70 let športnega strelstva v Ljutomeru

SD »Mesto« Ljutomer v letu 2021 praznuje 70 let obstoja. Za obeležitev svojega visokega jubileja so tradicionalno pripravili tekmovanje Pokal Mesta Ljutomer.

Kristina Žižek, torek, 28. december 2021 ob 12:00
Prejemniki spominskih zahval

Prejemniki spominskih zahval

SD »Mesto« Ljutomer je bilo ustanovljeno 24. februarja 1951, ko se je na upravni enoti v Ljutomeru vpisalo v register društev. S tem se je začel strelski šport širiti tudi med prebivalce Ljutomera in širše Prlekije.

»S strelstvom se bavijo vse napredne države in ima zlasti vlogo vzgoje ljudi za obrambo domovine in to predvsem v osnovnem orožju. Danes imajo možnost udejstvovanja v tej organizaciji najširše ljudske množice, dočim so prej lahko gojili to panogo samo privilegirani sloji.«  (Predstavnik okrajnega odbora strelskih družin, Maks Gošnjak, na ustanovnem občnem zboru leta 1953)

Na ustanovnem občnem zboru, ki se je odvil kar dve leti pozneje, so ustanovni člani diskutirali o pomenu strelske organizacije, smernicah za bodoče delo in posodabljanju strelišča. Poudarjeno je bilo, da ne smejo stremeti samo k temu, da izurijo peščico odličnih tekmovalcev, temveč morajo strelski šport približati čim več ljudem. In tako še danes - 70 let po svoji ustanovitvi - SD »Mesto« Ljutomer izobražuje in vzgaja najširše množice, med katerimi je tudi nemalo vrhunskih strelcev.

Svoj visok jubilej je strelsko društvo obeležilo kot najbolje zna - s tekmovanjem. Na že 13. Pokalu Mesta Ljutomer, ki se je odvil v soboto, 18. decembra,  so najbolj zaslužnim članom in sponzorjem podelili spominske zahvale, najboljšim strelcem tekmovanja pa medalje in pokale.

Zbrane sta nagovorila predsednik strelskega društva, g. Mitja Budja, in dolgoletni trener in nekdanji predsednik društva, g. Alojz Vogrinec. Čestitke ob jubileju pa je zbranim predal tudi podžupan občine Ljutomer, g. Janko Špindler.

Zahvale sta podeljevala g. Mitja Budja in g. Alojz Vogrinec, najboljšim strelcem Pokala Mesta Ljutomer pa je medalje in pokale izročil g. Tone Ficko, prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo.

Rezultati tekmovanja Pokal Mesta Ljutomer so naslednji:

KATEGORIJA PUŠKA ŽENSKE:
1. MESTO: Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož)
2. MESTO: Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož)
3. MESTO: Sandra Kaučič (SD Mesto Ljutomer)

KATEGORIJA PUŠKA MOŠKI:
1. MESTO: Tjan Kazar (SD K. F. Tišina 1)
2. MESTO: Aljaž Čučko (SD TSO)
3. MESTO: Uroš Maučec (SD Š. K. Turnišče)

Absolutna zmagovalka v kategoriji puška posamezno je bila Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož).

KATEGORIJA PUŠKA EKIPNO:
1. MESTO: Kovinar Ormož
2. MESTO: SD Š. K. Turnišče
3. MESTO: SD K. F. Tišina 1

KATEGORIJA PIŠTOLA ŽENSKE:
1. MESTO: Stanka Miholič (SD J. K. Miklavž)
2. MESTO: Nina Bogša (SD J. K. Miklavž)
3. MESTO: Nika Miholič (SD J. K. Miklavž)

KATEGORIJA PIŠTOLA MOŠKI:
1. MESTO: Boštjan Simonič (SD J. K. Miklavž)
2. MESTO: Aleksander Ciglarič (SD J. K. Miklavž)
3. MESTO: Darko Balažic (ŠŠD M. Sobota)

Absoluten zmagovalec v kategoriji pištola je bil Boštjan Simonič (SD J. K. Miklavž).

KATEGORIJA PIŠTOLA EKIPNO:
1. MESTO: SD J. K. Miklavž
2. MESTO: SSD M. Sobota
3. MESTO: SD Š. K. Turnišče

Prejemniki zahval so:

SANDRA KAUČIČ
Članica SD Mesto Ljutomer od leta 2010. Strelske veščine si je pridobila z marljivim in rednim pristopom do treningov in tekmovanj v vseh selekcijah SD MESTO Ljutomer od pionirk, kadetinj, mladink in je sedaj članica in vodja članske ekipe, ki nastopa v 1. A državni ligi. Vse prej naštete selekcije v katerih je tekmovala Sandra, so bile izredno uspešne. Na državnem in regijskem nivoju so osvojile nešteto pokalov in medalj. Ekipa mladink, katere članica je bila tudi Sandra je postavila tudi nekaj državnih rekordov v letu 2016/2017 in zato od Strelske zveze Slovenije (SZS) prejele posebno priznanje. Sandra Kaučič zraven nastopanja v članski ekipi SD MESTO Ljutomer opravlja še naloge članice upravnega odbora društva.

TONI KRIŽANIČ
Član SD MESTO Ljutomer od leta 2000. Tudi Toni se je s športnim strelstvom pričel ukvarjati v OŠ Stročja vas. V SD MESTO Ljutomer se je včlanil leta 2000. Z marljivim pristopom do treningov si je pridobil veščine streljanja z zračno puško in je postal stalni član članske ekipe SD MESTO Ljutomer, ki uspešno nastopa v 2. državni ligi. Toni Križanič ima opravljen izpit za strelskega sodnika in državni izpit za rokovanje s strelnim orožjem. Je društveni orožar, kjer vzorno skrbi za malo kalibrsko (MK) orožje in istočasno deluje kot mentor pri izvajanju treningov in tekmovanj z MK orožjem. V tem mandatu opravlja tudi naloge člana upravnega odbora društva.

JANKO MIHOLIČ
Član SD Mesto Ljutomer od leta 1988. Tudi on je se je z športnim strelstvom prvič srečal v OŠ Stročja vas, pred včlanitvijo v SD MESTO Ljutomer je bil član SD RUDAR Presika. Kot tekmovalec je Janko bil standardni član članske ekipe v 1. Dr ligi, bil je tisti član ekipe, ki je z svojim pristnim humorjem poskrbel za prijetno vzdušje, še posebej nas je znal razvedriti na vračanju domov po kakem slabšem rezultatskem nastopu v ligi, dr. prvenstvu ali turnirskih tekmovanjih. Janko ne tekmuje več, z veseljem in dobro voljo pa je vedno pripravljen pomagati društvu z svojimi mizarskimi znanji, ki so ravno tako vrhunska. Vsa oprema na prejšnjem in sedanjem strelišču, tukaj v športni dvorani (strelski pulti, garderobne omare, police za pokale in medalje) so njegov izdelek, ki ga je opravil povsem dobrovoljno, brezplačno in z veseljem, kot vedno.

MIROSLAV TURK
Član SD MESTO Ljutomer od leta 1999. Strelskih veščin se je naučil v Strelskem klubu ZELENBOR Brezje na Hrvaškem. Po več letnem sodelovanju med kluboma na področju strelskih znanj in načrtovanj skupnih treningov in organizacije tekmovanj, se je Miro na našo željo včlanil tudi v naše društvo. Kot vrhunski strelec je veliko pripomogel pri uspehih članske ekipe, ki tekmuje v 1. A državni ligi.

JOŽE ŠTERMAN
Jože Šterman se je s strelstvom ukvarjal že v osnovni šoli, nadaljeval v srednji šoli ter končal to obdobje z odsluženim vojaškim rokom kot odličen strelec z vojaškim orožjem.
Leta 2000 se je priključil SD Mesto Ljutomer. V nadaljnjih letih je dosegal odlične rezultate z MK puško na meddržavnem nivoju. V tem obdobju je končal usposabljanje za klubskega orožarja in ga nekaj let vestno izvajal. Zadnja leta deluje kot strelec veteranske ekipe s serijsko zračno puško v pomurski regijski ligi.

MLADEN KOSI
Mladen Kosi se s strelstvom ukvarja vse od leta 1976, s šolanjem v srednji šoli za miličnike kadete, kasneje pa kot miličnik oziroma policist.
V SD Mesto Ljutomer je začel delovati leta 1999.
Leta 2000 se je priključil SD Mesto Ljutomer. V nadaljnjih letih je bil strelec z MK puško na meddržavnem nivoju. Leta 2008 je opravil izpit za strelskega sodnika državnega ranga in kot sodnik deluje na tekmovanjih različnega ranga. V zadnjem obdobju deluje kot strelec veteranske ekipe s serijsko zračno puško v pomurski regijski ligi.

RAJKO ROBNIK
Član SD Mesto Ljutomer od leta 1986. Prve strelske izkušnje si je nabiral na OŠ Stročja vas, kjer mu je bil mentor Polde Horvat, ravnatelj OŠ Stročja vas. Po odsluženih vojaških obveznosti za tedanjo Jugoslavijo se je včlanil v SD MESTO Ljutomer in že naslednje leto postal prvi strelec članske ekipe. V svoji več kot 40 let trajajoči športni karieri, ki se še ni končala, je imel kar nekaj izvrstnih dosežkov. Dvakrat je osvojil srebrno medaljo na državnem prvenstvu Slovenije , državni prvak , pa je bil vedno isti, legenda svetovnega in slovenskega športnega strelstva Rajmond Debevec, prejemnik kompleta olimpijskih medalj. Rajko je zmagoval tudi na mednarodnih turnirjih v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji. Rajko Robnik je bil leta 2005 proglašen za naj športnika ŠZ Ljutomer. Še vedno je aktiven tekmovalec, angažirano pa opravlja tudi funkcijo člana upravnega odbora društva.

ALOJZ VOGRINEC
Pisalo se je leto 1983, ko je na teren strelstva stopil Alojz Vogrinec. Najprej kot član strelskega društva, nato pa leta 1986 kot predsednik in trener. V funkciji predsednika društva je ostal vse do leta 2011, ko je predal funkcijo novemu predsedniku.
Svoje delo je po predaji predsedniške funkcije aktivno nadaljeval kot trener in uspel ime društva in uspehe strelk in strelcev oplemenititi do nivoja, kot ga društvo zaseda danes. Novi prostori strelišča, premeščeni iz stare zgradbe ob železnici, najnovejša strelska oprema in orožje, preboj v 1.A ligo in številni uspešni strelci, so njegova dediščina.
Vsekakor mu na tej poti velikokrat ni bilo lahko. Neskončno ur prostega časa, nešteto kilometrov in tekmovalnih dni je kot volonter opravil za strelke, strelce in društvo. Tudi danes, ko mu glavo že krasijo srebrni lasje, ne odneha in deluje kot trener z dušo in telesom.
Za vsa leta in njegov visok prispevek v društvu, mu SD Mesto Ljutomer, ob 70 letnici delovanja, izreka veliko zahvalo in priznanje za ves njegov čas, trud in uspehe.

VASJA ŠTAMAN
Član SD Mesto Ljutomer od leta 1977. S pionirsko ekipo je bil udeleženec dveh republiških prvenstev leta 1978 in 1979, kjer je pokazal nadarjenost za strelski šport. Leta 1980 je na državnem prvenstvu tedanje Jugoslavije za mladince, star komaj 16 let, veljal za enega od favoritov, vendar ga je samo ena zadeta sedmica oddaljila od prvih mest in je pristal na 11 mestu. Mentor in trener tedanje mladinske selekcije je bil STANKO KAPUN iz Ljutomera, ki pa od leta 1987 ni več aktiven v društvu. Pozneje je bil Vasja, s krajšo prekinitvijo zaradi študija izven Slovenije, dejaven kot tekmovalec, opravil pa je tudi izpit za strelskega sodnika, ki mu omogoča sojenje na najvišjem nivoju tekmovanj pod okriljem STRELSKE ZVEZE SLOVENIJE. Bil je dva mandata predsednik društva (od leta 2011 do leta 2019), sedaj pa je član upravnega odbora SD MESTO Ljutomer.

Strelsko društvo RUDAR Presika
SD RUDAR Presika in SD MESTO Ljutomer sodelujeta vse od ustanovitve društev v začetku druge polovice prejšnjega stoletja. Sodelovanje temelji na izmenjavi izkušenj in znanj pri načrtovanju treningov, tekmovanj in organizacije tekmovanj. Tekmovalci in vodstvo SD Mesto Ljutomer se v prostorih in strelišču za Mali kaliber v Presiki, katerega lastnik je SD RUDAR Presika, počutimo domače in dobrodošle, saj se nam termini za izvajanje treningov in tekmovanj dodelijo prednostno pred ostalimi izvajalci. Enko dobrodošli so tudi njihovi člani in vodstvo v naših prostorih tukaj v dvorani ŠIC. V naših prostorih prav tako hranijo svojo MK orožje.

Strelski klub ZELENBOR Brezje
Medsebojni odnosi med kluboma Streljački klub ZELENBOR Brezje in Strelsko društvo MESTO Ljutomer so se pričeli razvijati že v prejšnjem stoletju. Z nastankom lige TREH DEŽEL (Slovenija, Avstrijska Štajerska in Hrvaška) leta 2000, pa so se odnosi še poglobili in na željo obojih so se nekateri njihovi člani aktivno vključili tudi v naše društvo, kjer delujejo in tekmujejo še danes. Njihov doprinos na tekmovalnem področju je za naše društvo velik, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Športna zveza Ljutomer
V slovenskem in svetovnem športnem prostoru se veliko govori o slovenskih športnikih in njihovih neverjetnih uspehih. Manj pa je znanega o tem, kako so organizirana društva, ki delujejo pod okriljem občinskih športnih zvez, katerih osnovna naloga je skrb za ustanavljanje in razvoj osnovnih celic športa - športnih društev.
Športna zveza Ljutomer združuje več kot 50 športnih društev, kar je fenomen, skoraj primerljiv s tistim, kar smo omenili v prvem stavku tega zapisa. Kjer ne deluje občinska športna zveza je bistveno manj športnih društev, posledično manj tistih, ki se prvič srečajo s športno dejavnostjo in na koncu verige, manj vrhunskih dosežkov v športu ali tudi na kakem drugem področju.
Za skoraj 60. letno moralno in strokovno podporo in skrb pri razvoju športa in športnih društev v Občini Ljutomer, Strelsko društvo MESTO Ljutomer, Športni zvezi Ljutomer, podeljuje ZAHVALO za opravljeno delo.

Občina Ljutomer
V letu, ko obeležujemo 70 let delovanje Strelskega društva MESTO Ljutomer in se ozremo nazaj v prehojeno pot, ugotovimo, da nam je ves ta čas stala ob strani OBČINA LJUTOMER, ki nas je moralno, materialno in finančno podpirala. Sredstva dodeljena preko vsakoletnega razpisa LETNI PROGRAMI ŠPORTA so utečena stalnica. Vsakokratna občinska uprava pa je imela posluh in društvo materialno in finančno podprla tudi ob izrednih dogodkih, kot so:
- dodelitev prostorov in finančna sredstva za ureditev strelišča za zračno puško leta 1975 v ulici RAJH NADE 15 Ljutomer
- sredstva v enkratnem znesku za nabavo treh novih zračnih pušk in ostale opreme leta 1991, kar je bil pogoj za nadaljevanje nastopanja članske ekipe v 1. državni ligi
- dodelitev strelske dvorane za zračno puško v novi športni dvorani ŠIC v Ljutomeru leta 2008
Največji finančni zalogaj v zgodovini društva je bil leta 2014. Posodobitev strelišča z elektronskimi tarčami je bil vreden 21.000 evrov. Občina Ljutomer je projekt podprla v ¼ deležu, ½ delež si je društvo pridobilo preko razpisa FUNDACIJE ZA ŠPORT, preostali ¼ delež pa je društvo poravnalo z lastnimi sredstvi in sponzorji društva.
Za neprecenljivo dolgoletno vsesplošno podporo, SD MESTO Ljutomer podeljuje OBČINI LJUTOMER Zahvalo v obliki plakete.

Avto Rajh d.o.o.
Sodelovanje s podjetjem Avto Rajh d.o.o. je dolgo najmanj 20 let. Podpora Strelskemu društvu MESTO Ljutomer poteka s strani Podjetja Avto Rajh d.o.o. v brezplačni izposoji njihovih avtomobilov, v katerih se naši tekmovalci na potovanjih vedno počutijo udobno in zelo varno. Finančni učinek takšnega sodelovanja je za društvo, ki razpolaga s skromnimi finančnimi sredstvi zelo velik. Spoznanje, da lokalno gospodarstvo prepoznava naše delo in rezultate, ter ga zato tudi podpira, je vodstvu društva in tekmovalcem vedno znova novi motiv in obveza, da z takšnim delom tudi v bodoče nadaljujemo.
Za dolgoletno sodelovanje Strelsko društvo MESTO Ljutomer, Podjetju Avto Rajh d.o.o. podeljuje ZAHVALO v oblike plakete.

Avto center Makoter d.o.o.
Sodelovanje s podjetjem Avto center Makoter iz Ljutomera traja že nekaj več kot 15 let. Podpora podjetja Avto center Makoter, strelskemu društvu MESTO Ljutomer, temelji na brezplačni izposoji njihovih kombiniranih vozil za prevoz večjega števila potnikov. Njihova vozila uporabljamo predvsem za več dnevna potovanja na tekmovanja po državah bivše Jugoslavije. Vedno znova smo podjetju Avto center Makoter hvaležni za brezplačno izposojo avtomobila, saj vsak privarčevani evro oplemenitimo in vložimo v strelsko opremo tekmovalcev.
Za dolgoletno sodelovanje Strelsko društvo MESTO Ljutomer, podjetju Avto center Makoter d.o.o. podeljuje ZAHVALO v obliki plakete.



Več v Šport