Tudi 62. Kurentovanje bo k ohranjanju tradicije nagovarjalo preko digitalnih vsebin

S predstavljenim želijo ohraniti pristne vezi z vsemi posamezniki in skupinami, ki vsako leto sooblikujejo tradicionalno prireditev, prav tako pa ohranjati kontinuiranost prireditve, ki je v preteklih letih na Ptuj pritegnila številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

Prlekija-on.net, četrtek, 20. januar 2022 ob 18:30
Kurentovanje, foto: Marko Pigac

Kurentovanje, foto: Marko Pigac

Tudi letošnje 62. Kurentovanje bo namesto tradicionalnega programa, ki je na Ptuj vsako leto privabil večtisočglavo množico, potekalo virtualno. Kurentovanje se pričenja s Kurentovim skokom 2. 2., osrednji program pa bo potekal od 19. 2. - 1. 3. 2022.

Zavod za turizem Ptuj virtualni program letošnjega Kurentovanja snuje pod sloganom »Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost«. Raznolike vsebine se bodo redno objavljale na družbenih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj ter na prenovljeni spletni strani www.kurentovanje.net.

S predstavljenim želijo ohraniti pristne vezi z vsemi posamezniki in skupinami, ki vsako leto sooblikujejo tradicionalno prireditev, prav tako pa ohranjati kontinuiranost prireditve, ki je v preteklih letih na Ptuj pritegnila številne obiskovalce iz Slovenije in tujine.

Izstopajoči dogodki letošnjega Kurentovanja bodo tradicionalna predaja oblasti med županjo in princem karnevala, izvedba Ex-Tempore, ponovno bo izveden izbor za naj pustni krof (za fizične in pravne osebe), izbor za naj pustno okrasitev, digitalna predstavitev etnografskih likov in mask, predstavitev novega letnika Mistika z Zvezo društev kurentov Ptuj, v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj pa bo izdana nova znamka.

Letošnje novosti so digitalno pustno turistično vodenje po Ptuju, v ptujskem kinu pa bo, v sodelovanju s Televizijo Maribor in Mestnim kinom Ptuj, potekal ogled filma Čas kurentov, avtorice Tanje Kranjec. Ob podpori Knjižnice Ivana Potrča in Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, pripravljajo pustne ustvarjalnice za otroke z izobraževalno noto.

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj: »Žal, smo tudi letos primorani izvesti virtualno Kurentovanje, saj nam trenutne razmere ne omogočajo izvedbe prireditve v živo. Čeprav bo tudi letošnje Kurentovanje minilo brez živega programa, smo prepričani, da bo zato toliko bolj udarno 63. Kurentovanje, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: »Kljub virtualni izvedbi prireditve, želimo širiti pustni duh med ljudmi in seveda ohranjati stike z vsemi tistimi, ki pomembno sooblikujejo vsakoletno Kurentovanje. Z različnimi digitalnimi vsebinami in prenovljeno spletno stranjo kurentovanje.net, želimo ponuditi vpogled v našo bogato dediščino in opomniti vse, da se tudi mi že veselimo Kurentovanja prihodnje leto, kar nakazuje tudi letošnji slogan Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost

Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC: »V preteklih letih smo s skupnimi močmi izpeljali izjemne dogodke, ki so z nepozabnim jubilejnim 60. Kurentovanjem dosegli enega vrhuncev. Razveseljevali smo številne obiskovalce našega mesta, širili smo prepoznavnost ter plemeniti glas o naši pustni kulturni dediščini in tradiciji v slovenskem in evropskem prostoru. Tradicionalnega Kurentovanja, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih, tudi v tem letu žal ne bo, saj so javne prireditve in množična druženja zaradi pandemije covida-19 onemogočene v Sloveniji in Evropi.
Festivalsko prireditvena industrija je že dve leti ena največjih žrtev pandemije in nanjo vezanih restrikcij na kulturno-turističnem področju.
Bo pa ta nezavidljiva situacija tudi priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je tudi eden od simbolov slovenske identitete, vpisan v UNESCO Register nesnovne kulturne dediščine in s tem duhovnosti človeštva. Verjamemo, da bomo s tem pomagali odgnati tudi slabo in zlo, kar ta virus v našem socialno družbenem bivanju zagotovo je
«.

Princ ptujskega karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall: »Zelo sem se veselil letošnjega leta, žal, pa bom tudi letos primoran svoje obveznosti izvesti v zelo omejeni obliki. Kljub temu me izjemno veseli, da mi bo letos županja zaupala ključe mestne hiše in na tem mestu obljubljam, da bom vestno opravljal svojo nalogo v času od 19. 2. do 1. 3

Drago Slameršak, direktor Radia Tednik Ptuj, organizator programa v Karnevalski dvorani: »V Radiu Tednik Ptuj smo, zelo ambiciozno, zasnovali triletni plan komercialnega dela Kurentovanja. Žal se prvi del, začetek naše triletne poti, na tej točki prestavlja za eno leto. Zdravje vseh postavljamo na prvo mesto in jasno je, da zaradi epidemioloških razmer zabavnega dela Kurentovanja ni mogoče varno izpeljati.
A vendar so temelji postavljeni. Temelji, kjer bomo lahko s pomočjo naših partnerjev Kurentovanje kot celoto povzdignili na povsem drug nivo. Nivo, kjer bodo vsi v Sloveniji in širše, z željo po pristnem doživljanju kulture, kulturne dediščine in etnografije želeli obiskati Spodnje Podravje. Nivo, kjer ključne vloge ne bo več odigralo ime glasbenika na odru, ampak pristno doživljanje karnevalskega vzdušja in druženja. Ta premik v miselnosti se mora zgoditi v mestu, na povorkah, pa tudi v Karnevalski dvorani. Vsem, ki to želijo, mora biti omogočeno biti del Kurentovanja. Tudi v poslovnem smislu. Že kupljene vstopnice za letošnje, zdaj prestavljene dogodke v Karnevalski dvorani, lahko koristite tudi naslednje leto, lahko pa jih vrnete na Eventimovih prodajnih mestih
Več v Družabno