Med 22. in 5. uro poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

Prlekija-on.net, sobota, 11. december 2021 ob 20:06
Policija

Policija

V času od 6. do vključno 12. decembra 2021 na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike povezane s psihofizičnim stanjem voznikov in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa »ALCOHOL & DRUGS«.

Pri izvajanju teh aktivnosti na območju Policijske uprave Maribor posebno pozornost namenjajo nadzoru psihofizičnega stanja voznikov, v času od sobote, 11. decembra. 2021, od 22.00, do nedelje, 12. decembra 2021, do 5.00, pa bodo v sklopu teh aktivnosti izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji »PROMIL«.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj delež alkoholiziranih povzročiteljev v obdobju januar-november 2021 znašal 9,0 % (v primerjalnem obdobju 2020 je znašal 9,4 %). Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo:

- da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu;
- da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka);
- da so v tem obdobju posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Ob navedenem pozivajo tudi k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno-prometnih predpisov ter k spoštovanju vseh predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19.



Več v Črna kronika