Pihalni orkester Ljutomer je pomemben ambasador Prlekije, glasbe in vrednot širom po Sloveniji in tudi preko meja

Miklošičevo nagrado za leto 2022 prejel Pihalni orkester Kulturnega društva Pihalni orkester Ljutomer ob 100-letnici delovanja. V vseh letih delovanja je Pihalni orkester Ljutomer, ki danes šteje okoli 50 članov, gostoval na raznih revijah in tekmovanjih doma in v tujini ter se praviloma v Ljutomer vračal z najvišjimi priznanji in nagradami.

Prlekija-on.net, sreda, 3. avgust 2022 ob 09:28
Nagrado je prevzel Milan Lebar, predsednik KD Pihalnega orkestra Ljutomer, foto: Marina Vrbnjak

Nagrado je prevzel Milan Lebar, predsednik KD Pihalnega orkestra Ljutomer, foto: Marina Vrbnjak

Občina Ljutomer je v torek ob 66. prazniku Občine Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo nagrado za leto 2022 prejel Pihalni orkester Kulturnega društva Pihalni orkester Ljutomer ob 100-letnici delovanja. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Pihalni orkester Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922 v okviru Glasbenega društva Ljutomer. Prvi dirigent oz. kapelnik je postal Franc Zacherl, ki je orkester vodil do leta 1940. Delovanje godbe ni prenehalo niti med vojno. V tem času je godbo vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je godbo prevzel izšolani vojaški kapelnik in tedanji ravnatelj glasbene šole Avgust Loparnik, ki je orkester vodil pod okriljem KUD Ivan Kaučič Ljutomer. Leta 1973 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Janko Škrajnar. Orkester je vodil do leta 1983, ko je strokovno vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Leta 1989 je ponovno za dirigentsko palico prijel Janko Škrajnar, štiri leta kasneje pa je vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. V času dirigiranja Ignaca Karbe je orkester okrepil mednarodno udejstvovanje z nastopi na evropski reviji pihalnih orkestrov v Sarvarju na Madžarskem leta 1994, v Göteborgu na Švedskem leta 2001 in v Franciji leta 2003. Pod njegovo taktirko izide zgoščenka. V letu 2004 je dirigent postal glasbeni učitelj Bojan Zelenjak, štiri leta pozneje pa glasbeni učitelj Simon Novak. Leta 2013 se je Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer udeležil Tekmovanja slovenskih godb za pokal Vinka Štrucla v Ormožu in osvojil zlato plaketo.

Podelitev Miklošičeve nagrade in priznanj

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja


Vsako leto orkester pripravi tudi letne koncerte, ki so različno tematsko obarvani. Jeseni leta 2018 je orkester sodeloval na dogodku »Slovenija v Slavoniji« v Vinkovcih na Hrvaškem. Zdaj je dirigent Boštjan Lašič, ki to pomembno funkcijo opravlja od leta 2019 naprej.

Pihalni orkester je do sredine leta 2021 deloval kot sekcija društva v javnem interesu KD Ivan Kaučič Ljutomer, sedaj pa deluje kot samostojno društvo s statusom društva v javnem interesu, katerega je prejel s strani Ministrstva za kulturo oktobra 2021.

V vseh letih delovanja je Pihalni orkester Ljutomer, ki danes šteje okoli 50 članov, gostoval na raznih revijah in tekmovanjih doma in v tujini ter se praviloma v Ljutomer vračal z najvišjimi priznanji in nagradami. Je pomemben ambasador Prlekije, glasbe in vrednot širom po Sloveniji in
tudi preko meja.

Letos je orkester tudi pripravil velik koncert ob 100-letnici delovanja v Parku 1. slovenskega tabora.

Predlagatelji so bili mag. Olga Karba, Krajevna skupnost Ljutomer, Krajevna skupnost Stročja vas, Krajevna skupnost Cven, Turistično kulturno društvo Babinci in Kulturno društvo Cven.

100 let Pihalnega orkestra Ljutomer

Pihalni orkester Ljutomer z jubilejnim koncertom obeležil 100 let delovanja
Več v Kultura in izobraževanje