Spominjamo se vseh umrlih

Običaj narekuje, da na ta dan obiščemo grobove sorodnikov in prijateljev.

Prlekija-on.net, torek, 1. november 2022 ob 07:30
Pokopališče

Pokopališče

Dan mrtvih ali dan spomina na mrtve, je državni in krščanski praznik, ki se praznuje 1. novembra po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ob tem se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče in rože.

Začetek novembra je nekoč pomenil začetek leta oz. začetek zimskega obdobja za Kelte, saj se je leto nekoč delilo le na zimsko in poletno obdobje. Za mrtve so pekli kolače ter delili jabolka in orehe.

V številnih slovenskih krajih se je do danes ohranila navada, da se na ta dan vzgojijo rože, 1. november pa je tudi priložnost za srečanja z bližnjimi, saj je v številnih družinah navada, da na dan spomina obiščejo mrtve na grobovih, se udeležijo cerkvenega obreda in v krogu najbližjih preživijo dan.

Ob tem pa se spomnimo tudi, da se spoštljiv odnos do pokojnih ne meri s številom sveč.

Tudi sveče so odpadek

Tudi nagrobne sveče na koncu postanejo odpadek


Izognite se gneči in poskrbite za varnost med prazniki

Zaradi množičnega obiska grobov je v okolici pokopališč tudi pričakovati gnečo. Policisti zato svetujejo, da dosledno upoštevate cestno prometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu lahko največ storimo sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Policisti v času praznikov pogosto opažajo tudi povečano število tatvin in vlomov v hiše, stanovanja, poslovne prostore in druge objekte, ter tatvin iz osebnih avtomobilov na parkiriščih in pokopališčih. Zato ob obisku grobov v osebnih avtomobilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, denarnic ali drugih vrednejših predmetov ter vozila zaklepajte, da ne postanete tarča tatov in vlomilcev.

Med prazniki ne pozabite poskrbeti tudi za varnost svojega premoženja. Sami lahko storimo največ za varnost svojega premoženja, zato ob vsakršnem odhodu od doma ali na pokopališče zaklenite vhodna vrata in ključev ne puščajte na vidnih mestih. Neznancev ne spuščajte v hišo in jim ne razkazujte svojega premoženja.

Če pa kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko pomagate pri izsleditvi storilca, tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov; izgled, starost, smer odhoda oz. vožnje, prevozno sredstvo (znamka in barva vozila, reg. št). Od hitrosti in vsebine prijave je v veliki meri odvisna tudi uspešnost prijetja storilca in posledično vračilo ukradenih predmetov. Zato dogodke takoj prijavite najbližji Policijski postaji oz. pokličite na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200.



Več v Kultura in izobraževanje