Svečano obeležili 30-letnico obstoja Mlekarske zadruge Ptuj

Mlekarska zadruga Ptuj danes šteje okrog 600 aktivnih proizvajalcev mleka v severovzhodni Sloveniji od Lendave do Trojan in Koroške ter letno odkupi od kmetov okrog 85 milijonov litrov mleka.

Ivan Trunk, nedelja, 18. december 2022 ob 10:11
30 let Mlekarske zadruge Ptuj

30 let Mlekarske zadruge Ptuj

Mlekarska zadruga Ptuj je v torek, 6. decembra, v restavraciji Pan v Kidričevem svečano proslavila 30-letnico obstoja Mlekarske zadruge Ptuj. V uvodnem nagovoru sta Jožef Hajšek, predsednik upravnega odbora Mlekarske zadruge Ptuj in Janko Petrovič, direktor Mlekarske zadruge Ptuj spregovorila o zgodovini zadruge in o poslovanju zadruge od nastanka pa do današnjih dni.

Mlekarska zadruga Ptuj danes šteje okrog 600 aktivnih proizvajalcev mleka v severovzhodni Sloveniji od Lendave do Trojan in Koroške ter letno odkupi od kmetov okrog 85 milijonov litrov mleka. Po nagovorih je sledila podelitev zahval in nagrad ustanovnim članom zadruge, zaslužnim podpornikov zadruge in zaposlenim v Mlekarski zadrugi. Program je povezoval priljubljeni radijski voditelj Marjan Nahberger, v kulturnem programu pa sta nastopila Tadeja in Tadej Hajšek. Zbrane so nagovorili tudi predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijskega zavoda Ptuj in direktorji mlekarn katerim Mlekarska zadruga prodaja mleko. Med častnimi gosti je bila tudi Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj in je ob tej priložnosti izročila direktorju MZ veliko statuo MO Ptuj.

Za obilo dobre volje so po kosilu poskrbeli člani ansambla Saša Avsenika.

Podelitev nagrad še živečim članom iniciativnega odbora in ustanovnim članom Mlekarske zadruge Ptuj

Prejemniki: Jožef Lah, Janko Čeh, Anton Kolar, Ivan Pintarič, Milan Tacinger, Ivan Hanžel, Ivan Vogrinec in Jožef Kotnik.

Proizvajalci mleka so se pred 30. leti soočali z zapostavljenostjo panoge znotraj splošnih zadrug in z veliko težavami, za katere ni bilo posluha. Ustanovni člani so pred 30. leti z željo, da bi spremenili stvari na bolje, drzno pristopili k ustanavljanju specializirane zadruge, ki bi se primarno ukvarjala z problemi in težavami, s katerimi se srečujejo proizvajalci mleka in bi zagotavljala ustrezen servis in podporo vsem članom, ki to potrebujejo. Za njihovo pogum, modrost in voljo v času ustanavljanja in tudi kasnejšega delovanja so se jim v imenu vseh zadružnikov in zaposlenih Mlekarske zadruge Ptuj iskreno zahvalili.

Zahvala ustanovnim članom Mlekarske zadruge Ptuj za pogum k pridružitvi novonastali Mlekarski zadrugi Ptuj (121 ustanovnih članov ki so ustanovili MZ Ptuj).

Pridružitev novonastali zadrugi je bilo v tistih časih zelo drzno dejanje. Kmetje, proizvajalci mleka, katerih obstoj je bil odvisen od rednega plačila mleka so vse svoje bodoče upe stavili na ustanavljanje nove organizacije, za katero se seveda ni vedelo, kako bo sploh funkcionirala Za pogum k takratni drzni odločitvi, da podprejo ustanavljanje in delovanje Mlekarske zadruge Ptuj so se jim v imenu vseh zadružnikov in zadružnic ter zaposlenih Mlekarske zadruge Ptuj iz srca zahvalili.

Podelitev nagrad zaslužnim članom in podpornikom ustanovitve za njihov prispevek k delovanju in razvoju MZ Ptuj.

Ivan Čeh iz Sakušaka si je s svojim delovanjem kot član NO MZ Ptuj vedno prizadeval za dobre medsebojne odnose med člani, ter s kakovostnimi predlogi in pozitivnim razmišljanjem prispeval k rasti in razvoju zadruge. Bil je pobudnik mlekarskih skupnosti.

Marjan Janžekovič je kot profesor na takratni Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru kot specialist za govedorejo in kot kmetovalec njenih začetkih tvorno prispeval k razvoju in delovanju Mlekarske zadruge Ptuj

Ivan Brodnjak je kot strokovnjak za kmetijstvo in vodja svetovalcev na Kmetijski svetovalni službi na Ptuju med kmetovalci vedno zagovarjal idejo nastanka in model delovanja Mlekarke zadruge Ptuj. Bil je eden tistih, ki so že takrat v specializaciji delovanja prepoznali veliko konkurenčnih prednosti, za katere je vedel, da bodo kmetom prinesle precej koristi. Za njegovo večno idejo nastanka in delovanja Mlekarske zadruge Ptuj so se mu v imenu vseh zadružnikov, zadružnic in zaposlenih iskreno zahvalili.

Podelitev priznanj zaslužnim, v organih vodenja in delovanja MZ Ptuj, ki so s svojim delom in trudom pomembno prispevali k delovanju in razvoju MZ Ptuj.

Drago Zupanič
Poklicna pot Draga Zupaniča se je začela že davnega leta 1971 na splošni Kmetijski zadrugi Ptuj. Že prva njegova služba je bila tesno povezana z mlekom, saj se je zaposlil kot mlečni kontrolor. Vestno delo ga je hitro pripeljalo do napredovanja in kaj kmalu je napredoval do vodje mlečnih kontrolorjev in postal koordinator med KZ Ptuj in Mlekarno Ptuj. Že takrat je bil znan in priljubljen pri kmetih. Delal je na nabavi hladilnih bazenov in bil pobudnik ustanovitev mlekarskih skupnosti. Ko se je leta 1992 ponudila priložnost za ustanovitev specializirane zadruge je s somišljeniki izkoristil priložnost in takoj pristopil k ustanovitvi Mlekarske zadruge. Pot razvoja novo nastale Mlekarske zadruge je bila vse prej kot lahka. Pritiski na specializirano zadrugo so se vršili iz vseh strani, zato je bilo potrebno veliko volje in poguma, da je poslovna pot Mlekarske zadruge uspešno tekla naprej. Kljub problemom in tegobam, ki so ga spremljale na poslovni poti, je ostal pokončen, moder in zmeraj razumevajoč za probleme kmetov, hkrati pa predan svojemu delu z dušo in telesom.
Zaradi njegove drznosti in volje je danes Mlekarska zadruga Ptuj eden vodilnih organizatorjev odkupa mleka v Sloveniji z lastnimi sodobnimi prostori in zbirnim centrom. Njegov slogan »kjer bo mleko, tam bom jaz«. je dejansko držala v celotni njegovi karieri in vsi so danes zelo ponosni na njegovo prehojeno pot. Ob 30. obletnici ustanovitve Mlekarske zadruge Ptuj so se Dragu Zupaniču za njegov trud in prispevek k razvoju in delovanju Mlekarske zadruge Ptuj iskreno zahvalili.

Jožef Lah (predsednik 4 mandate v letih 1992-1996, 2001-2004, 2004-2008, 2008-2012)
Jožef Lah je bil pomemben član iniciativnega odbora in v tistih časih gonilna sila nastanka Mlekarske zadruge Ptuj. V letih 1992 do 1996 je bil tudi njen prvi predsednik in se je tudi pomembno izpostavil v času t.i. mlečnega štrajka pred poslopjem Mlekarn Ptuj, ko so se kmetje - proizvajalci mleka borili za svoje pravice. Upravnemu odboru mlekarske zadruge je predsedoval še v letih 2001-2004, 2004-2008 in 2008-2012. Bil je eden najpomembnejših ljudi, ki so v tistih časih uspešno tlakovali pot in postavili temelje današnji Mlekarski zadruga Ptuj. Za ves vložen trud in delo so se mu iz srca zahvalili.

Ivan Pintarič (član UO v letih 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008), predsednik NO v letih 2008-2012 predsednik UO v letih 1999-2000 (del mandata) in v letih 2012-2016
Ivan Pintarič je bil vidni član in v letu iniciativnega odbora, ki je pred 30. leti delal na ustanovitvi nove specializirane zadruge. Bil je tudi med prvimi pristopnimi člani in kot član upravnega odbora v letih 1992-2008 igral pomembno vlogo pri nastanku in delovanju Mlekarske zadruge Ptuj. V letih 1999-2000 je z delom mandata tudi vodil Mlekarsko zadrugo kot predsednik Upravnega odbora. V letu 2008-2012 je prevzel funkcijo predsednika Nadzornega odbora in v letih 2012-2016 tudi prevzel funkcijo predsednika Upravnega odbora. Za njegov trud tekom nastanka in razvoja Mlekarske zadruge Ptuj so se mu iz srca zahvalili.

Justina Toš je celotno svojo službeno pot posvetila delu z mlekom. Zaposlila se je v letu 1987 kot kontrolorka mleka v Kmetijski zadrugi Ptuj. Na podlagi dogovora med KZ Ptuj in takratno Mlekarno Ptuj se je od leta 1991 prezaposlila v Mlekarni Ptuj. Z nastankom Mlekarske zadruge Ptuj je opravljala delo kontrolorke mleka na terenu. Po razdružitvi Mlekarne Ptuj in Mlekarske zadruge se je s 1. novembrom leta 1995 zaposlila na Mlekarski zadrugi Ptuj kot tajnica in skrbela za vsa knjigovodska dela. To funkcijo opravlja še danes. Za 30-letno zvesto delo in trud so se ji iskreno zahvalili.

Podelitev priznanj zaslužnim zaposlenim, ki so s svojim trudom, delom in predanostjo pomembno prispevali k nemotenemu delovanju poslovnih procesov v okviru MZ Ptuj.

Mirko Bezjak se je 1. decembra leta 1993 zaposlil v Mlekarni Ptuj. V začetku je delal v proizvodnji, zaradi njegove vestnosti in doslednosti pa so ga hitro prerazporedili v kontrolo mleka, kjer je opravljal službo mlečnega kontrolorja. V času nastanka Mlekarske zadruge Ptuj se je odločil, da svojo kariero kot mlečni kontrolor nadaljuje pod okriljem Mlekarske zadruge Ptuj, kar je bilo v tistih časih zelo drzna odločitev. S 1.1.1995 se je v okviru Mlekarske zadruge Ptuj tudi uradno zaposlil kot mlečni kontrolor in to delo opravlja še danes. Za več kot 30 let vestnega in predanega dela v mlečni kontroli so se mu vsi zadružniki, zadružnice in zaposleni na čelu z direktorjem iskreno zahvaili.

Simona Lah se je s 1.8.1994 zaposlila v Mlekarani Ptuj. Z odcepitvijo poslovanja in prenosom na samostojno poslovanje Mlekarske zadruge Ptuj v letu 1995 se je s 1.11.1995 zaposlila v Mlekarski zadrugi Ptuj kot kontrolorka mleka. Zaradi svoje vestnosti in doslednosti zraven kontrole mleka dela tudi na fakturiranju blaga, opravlja zahtevnejša knjigovodska dela in vedno, ko je to potrebno tudi samostojno zamenjuje Justino Toš na njenem delovnem mestu. Za ves trud, doslednost in predanost v vseh preteklih letih poslovanja so se ji zadružniki in zadružnice ter zaposleni sodelavci na čelu z direktorjem iskreno zahvalili za njen trud.

Podelitev priznanj zvestim kupcem mleka, s katerimi Mlekarska zadruga Ptuj sodeluje že več kot 10 let.

Ljubljanske mlekarne
Sodelovanje od 1.9.2006

Pomurske mlekarne
Sodelovanje od leta 1999

LAtteria Caseficio MORO, Via Postumia 28/1 31045 Treviso, Mauricio Moro
Sodelovanje od 1.6.2011



Več v Gospodarstvo