Kupiti poceni ali drage smuči? Kakšna je razlika?

Ko se odpravite nakupovati nove smuči, vas čaka zahtevna naloga - morate se dobro pozanimati ter informirati o vrstah smučeh, ki obstajajo in tehnologijah, ki se trenutno uporabljajo. Ker z vsakim letom pridejo tudi novosti ali celo nove tehnologije je zato priporočljiv posvet tudi s strokovnjakom.

Oglasno sporočilo, petek, 21. januar 2022 ob 11:33
Poceni ali drage smuči?

Poceni ali drage smuči?

Ko se odpravite nakupovati nove smuči, vas čaka zahtevna naloga - morate se dobro pozanimati ter informirati o vrstah smučeh, ki obstajajo in tehnologijah, ki se trenutno uporabljajo. Ker z vsakim letom pridejo tudi novosti ali celo nove tehnologije je zato priporočljiv posvet tudi s strokovnjakom.

To je tudi najboljši način, da si boste lažje predstavljali, kaj vam vsaka novost na smučkah prinaša in kaj boste z njo pridobili, glede na vaše znanje, slog in teren smučanja.

Da boste zase izbrali najboljše možne smučke pa morate vedeti predvsem kakšno je vaše znanje in stil smučanja, po kakšnem terenu boste smučali in kakšna je vaša teža ter višina.

Znanje vašega smučanja

Začetniki in rekreativci

Smučke, ki so namenjene začetnikom ponavadi niso tako drage, saj so uporabljeni drugačni materiali kot pri smučeh za bolj izkušene smučarje. Te smuči so mehkejše, lažje vodljive, kar začetnikom olajša predvsem vhod v zavoj..

Takšne vrste smuči imajo v notranjosti penasto jedro, ki je mehko in enako po celotni dolžini smučke. Smuči za začetnike so običajno krajše kot smuči za izkušene smučarje. Narejene so za manjše strmine, lahke terene in za smučanje z nižjo hitrostjo.

Začetniki in rekreativci

Ko boste izbirali dolžino smuči, naj bodo v višini vašega nosu. Če ste težji, potem imate lahko malenkost daljše od priporočljive dolžine, če ste lažji smučar, potem imate lahko malenkost krajše smučke od priporočljive dolžine.

Ker večina začetnikov ali ne tako izkušenih smučarjev smuča bolj po urejenih progah, priporočamo zato all-round smuči, ki spadajo med univerzalne smučke. Pri tej vrsti smučk tudi bolj pogosto uporabljajo rocker tehnologijo, ki omogoča več napak in lažje zavijanje.

Napredni smučarji

Boljši smučarji potrebujejo kakovostnejše smuči s sendvič konstrukcijo in večjo trdoto. Dolžina smuči je odvisna od znanja in načina smučanja in teže posameznika. Bolj pogosto je, da imajo boljši in izkušeni smučarji daljše smuči. Z dolžino smučanja se spreminja tudi radij smučanja, ki je lahko:

  • od 9 - 13 m,
  • od 14 - 17 m,
  • nad 17 m.

Dandanes ima večina smuči poudarjen stranski lok, ki omogočajo zarezane zavoje po robnikih. Ko boste postavili smuči na robnike in jih dovolj obremenili se bodo smuči upognile in zavile. Bolj, ko bomo pritisnili na smučko, bolj se bodo upognile.

Izkušeni smučarji posežejo po all-mountain in race smučkah, ki so bolj trde, imajo boljši oprijem.

Cenovni razpon za začetnike

Cenovni razpon smuči za začetnike se začne nekje pri 250 € in vse do 400 €. Razlika med posameznimi smučkami je ali ste popolni začetnik, kjer dobite smučke že za 250 € ali ste začetnik-rekreativec, kjer že imate predhodno znanje in potrebujete malenkost boljšo smučko. Le ta vas bo stala približno od 400 € dalje.

Kako drage smučke boste izbrali je odvisno tudi od vaših smučarskih dni, ki jih porabite na snegu. Če smučate le trikrat na leto, bo bolje, da si smučke izposodite in tako vedno smučate z najboljšimi modeli, s katerimi ne boste imeli stroškov in jih ne boste potrebovali menjavati na vsakih nekaj let.

Drugi pomembni dejavnik je tudi kondicijska pripravljenost smučarja. Če nimate kondicije in se ne ukvarjate s športom ali niste športno aktivni, potem bo zagotovo bolje, da izberete najcenejše smučke za začetnike in tako privarčujete nekaj evrov.

Tretja pomembna stvar pa je tudi teža smučarja. Če ste težji, potem potrebujete malenkost trše smučke, kot če ste lažji smučar. Trše smučke so v osnovi dražje kot mehkejši modeli, zato preverite vse tri omenjene dejavnike, preden se odločite koliko boste odšteli za vaše nove smučke.

Cenovni razpon za smučarje

Cenovni razpon za izkušene smučarje

Boljši smučarji potrebujejo trše in bolj prilagodljive smučke, ki so v notranjosti sestavljene po slojih. Razpon takšnih smučk je lahko od 500€ do 900 €.

Če ste boljši smučar in boste pogosto smučali, potem vam zagotovo priporočamo izbiro najboljših smuči. Drugače se vam lahko zgodi, da vam bo prehitro postala »preslaba« glede na vaše izkušnje in znanje. Če ste dober smučar in si boste kupili cenejšo smučko, vam bo že v naslednji sezoni žal saj boste v enem letu izboljšali vašo tehniko in hitrost smučanja.

Zato vedite, da je bolje malce počakati in si kupiti smučko, ki je primerna vašemu znanju in tehniki smučanja. Le tako boste uživali na belih strminah smučišč, ki jih tako dolgo čakamo skozi vse leto.

Ostala smučarska oprema

Pri smučanju ne pozabite tudi na dobro smučarsko obutev, ki vam bo pomagala pri visokih hitrostih in zavojih. Če ste boljši smučar mora biti tudi vaša smučarska obutev trša in stabilna.

Pri začetnikih je smučarska obutev mehkejša in bolj prožna, saj ne dosegajo velikih hitrosti.

Prav tako ne pozabite na smučarske palice, ki vam bodo pomagale pri zavojih in odrivih. Pod smučarsko opremo spadajo tudi smučarska očala, smučarska čelada, podkapa, spodnje perilo, smučarska oblačila in ostalo.

Blagovna znamka Fischer vam ponuja smuči, čevlje ter tekstil in poskrbi da boste zagotovo najbolje pripravljeni s kvalitetno opremo na belih strminah.

Ne glede na vse pa je še vedno najbolj pomembno, da na snegu uživate in da prenehate, ko ste utrujeni. Veliko nesreč se namreč zgodi ravno na koncu smučarskega dne, ko ste že utrujeni ali ko so smučarske proge že uničene in se že pokažejo veliki kupi snega. Takrat je važno, da se ustavite in odnehate, da ne boste ravno pri zadnji vožnji, odleteli in se poškodovali, kot so se že mnogi.

Še vedno je smučanje užitek in tudi, če ga želite v čim večji meri izkoristiti, še vedno poslušajte sebe in svoje telo, ko boste utrujeni. Ne ženite se do vašega maksimuma ampak sproščeno in z nasmehom drvite navzdol.



Več v Gospodarstvo