V Ljutomeru poteka filmski festival Student Cuts

Student Cuts je filmski festival, ki je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem, da bi bili le-ti čim več videni že na začetku svojih karier.

Prlekija-on.net, petek, 13. maj 2022 ob 11:49
Filmski festival Student Cuts

Filmski festival Student Cuts

V četrtek, 12. maja, se je v Ljutomeru začel letos že osmi filmski festival Student Cuts. Student Cuts je filmski festival, ki je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem, da bi bili le-ti čim več videni že na začetku svojih karier. Na festival je bilo prijavljenih več kot 2700 filmov, od tega jih bo predvajanih 111 iz 34 držav. V tekmovalni program se je uvrstilo 23 filmov, ki se potegujejo za nagrade v kategoriji eksperimentalnih, dokumentarnih in igranih filmov, oglasov in za nagrado občinstva.

Na festivalu, ki se odvija na treh lokacijah v Ljutomeru, to so Dom kulture, Prleški kulturni, mladinski in informativni center in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, so prisotni dijaki treh slovenskih gimnazij z umetniškim programom gledališče in film. Ti so se zbrali na otvoritvi v Domu kulture, kjer so prisluhnili predavanju slovenske režiserke in scenaristke Marije Zidar. Ta je dijakom predstavila ustvarjalni proces svojega celovečernega prvenca Odpuščanje, ki je slavil na festivalu dokumentarnega filma Dokudoc v Marboru lani.

Ker festival sočasno poteka na treh lokacijah, so se že med predavanjem Marije Zidar drugod predvajali filmi iz netekmovalnega programa in filmi kategorije Future talents, ki je namenjana slovenskim dijakom.

Udeleženci festivala so se popoldne zbrali na delavnicah, kjer so morali v kratkem času v skupinah ustvariti svoje kratke filme. Da bi jim uspelo, so morali delati hitro, sodelovati in razumeti ter poslušati drug drugega.

Zvečer so se udeleženci skupaj s svojimi mentorji zbrali na terasi Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, kjer so si v sproščenem in domačnem vzdušju ogledali filmske kreacije, ki so jih ustvarili na popoldanskih delavnicah. Po obilici smeha in sproščenega pogovora so na oder stopili dijaki drugega letnika ljutomerske umetniške gimnazije, ki so pripravili koncert, s katerim so popolno zaključili krasen in produktiven dan.

Udeleženke festivala so strnile svoje vtise:

Kaja, Gimnazija Nova Gorica: "Festival ima zelo dobro vzdušje, poln je zelo entuziastičnih animatorjev in mentorjev. Lepo je videti, kako ustvarjajo drugi dijaki in kako potekajo njihovi snemalni procesi. Delavnice pa so nam podale še dodaten čas za spoznavanje drugih dijakov in njihovega filmskega ustvarjanja."

Katjuša, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer: "Zelo mi je bilo všeč, da smo se z ostalimi na delavnicah dobro ujeli in zanimivo je bilo videti, kako ostali gledajo na enake stvari. Najbolj mi je bil všeč koncert ob koncu dneva in pa projekcije filmov, ki smo jih ustvarili na delavnicah."

Ela, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana: "Festival je čudovit način, da se mladi iz Slovenije povežemo in spoznamo druge filmske ustvarjalce, kar nam tudi pomaga, da dobimo motivacijo, saj vsi nekje začnemo in na tem festivalu skupaj tudi rastemo."

Zaključek festivala s podelitvijo nagrad je bilo v petek v Domu kulture Ljutomer in v neposrednem spletnem prenosu na www.studentcuts.si. Zaključek si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.



Več v Kultura in izobraževanje