Na ogled razstava »Zlomljena«

V sodelovanju Centra za socialno delo Maribor, Univerzitetne knjižnice Maribor in avtorja fotografij Bojana Sobočana je na ogled od 01.12.2021-13.12.2021 v UKM Maribor.

Prlekija-on.net, petek, 10. december 2021 ob 18:14
Razstava »Zlomljena«

Razstava »Zlomljena«

V Evropi in tudi v Sloveniji smo v zadnjih desetih letih na področju prepoznavanja in pomoči ob nasilju naredili velike korake, pa vendar je nasilje nedokončana zgodba, ki nosi težke in hude posledice tako za žrtev nasilja, družino in za celotno družbo. Pojavnost nasilja je namreč, kljub spremembi zakonodaje in kljub ozaveščanjem tako laične kot strokovne javnosti, zelo visoka, pojavlja pa se tudi v vedno novih in bolj prikritih oblikah. Po zadnji veliki evropski raziskavi se v Evropi sreča z nasiljem po 15 letu kar 33 odstotkov žensk in ravno ženske so še zmeraj v več kot 90 odstotkih žrtve nasilja, najpogosteje za domačimi zidovi.

Center za socialno delo Maribor ima dobro razvito pomoč ob nasilju v družini in ponosni smo, da lahko žrtvi nasilja nudimo celostno pomoč na poti njenega okrevanja. Pomoč ob nasilju žrtvi nasilja nudijo strokovne delavke na vseh enotah Centra za socialno delo Maribor, Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor, žrtev se lahko 24 ur na dan umakne na varno v Krizni center za žrtve nasilja v družini Maribor, dolgoročnejšo varno namestitev pa nudi Varna hiša Maribor in po okrevanju iz nasilja tudi Materinski dom Maribor.

V okviru Centra za socialno delo Maribor v tem času mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami pripravljamo več aktivnosti in prireditev, s katerimi želimo ozaveščati širšo javnost s problematiko nasilja nad ženskami in predstaviti možne oblike pomoči. Žrtve nasilja želimo opogumiti in jim predati sporočilo, da je pot iz nasilja možna.

V letošnjem letu še posebej poudarjamo pomembnost pomoči žrtvam in osebam z izkušnjo nasilja v družini, ki jo te že 10 let prejemajo v okviru Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor. Svetovalnica je v teh desetih let postala nepogrešljiv program pomoči na področju preprečevanja nasilja v družini in promocije ničelne tolerance do nasilja v družini. Namen in naloga Svetovalnice je žrtvam nasilja in zlorab v družin nuditi pomoč in podporo pri prepoznavanju njihovih težav in potreb, pri iskanju možnih rešitev in pri spreminjanju lastne življenjske situacije. Strokovna pomoč jim omogoča, da bolje razumejo svoje potrebe in stiske, razbremenitev, predelavo travmatskih izkušenj in posledic doživetega nasilja, da izstopijo iz vloge žrtve in se opolnomočijo za samozaščitno vedenje. Ob strokovni podpori in z lastno angažiranostjo pridobijo nove pozitivne izkušnje, prepoznajo svoje talente, spretnosti in vire moči, pridobijo večji občutek lastne vrednosti, samospoštovanja in dostojanstva in se zanjo postaviti zase.

O avtorju in razstavi »Zlomljena«

Bojan je doma iz Gomilice. S fotografijo se je začel ukvarjati v srednji šoli. Resneje se ji je posvetil v zadnjih petih letih. Čeprav je zanj fotografija zanimiv hobby, se z njeno pomočjo rad loteva prikazovanja resnih tem in pereče družbene problematike. Je član foto kluba Maribor in foto-video kluba Lendava. Do sedaj je s svojimi fotografijami sodeloval na številnih skupinskih razstavah obeh klubov. Njegova želja je fotografijo približati ljudem tako, da bi le ta med njimi živela.

Bojan Sobočan se je s svojimi fotografijami v razstavi »Zlomljena«, ki jo je že večkrat javnosti tudi predstavil, želi opozoriti na problematiko nasilja nad ženskami, ki se najpogosteje dogaja v domačem okolju. Razstava je tako posvečena žrtvam nasilja, ki so se pod težo le tega zlomile.

Fotografije so simbolične. Naslovov nimajo zaradi tega, da bi si ob njihovem ogledu vsak opazovalec lahko ustvaril svojo lastno zgodbo. Avtor razstave se nam danes predstavlja s štirinajstimi fotografijami. Energija ustvarjalne misli s katero je Bojan posnel vsako fotografijo, je nedvomno prikaz njegovega razumevanja osebne človeške stiske posameznika, istočasno pa se avtor dotika tudi svoje, osebno doživete bolečine ob težkih izpovedih in bridkih zgodbah trpečih. Osnovni motiv Bojanovih fotografij so tankočutni prikazi trpljenja in ostro izrisane podobe oseb, ujetih v trenutno dejanje nasilja, v igro svetlobe, senc in skoraj popolne teme, ki še bolj potencira ostrino dogodkov. Podobe trpečih na njegovih fotografijah se zdijo kot podobe angelov z zlomljenimi krili. S to figuralno prispodobo nam Bojan Sobočan pripoveduje zgodbo o hrepenenju vsakega človeka po dveh elementarnih življenjskih potrebah, po ljubezni in po spoštovanju.

Naj ogled razstave vpliva na spreminjanje našega zavedanja o nasilju v družini. Naj razstava opozori vsakega posameznika, da nasilje nad ženskami, ki se odvija najpogosteje za zaprtimi vrati doma, ni samo problem žrtve, ki ga doživlja, temveč naš skupni, družbeni problem in naj nagovori vsakega posameznika, da, če izve za nasilje, o tem tudi sporoči pristojnim službam, ki lahko žrtvi nasilja pomagamo.
Razstava »Zlomljena« je poleg praznovanja 10. obletnice delovanja socialno varstvenega programa CSD Maribor- Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor priložnost, da se zavemo in tudi spregovorimo o nasilju - če ga sami doživljamo ali če vemo, da ga nekdo doživlja. Da smo ali da postanemo glas žrtve, ki sama ne zmore povedati, kaj se ji dogaja! Še preden se zlomi.



Več v Kultura in izobraževanje