Mineva 140 let odkar so v Radencih odprli prvi zdraviliški objekt

140 let skrbi za zdravje v Zdravilišču Radenci – domu edinega mineralnega wellnessa v Sloveniji.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. september 2022 ob 14:16
Andrej Vugrinec, Vesna Maučec in Branko Slavinec

Andrej Vugrinec, Vesna Maučec in Branko Slavinec

Ko je leta 1869 dr. Karl Henn v Radencih zajezil prvi vrelec imenovan Glavni vrelec in blagodejne učinke pitne kure z mineralno vodo bogato s CO2 približal ljudem blizu in daleč, si verjetno nihče ni predstavljal, da bo 13 let pozneje tam stalo pokrito kopališče z blagodejno termo-mineralno vodo ter prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami in 12 sobami za goste. Danes je Zdravilišče Radenci, ki je del največje slovenske turistične skupine Sava Hotels & Resorts, edini prostor v Sloveniji, kjer se lahko prepustite blagodejnim učinkom mineralnega wellnessa. Poleg edinstvene mineralne vode bogate s CO2 pa vas razvajajo s še tremi drugimi naravnimi zdravilnimi faktorji, in sicer termalno vodo, zdravilnim blatom fangom in več kot 250 sončnimi dnevi v letu. »Letos mineva 140 let odkar so v Radencih odprli prvi zdraviliški objekt. 140 let odkar skrbimo za zdravje in dobro počutje obiskovalcev Zdravilišča Radenci, ki se navdušujejo nad zdravilnimi močmi naše mineralne vode, ki bogata z ogljikovim dioksidom buči iz treh vrelcev,« je ob častitljivi obletnici povedala izvršna direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec.

Mineralna voda bogata s CO2 - največje naravno bogastvo Radencev

Začetek zdraviliške dejavnosti v Radencih je leta 1882 zaznamovalo odprtje pokritega kopališča s termo-mineralno vodo in prvimi blagodejnimi mineralnimi kopelmi. Zdravilišču so nato počasi dodajali namestitvene kapacitete, restavracije in površine za aktivno preživljanje oddiha, pravi razcvet pa so Radenci doživeli med obema svetovnima vojnama, ko je v polnem mahu zaživela tudi zdravstvena dejavnost in so blagodejne učinke mineralne vode bogate s CO2 iz Radencev prišli poizkusit gostje z vseh koncev Evrope. »Zavedamo se, da je ravno mineralna voda bogata s CO2, naše največje naravno bogastvo. Poleg tega nudi tudi osnovo za edini mineralni wellness v Sloveniji, ki poleg mineralnih kopeli celega telesa, vključuje še mineralne kopeli za roke, Hennovo pitno kuro, inhalacije z mineralno vodo in savnanje z ledom iz mineralne vode. Prav vsaka od teh edinstvenih storitev ima svojo dobrobit za naše počutje,« je razložila direktorica.

Kulinarika, ob kateri vam zaigra srce

V Zdravilišču Radenci stavijo na okusno hrano, ki je tudi zdrava, prisegajo pa na sveže, lokalne in sezonske sestavine. »Naši gostje lahko posegajo po jedeh tradicionalne slovenske ali mednarodne kuhinje. Verjamemo, da je za to, da je vaše srce zadovoljno, pomembno ne le, da je hrana zdrava, ampak tudi okusna,« je povedal direktor kulinarike v Zdravilišču Radenci, Branko Slavinec, ki meni, da ljudje za svoje zdravje največ naredijo, če pravilno izbirajo jedi in sestavine. »Zato smo še toliko bolj ponosni na naš program "Izberimo zdravo", ki smo ga pripravili v sodelovanju z nutricionistko Mojco Cepuš. Skupaj z njo smo zbrali nasvete za bolj zdravo prehranjevanje, ki jih najdete v istoimenski brošuri. Zbrani nasveti vas lahko vodijo pri izbiri primernih jedi, saj predlagajo živila dobrodejna pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, ter za osebe s prekomerno težo. Tako lahko naši gosti s seboj domov odnesejo seme novih prehranjevalnih navad,« še dodaja. In ker v Zdravilišču Radenci verjamejo, da gresta tako ljubezen kot tudi zdravje skozi želodec, posebno pozornost namenjajo sladicam. »Pri nas lahko poizkusite najboljši jabolčni zavitek daleč naokoli, mojstrice, ki ga pripravljajo, pa vam hitro povejo, da je njegova skrivna sestavina naravna radenska mineralna voda. Zaradi nje je testo še prav posebej krhko in hrustljavo. Jabolčni zavitek pa ni edina jed, pri kateri uporabljamo mineralno vodo. Z njo pripravljamo tudi kar nekaj drugih sladic, različne juhe in omake,« je razložil Slavinec.

Sodobni zdravstveni programi in učinkovita preventiva

Poleg mineralnega wellnessa, 4 naravnih zdravilnih faktorjev in zdravju prijazne kulinarike, je Zdravilišče Radenci tudi dom sodobnih zdravstvenih in preventivnih programov, ki temeljijo na dolgoletni tradiciji učinkovitega zdravljenja bolezni srca in ožilja. »Zdravilišče Radenci je ugleden zdraviliški center za rehabilitacijo srčno-žilnih bolnikov ter priznano diagnostično središče, kjer so svoje zatočišče poleg srčnih bolnikov našli tudi vsi, ki si želijo okrepiti svoje zdravje ob programih aktivnega oddiha. Za njihovo zdravje v zdravilišču poskrbimo z modernimi programi, kar nekaj pozornosti pa namenjamo tudi preventivi. Tako za goste v prenovljenem Salonu zdravja organiziramo sproščujoče vaje za zdravo srce pod budnim očesom fizioterapevta. Učimo jih tudi pravilnega dihanja in ostalih načinov zmanjševanja negativnega stresa na telo in organiziramo sprehode med vrelci v okolici, gibanje je namreč pri ohranjanju zdravja izjemnega pomena,« je razložil dr. Andrej Vugrinec, dr. med., spec. int. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine, strokovni vodja v Zdravilišču Radenci.

Zvesti gosti in srčni zaposleni - njihovo največje bogastvo

Rdeča nit Zdravilišča Radenci tako tudi po 140 letih ostaja enaka - skrb za zdravje gostov. »Zvesti gosti; nekateri se k nam vračajo tudi več desetletij; so poleg naših srčnih zaposlenih, naše največje bogastvo. Njihovo zadovoljstvo in dobro počutje sta naši prioriteti. Poleg bogate tradicije jih poizkušamo razvajati tudi z novostmi, ki pričajo o tem, da se zdravilišče razvija in ima posluh tudi za želje novodobnih gostov. Nedavno smo prenovili Salon zdravja, kjer si lahko gostje neposredno iz izvira natočijo v kozarec dobrodejno mineralno vodo bogato s CO2 in se popolnoma sprostijo, letos pa smo na destinaciji pozdravili tudi prve digitalne strežne vozičke*, ki so jim zaposleni izbrali ime Karl; po Karlu Hennu, ki je glavni krivec za mednarodni sloves mineralne vode iz Radencev; in Ana; po njegovi ženi. Prikupni pomočniki so v veliko pomoč našemu strežnemu osebju, izkazali pa so se tudi kot izjemno simpatična popestritev izkušnje gostov,« še pravi Vesna Maučec in dodaja, da se bodo tudi v prihodnje, s spoštovanjem bogate tradicije in s srčnostjo zaposlenih, trudili gostom pričarati oddih, ob katerem jim bo zaigralo srce.

*Na destinacijah turistične skupine Sava Hotels in Resorts imajo trenutno 29 digitalnih strežnih vozičkov, ki so v veliko pomoč strežnemu osebju, saj jim prihranijo čas za prenos hrane in pijače, zato se lahko bolj posvetijo gostom. Za uvedbo digitalnih pomočnikov je skupina na nedavnem 26. kongresu evropskega združenja ESPA na Slovaškem, prejela tudi posebno nagrado žirije v kategoriji Inovacij v zdraviliščih, za vključitev digitalnih vozičkov v ponudbo Term 3000 - Moravske Toplice.

Foto: Simon Koležnik



Več v Gospodarstvo