Bel božič? Nazadnje leta 2007...

Po napovedih tako spet ne bo nič iz belega božiča. Še huje, najverjetneje bo deževalo...

Prlekija-on.net, četrtek, 23. december 2021 ob 17:36
Snega tudi letos ne bo ob božiču

Snega tudi letos ne bo ob božiču

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), se bo v četrtek zvečer in ponoči v severni in vzhodni Sloveniji delno zjasnilo, drugod pa bo še ostalo oblačno. Na jugozahodu bo že možen občasen rahel dež. Jugozahodni veter se bo okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo na severu Slovenije od -8 do -1, drugod od 1 do 6 °C.

V petek bo na severu in vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Na jugozahodu bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na vzhodu do 12 °C.

V soboto bo oblačno. Dež se bo na jugozahodu okrepil in se postopno razširil nad večji del Slovenije. Ob morju bo čez dan prehodno zapihal jugo. Jugozahodnik bo popoldne oslabel. V nedeljo bo oblačno in sprva večinoma suho, čez dan bo dež znova od jugozahoda zajel vso Slovenijo.

Ivje na drevju

Božič je bil vsaj malo bel


Napoved vremena
Napovedane temperature za Ljutomer v tem tednu, vir: Accuweather aplikacija

Po napovedih tako spet ne bo nič iz belega božiča. Arso je pred dnevi tudi pripravili pregled "zelenih" in "belih" božičev v Biljah, Ratečah, Slovenj Gradcu, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Novem mestu, Ljubljani, na Brniku, Kredarici in Obali. Upoštevali so vsaj 2 cm debelo snežno odejo izmerjeno na glavnih meteoroloških postajah, meritve so reprezentativne tudi za širšo okolico postaj.

V višje ležečih predelih, kot sta Kredarica in Rateče bodo letos imeli bel božič, v nižje ležečih krajih pa zagotovo ne. V Mariboru tako že več kot desetletje ni bilo belega božiča. Zadnji izmed devetnajstih je bil leta 2007. Najmanj belih božičev od leta 1961 pa je imela Murska Sobota in sicer 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007. Nekoliko bel božič je pri nas sicer bil leta 2016, ko je na drevju bilo vsaj ivje. To si lahko ogledate v povezanem članku.

Tudi v Mariboru že več kot desetletje ni bilo belega božiča. Zadnji izmed devetnajstih je bil leta 2007.

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 15. december 2021

Najmanj belih božičev je imela Murska Sobota - 18. Tudi tam je bilo belo na božič nazadnje leta 2007.

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 15. december 2021
Sneg v Ljutomeru

Kako kaže glede sneženja med prazniki? Arso izdal napoved.





Več v Narava