudi letos vabijo vse, da si pridejo pogledat njihove stvaritve.

Festivalska bera ansambla je velika in bogata, z največjimi nagradami iz vseh pomembnejših festivalov pri nas. Od začetka do danes se je zasedba ansambla precej menjala, a želja po ustvarjanju svoje lastne poti, lastne razpoznavne glasbene podobe je še zmeraj prisotna.

Trenutni koronski časi so zelo neugodni za delovanje ansamblov, kar se kaže v številnih menjavah članov, marsikateri ansambel je tudi prenehal delovati. Pred približno letom dni so tudi oni bili na razpotju, ali nadaljevati ali zaključiti zgodbo. Njihova dolgoletna pevka Zdenka Šafarič, nagrajena s številnimi nagradami za vokalne izvedbe, se je odločila, da se posveti družini, poklicu in hobijem, za katere ji glasba prej ni dopustila dovolj časa. Nadomeščanje take pevke je svojevrsten izziv že v normalnih časih, kaj šele v času popolnega zaprtja države, ko je že preprost prehod občin izziv. Vseeno so si fantje rekli, »poskusimo, nikoli ne veš« in na njihovo veliko zadovoljstvo niso rabili iskati daleč, samo malce iz Ljutomera, kjer živi Sabina Lašič. Sabina je v ansambel prinesla novo energijo in jih s svojo interpretacijo ter glasom popolnoma navdušila. Nedolgo zatem se je tudi Sandi Šafarič, trobentar in mož od Zdenke odločil, da bo prenehal z aktivnim delom v ansamblu, kar jih je ponovno napotilo k iskanju novega člana. Na srečo spet niso rabili iskati daleč, a preko Mure so vseeno morali pogledati. Tako se jim je junija letos pridružil Tadej Kavaš, odličen trobentar in bobnar iz Lipovec.

BESEDILO (avtor - Matej Trstenjak):

Rože samevajo, zunaj je mraz,
srne se skrivajo, zimski je čas.
Beli december je pometel prah,
so le stopinje na snežnih stezah.

Magičen je večer, sneg se iskri,
pesmi odmevajo, ogenj gori.
Nežen poljub lahko srečo rodi,
pesem božična pa združi ljudi.

Toplina v domove je brez sledi prišla,
prinesla lepe želje in strah odpravila.
Odplavale so misli tja, daleč pod nebo,
obrazi nasmejani povsod kraljujejo.



Več v Glasba in film