Mateja se po navdih zateka k naravi in tako ustvarja svojo »Travniško zgodbo«

Mateja Pintarič je po izobrazbi vrtnarka, sama pa pravi, da je po duši floristka. Trenutno domuje v Mariboru, a se redno vrača v Presiko, v svoj prostor oziroma delavnico, kjer za staro mizo s florističnim orodjem pusti domišljiji prosto pot in vedno ustvari kaj lepega.

Sara Vinkovič, nedelja, 12. december 2021 ob 08:56
Mateja Pintarič, foto: osebni arhiv

Mateja Pintarič, foto: osebni arhiv

Mateja Pintarič je po izobrazbi vrtnarka, sama pa pravi, da je po duši floristka. Trenutno je njeno domovanje v Mariboru, vendar se redno vrača nazaj v Prlekijo, v Presiko, k njenim domačim. Tam ima svoj prostor oziroma delavnico, kjer za staro mizo s florističnim orodjem pusti domišljiji prosto pot in vedno ustvari kaj lepega. Inspiracijo pa dobi tudi iz strokovnih knjig angleških floristov in ustvarjalcev.

Mateja se predstavlja pod imenom Travniška. Kako je prišla do tega imena pa pove: "Moja zgodba izvira iz narave. Z njo sem v stiku že od malih nog. Po navdih se vedno zatekam k njej, pa naj bo to travnik, gozd ali vrt. Počnem tisto kar me veseli in kar me osrečuje. Ker obožujem vse kar je povezano z naravo in rastlinami so tudi moje kreacije vedno v tem stilu. Tako je Travniška tudi nastala - z veliko mero ljubezni do rastlin, vztrajnosti in z idejo, da ustvarim nekaj lepega."

Večinoma stvari, ki jih uporabi v vseh svojih izdelkih najde v gozdu

Večinoma stvari, ki jih uporabi v šopkih, sezonskih venčkih oziroma v vseh svojih izdelkih najde v gozdu, kjer nabere storže, želod in druge plodove. Za mešane šopke iz divjih travniških cvetlic, ki jih najraje izdeluje pa se seveda odpravi na potep na travnik.

Ima pa tudi svoj vrt, kjer zaseje enoletne cvetlice, ki jih tudi uporabi v mešanih šopkih ali jih posuši za nadaljnjo uporabo pri suhih venčkih.
Trenutno, v tem decembrskem času pa izdeluje adventne venčke, venčke za na vrata iz mešanega zimskega zelenja - z dodatki lišajev, storžev, posušenih grenivk in druge "divje" cvetlične aranžmaje.

Mateja pa še o njenem stilu ustvarjanja pravi: "Rastlinskega materiala za tak stil floristike, kot je moj, je v naravi ogromno. In večina ljudi se ne zaveda kakšno raznoliko rastlinsko pestrost premore Slovenija. Vse povsod kamor grem, vedno najdem material za izdelavo in hkrati idejo za nekaj novega. In ravno zaradi tega so moje obvezno orodje floristične škarje. Lahko jih imenujem kar zbirateljsko orodje, ker jih imam kar nekaj različnih in na različnih mestih. Za vsak slučaj, da jih imam vedno pri roki kamor koli že grem. Tudi na dopust. Vedno prinesen domov nekaj naravnega za nadaljnjo izdelavo. Včasih se celo pošalim, da je nabiranje moja šibka točka, saj se temu resnično ne morem upreti."

Vabljeni, da si ogledate njene izdelke na Instagram in Facebook profilu pod imenom Travniška.



Več v Zanimivosti