Kako izbrati 3D tiskalnik?

Če ste podjetnik, obrtnik, mojstrovalec ali ljubiteljski modelar, ki bi mu tehnologija olajšala delo ter prihranila čas in denar, je razmislek o njegovem nakupu smiseln.

Oglasno sporočilo, nedelja, 23. januar 2022 ob 16:11
Profesionalni 3D tiskalniki

Profesionalni 3D tiskalniki

3D tiskalniki so bistveno spremenili številne panoge, od strojništva, proizvodnje in gradbeništva, pa vse do izobraževanja, arhitekture, zdravstva, mode ipd. Vedno večja popularnost nam vse pogosteje poraja vprašanje, če so 3D printerji primerni za našo dejavnost ali hobije. Če ste podjetnik, obrtnik, mojstrovalec ali ljubiteljski modelar, ki bi mu tehnologija olajšala delo ter prihranila čas in denar, je razmislek o njegovem nakupu smiseln. Več o tem, kako izbrati vaš prvi 3D tiskalnik, pa preberite v nadaljevanju.

3D tiskalniki

Za koga je primeren 3D tiskalnik?

3D tiskanje je enostaven, zanimiv in cenovno dostopen način za tiskanje oz. realiziranje idej, ki ste jih vedno želeli. Uporablja se v številnih panogah, pri čemer je nepogrešljiv v proizvodnji in izdelavi prototipov, v medicini in izobraževanju.

Če se vaše podjetje ukvarja s proizvodnjo komponent, je lahko 3D tiskalnik rešitev do hitrejše in cenejše proizvodnje. Če se ukvarjate z izdelavo večjih modelov, vam lahko 3D printer pomaga pri izgradnji prvega prototipa. Široko se 3D tiskalniki uporabljajo tudi v medicini za izdelavo protetike, pa tudi za oblikovanje nakita, arhitekturnih maket, šolskih pripomočkov za učenje ...

3D model

Katere vrste 3D tiskalnikov poznamo?

Ideja vsakega 3D tiskalnika je, da se naprava premika po polju in v plasteh nalaga material ter na tak način ustvarja 3D izdelek. V čemer pa se posamezni 3D tiskalniki med sabo razlikujejo, pa je način oz. tehnologija, s katero 3D printer spaja plasti skupaj. Med najbolj razširjenimi so SLS, SLA, LOM in FDM tiskalniki, izpostavili pa bomo dve najbolj pogosti tehnologiji - SLA in FDM.

SLA oz. Stereolithography Apparatus je ena najpogostejših industrijskih oblik 3D tiskanja, priljubljena pa je zaradi visoke natančnosti, izotropnosti in vodotesnosti, poleg tega pa se lahko uporabljajo različni filamenti za 3D tiskanje s finimi in gladkimi končnimi površinami. SLA tehnologija se uporablja v industrijah, ki zahtevajo visoke standarde kakovosti, kot so medicinska, dentalna in tehnološka industrija.

FDM tehnologija ima največjo nameščeno bazo FDM 3D tiskalnikov po vsem svetu in je prva tehnologija, ki je bila izpostavljena širši množici. FDM 3D tiskalnik omogoča izdelavo prototipov in končnih izdelkov iz različnih materialov, izbiro različne gostote in posledično nižje stroške, enostavno menjavo materiala in naknadno obdelavo izdelkov.

3D printerji

Kako izbrati 3D printer?

Glede na tehnologijo tiskanja je najpomembnejši dejavnik pri nakupu kakovost tiskanja. Pri tem imamo v mislih hitrost, velikost in enostavnost tiskanja. Od tega je odvisna tudi cena tiskalnika, ki pa naj nikar ne bo odločilni dejavnik za nakup. Zavedati se morate, da v kolikor se boste odločili za nakup 3D tiskalnika, to ni le naložba, temveč tudi vrednost in vaša konkurenčna prednost.

V kolikor ste začetnik na področju 3D tiskanja, se obrnite na azurefilm.si, eno največjih spletnih trgovin s 3D tiskalniki in opremo pri nas, kjer vam bodo znali tudi ustrezno svetovati in pomagati pri nakupu.



Več v Gospodarstvo