Pogovor s Christopherjem Leejem na Glavnem trgu

7. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Dejan Razlag, petek, 29. julij 2011 ob 20:392
Christopher Lee

Christopher Lee

Danes je na Glavnem trgu v Ljutomeru potekal pogovor s Christopherjem Leejem, ki ga je vodil filmski kritik Philip Bergson.

Pred predvajanjem filma The Devil Rides Out (Hudičeva nevesta) iz leta 1968, v katerem glavno vlogo igra Christopher Lee, so obiskovalci lahko še v živo prisluhnili modrim besedam filmske legende. Christopher je vsem zbranim povedal nekaj o svojih izkušnjah iz dolgoletnega filmskega ustvarjanja, prigod iz snemanja ter vsem zbranim dal nasvet, da se je potrebno "učiti, učiti in učiti", če želijo uspeti v filmskem svetu svetovnega formata. Zaradi nadpovprečne telesne višine je imel velikokrat težave pri pridobivanju vlog, največkrat pa igral negativne like, ki mu tudi najbolj pisani ustrezajo. Njemu najljubši film, v katerem je igral, pa je The Wicker Man.

Sir Christopher Lee je eden najbolj znamenitih in vsestranskih igralcev v zgodovini filma. V svoji dolgoletni karieri si je prislužil naziv igralca z največ posnetimi filmi. Snemal je z največjimi svetovnimi režiserji in se preizkusil v vseh žanrih in produkcijah, od nizkoproračunskih neodvisnih filmov do hollywoodskih megauspešnic, veliko pa je delal tudi za televizijo. Ljubiteljem fantastike je najbolj znan kot Saruman iz trilogije o Gospodarju prstanov, grof Dooku iz druge epizode Vojne zvezd, Drakula iz filmov studia Hammer ter lord Summerisle iz kultnega Wicker Mana. Poleg obvladanja številnih jezikov je tudi odličen pevec, kar je dokazal s številnimi ploščami in s sodelovanjem z najrazličnejšimi glasbeniki.

Na letošnjem Grossmannu se mu bodo poklonili z nagrado za življenjsko delo in mu ob tej svečani priložnosti zaželeli še veliko navdušujočih vlog.

V spodnjem videu lahko prisluhnete nekaj njegovim besedam.


Več v Glasba in film