Vinogradniki Društva vinogradnikov Mala Nedelja opravili 22. občni zbor

Pred občnim zborom so obrezali potomko najstarejše trte na svetu in trte, ki rastejo ob njej.

Branko Košti, četrtek, 24. marec 2022 ob 12:43
22. občni zbor DV Mala Nedelja

22. občni zbor DV Mala Nedelja

Na 22. občnem zboru so se zbrali člani Društva vinogradnikov Mala Nedelja. Pred zborom so se zbrali ob brajdi, na kateri, ob nekaj drugih avtohtonih vrstah trte, raste tudi potomka najstarejše trte z mariborskega Lenta. Trte so obrezali in s tem simbolično opravili tudi Vincekovo rez, ki je zaradi epidemioloških razmer v času godovanja tega zavetnika vinogradnikov, odpadla.

Poročilo o delu v letu 2021 je namesto, zaradi bolezni odsotnega predsednika Antona Žinka, podal podpredsednik Zvonko Škrget. Iz poročila je razvidno, da so kljub oteženim razmeram zaradi epidemije, uspeli opraviti veliko večino načrtovanih aktivnosti, tako na področju strokovnega izobraževanja, prireditev v lastni organizaciji in udeležbo na prireditvah drugih sorodnih društev ter ostalih organizacij in združenj.

Gradnja vinogradniškega doma DV Mala Nedelja

Vinogradniki DV Mala Nedelja so nov vinogradniški dom v rekordnem času postavili pod streho


Najbolj so ponosni na dosežek pri gradnji vinogradniškega doma, s katero so pričeli v mesecu marcu in ga uspeli v treh mesecih spraviti pod streho. Ob tem velja posebej poudariti, da so dom gradili v lastni režiji, s svojimi sredstvi, prispevki članov ter donacijami drugih ljudi in gospodarstva. In seveda z veliko prostovoljnega dela članov in tudi ostalih krajanov, saj so opravili blizu 3000 ur. Čeprav je bil načrt, to je pokritje doma v letu 2022, dosežen že sredi leta, dela niso zastala. Do konca leta so tako uspeli vgraditi okna in vrata, urediti električno inštalacijo, vodovod, kanalizacijo in triprekatno greznico.

Nadaljevanje gradnje in tudi dokončanje vinogradniškega doma bo v letu 2022 rdeča nit delovanja društva, seveda pa se bodo trudili tudi na ostalih področjih dela. Predvsem bo to strokovno izobraževanje, saj je strokovnost temelj kvalitetne pridelave grozdja in kletarjenja, kar je pogoj za pridelavo kvalitetnih vin. Ob tem pa ne bodo zanemarili medsebojnih druženj, sodelovanja in izmenjave izkušenj z ostalimi društvi in strokovnimi združenji.



Več v Kultura in izobraževanje