Obeležili 20 let Gasilske zveze Križevci

Slavnostna akademija ob 20. obletnici ustanovitve Gasilske zveze Križevci.

Prlekija-on.net, sobota, 23. april 2022 ob 18:43
20 let GZ Križevci

20 let GZ Križevci

V sredo, 20. aprila, je v Križevcih pri Ljutomeru potekala slavnostna akademija ob 20. obletnici ustanovitve Gasilske zveze Križevci. Prireditev je potekala v Kulturnem domu, kjer so se ob tej priložnosti zbrali številni visoki gostje iz gasilskih vrst iz lokalnega okolja in širše, ki so spregovorili o delu prostovoljnih gasilcev, o zametkih nastanka gasilske zveze in o njihovem delu. Začetki organiziranega delovanja prostovoljnih gasilskih društev na tem območju segajo sicer okoli 130 let nazaj.

Prvi je spregovoril predsednik GZ Križevci, Denis Čuk, ki je med drugim povedal, da je pomembno leto za njih, leto 1999, ko je na novo nastala občina Križevci. "Kmalu za tem smo gasilci zaznali, da bo za razvoj gasilstva v novi lokalni skupnosti treba narediti korak naprej in ustanoviti gasilsko zvezo, katera bi povezovala vsa teritorialna prostovoljna gasilska društva v občini in obenem bila neposreden sogovornik občine Križevci za izvajanje obvezne javne gasilske službe." V teh 20 letih so v zvezi, ki združuje 12 društev, skupaj z društvi uspeli nabaviti 16 različnih gasilskih vozil in večino gasilske zaščitne opreme skladno z merili za opremljanje. Pravo bogastvo gasilske zveze pa so gasilke in gasilci in sicer 132 pionirk in pionirjev, 158 mladink in mladincev, 68 pripravnic in pripravnikov, 285 operativk in operativcev ter 340 gasilskih veterank in veteranov.

Denis Čuk:

Pri nastanku GZ Križevci so jim z izkušnjami in nasveti stali ob strani člani Gasilske zveze Rogašovci, zato je ob tej priložnosti zbrane nagovoril poveljnik GZ Rogašovci, Martin Ficko:

V imenu Občine Križevci je spregovoril podžupan, Bogomir Gaberc:

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, ki je med drugim povedal, da je ta odločitev za samostojno pot bila smela ter ob tem poudaril, da so takrat na novo ustanovljene občine in s tem nove zveze, pomenile bistven napredek gasilstva:

Ob tem jubileju so v GZ Križevci posneli 20-minutni promocijski film, na prireditvi pa so prikazali tri krajše izseke in sicer o poslanstvu gasilcev, predstavitev prostovoljnih gasilskih društev zveze in izsek o delu z mladimi.

Podelili so tudi priznanja in plakete. Plakete so prejeli ustanovni član zveze Milan Antolin, Drago Colnarič, Marjan Kolar, Slavko Osterc in Miran Ros. Priznanja so prejeli GZ Rogašovci za nesebično pomoč pri ustanavljanju GZ Križevci, domači župnik Štefan Vinkovič za sodelovanje in pomoč, Občina Križevci za odlično sodelovanje z zvezo in društvi, njihovo pomoč in posluh za gasilstvo, Gasilski regijski svet za Pomurje za sodelovanje in podporo, OŠ Križevci pri Ljutomeru za večletno sodelovanje pri organizaciji kviza in tabora mladinske mladine, Uprava RS za zaščito in reševanje za sodelovanje in podporo ter Gasilska zveza Slovenije.

Za kulturni program so poskrbeli Pihalna godba KUD Muzika, himno je zapela domačinka, sopranistka Melanija Markovič, zapeli so učenci in učenke MPZ LA TI DO OŠ Križevci pri Ljutomeru, zaigral pa je Godalni trio Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje