Dopolnila 99 let

Marija Menhart je najstarejša občanka v Občini Radenci

Filip Matko, sreda, 20. julij 2011 ob 14:202
Marija Menhart s sestro Rozalijo

Marija Menhart s sestro Rozalijo

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je 18. julija letos dopolnila 99 let starosti Marija Menhart, rojena Rožman v Šratovcih, ki je pravzaprav najstarejša občanka Občine Radenci, najstarejša stanovalka DOSOR-ja in tamkajšnje medgeneracijske skupine Zarja ter najstarejša članica Društva upokojencev Radenci.

Rojena je bila v zakonu kmečkih staršev in poleg nje je na domačiji v Šratovcih bilo še četvero bratov in sester. Ker je bilo vedno dovolj dela doma, je tudi ona po končani osnovni šoli ostala kar doma, kajti delo na zemlji jo je vedno veselilo. Ob pomoči staršev si je po poroki z možem Romanom kupila hišo in njive v Hrastju Moti, kjer je živela vse do avgusta lani, ko se je na pozno jesen svojega življenja preselila v DOSOR. Tako dolgčasa sploh ne pozna, tudi ni nikoli osamljena, rada gleda filme na televiziji, ob pomoči očal pa še kdaj pa kdaj kaj sama prebere. Veseli se vsakega obiska, ob nedeljah pa jo običajno odpeljejo na obisk k sestri v Boračevo.

Ob tokratnem jubileju jo je obiskala hčer Franja, ki z možem Erichom Sieber živi v Nemčiji, skupaj s sinom Borisom ter hčerkama Bojano in Sandro oziroma vnukom in vnukinjama slavljenke. Nagovor s čestitkami je opravila Andreja Klemenčič, ki kot mentorica vodi medgeneracijsko skupino Zarja, a slavljenka je razrezala torto v obliki srca. Ob tem sta se čestitkam pridružila še najmlajša, pravnuka Dominik in Alan.

Sin slavljenke, Roman Menhart, živi v Hrastju Moti. V zakonu sta se mu rodili hčeri Sonja in Romana ter sin Milan in prababici po tej plati čestitajo tudi pravnuk Timotej ter pravnukinji Kristina in Karolina. V Boračevi pa še živi slavljenkina sestra Rozalija (poročena Škrlec), ki ima že 89 let.

Dva dni pozneje se je pri Mariji Menhart oglasila še delegacija Društva upokojencev Radenci. Ljudsko pesem »Na gori je moj dom« ji je zapela Radmila Radojević, nagovor s čestitko je imela predsednica Marija Erveš, k temu pa se je pridružila še sostanovalka v DOSOR-ju in članica DU Radenci Ema Matijevič.


Več v Kultura in izobraževanje