Ženske iz Ukrajine so si ogledale praznično okrašeno Ljubljano

V Ljubljani so imeli predstavitev knjige Svetlane Oletič Življenje gre naprej, nato pa so se odpravili v mestni center Ljubljane na ogled tisočerih lučk različnih oblik in gromozanske smreke.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. december 2022 ob 09:08
Izlet v Ljubljano

Izlet v Ljubljano

Ogromno Ukrajincev je sedaj razseljenih po Evropi. Vojna v njihovi državi jih je prisilila, da so zapustili svoje domove in so se odpravili v neznano. Večina jih je žensk z otroki. V Sloveniji imamo zelo veliko skupino Ukrajincev, ki so v tem času postali kot ena velika družina: med seboj si pomagajo na različne načine, od varstva otrok do izmenjavanja oblačil, obiskujejo skupaj tečaje slovenščine in se družijo. Skupaj hodijo na izlete in se udeležujejo različnih dogodkov. Imajo svojo društvo in skupaj praznujejo rojstne dneve. V drugih državah so te ženske prepuščene same sebi, pri nas se počutijo sprejete v družbo. Marsikatere od njih že delajo, nekatere celo študirajo.

2. 10. 2022 je bil organiziran tek miru, prijateljstva in harmonije, na katerem so se tudi udeležile ukrajinske ženske in tekle 5 km od Cankove do avstrijske meje. Eden od organizatorjev tega teka je bil Lions klub Murska Sobota, ki je potem vse prostovoljne prispevke, zbrane na tem teku, namenil društvu Svobodna Ukrajina. S temi sredstvi so Ukrajinke dobile bone od Tuša v vrednosti 20 evrov, preostali denar je šel za izlet v Ljubljano.

V Ljubljano so se odpravili z avtobusom 2. 12. 2022 malo po 13.00 uri. Na žalost se izleta niso mogle udeležiti vse ženske, ki so se nanj prijavile zaradi služb v popoldanski izmeni in bolezni otrok. Na začetku so se odpravili v Mestno knjižnico Ljubljana, v Fužine, na predstavitev knjige Svetlane Oletič Življenje gre naprej (mir, korona...in vojna v Ukrajini). Ta dogodek je organizirala Olga Perić, diplomirana filologinja, predavateljica ukrajinščine in književnosti, tolmačka in samostojna novinarka z akreditacijo pri Vrhovnem sodišču.

Predstavitev knjige je potekala v dveh jezikih, v slovenskem in ukrajinskem, ker so na njem bili prisotni Slovenci in Ukrajinci, živeči v Ljubljani. Namreč ravno v popoldanskem času ob petkih imajo v sosednji šoli njihovi otroci ukrajinsko šolo, na kateri prostovoljno poučujejo ukrajinske ženske.

Dogodek v knjižnici je popestrila Ekaterina Jurčuk, ukrajinska pevka iz Murske Sobote, z umetniškim imenom Yokodo. Zapela je ukrajinske narodne pesmi in s tem je pričarala pravo vzdušje.

Po predstavitvi so se odpravili v mestni center Ljubljane na ogled tisočerih lučk različnih oblik in gromozanske smreke. Za ukrajinske ženske je to bilo pravo doživetje! Posebej v tem času, ko je Ukrajina v temi in elektrika v domovih deluje samo nekaj ur dnevno. Ukrajinke so se malo odklopile od svojih vsakdanjih skrbi za svoje bližnje, ki so še ostali v Ukrajini in se sprostile. Praznično okrašena Ljubljana zna očarati vsakega. Kuhano vino, vroča čokolada in pečeni kostanji vsakega človeka spravijo v dobro voljo.

Na poti nazaj na avtobusu so se ukrajinske ženske veliko pogovarjale in družile. Sklenile so, da bodo v tem času, ko ni elektrike na večini ozemlja Ukrajine, začele izdelovati sveče na Ljudski univerzi v Ormožu. Akcija bo potekala vsak četrtek ob 9.30 uri. Te sveče bodo izdelane iz že porabljenega voska, ki ga sedaj zbirajo po šolah. Gre za odpadni material, ampak v Ukrajini te sveče lahko marsikaterim polepšajo dan. Ko bodo sveče narejene, jih bodo odpeljali z mini avtobusi v Ukrajino.

Tako je enodnevno skupno druženje porodilo novo idejo o humanitarni pomoči.

Najlepša hvala gre Lions klubu Murska Sobota in njegovi predsednici Metki Kuharič za to, da so omogočili ukrajinskim ženskam z otroki skupno druženje in čudovit izlet v praznično okrašeno Ljubljano.

Svetlana Oletič



Več v Družabno