Pohodnikom pot prečkala metrska belouška

Belouške so pri nas pogoste in človeku nenevarne

Prlekija-on.net, petek, 19. avgust 2011 ob 18:362
Belouška

Belouška

Ne dolgo nazaj je pohodnikom v naših gozdovih v okolici potoka Kostanjevica, pot prečkala metrska belouška.

Belouške so pri nas pogoste, živijo pa v okolici stoječih in počasi tekočih voda, na vlažnih območjih, svetlih gozdovih, travnikih, ...

Belouško prepoznamo po dveh belih, rumenih ali oranžnih lisah tik za glavo (ob straneh), ki sta ostro omejene s temnimi lisami. Včasih je svetla lisa lahko zabrisana, črna lisa pa je vedno prisotna, razen pri popolnoma črnih osebkih. Hrbet je zeleno ali rjavkasto siv s temnimi pegami in svetlimi lisami, nekateri osebki pa imajo vzdolž telesa dve svetli progi ali so popolnoma črni.

Belouška je človeku nenevarna kača, ki se le izjemoma brani z ugrizom, zato jih v naravi nikar ne ubijajte. Samice so večje od samcev in zrastejo od 80 do 150 cm, izjemoma celo 200 cm, samci pa so navadno dolgi od 60 do 110 cm. Belouška v glavnem pleni dvoživke, redkeje ribe, mladiči pa lovijo paglavce in ličinke ostalih dvoživk.

V Sloveniji je belouška zavarovana z Uredbo o prostoživečih živalskih vrstah, v Rdečem seznamu ogroženih plazilcev Slovenije pa je opredeljena kot vrsta zunaj nevarnosti.


Če imate tudi vi kakšno zgodbo o "bližnjem srečanju" ali kakšno drugo zanimivo zgodbo za objavo, le-to lahko delite tudi z ostalimi uporabniki in nam jo pošljete na mail info@prlekija-on.net.


Več v Narava