Ljutomeru predstavili možnost izkoriščanja obnovljivih virov energije

Javna razprava Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer

Dejan Razlag, petek, 9. september 2011 ob 17:5511
Predstavitev

Predstavitev

V četrtek, 8. septembra, je v Domu kulture v Ljutomeru potekala javna razprava Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer.

Po uvodnem nagovoru županje občine Ljutomer mag. Olge Karba, je sledila predstavitev globalnih smernic trajnostne energetske samooskrbe, župan občine Gussing Peter Vadasz pa je prikazal primer dobre prakse iz avstrijske občine Gussing, kjer so si leta 1989 začrtali cilje, temelječe na gospodarskem razvoju s pomočjo obnovljivih virov energije. Danes, 22 let pozneje, je Güssing energetsko neodvisna občina. V Güssingu, ki šteje samo 4.000 prebivalcev, namreč z obnovljivimi viri energije proizvedejo 85 % potrebne toplote za ogrevanje in industrijo, ter 50% celotnih potreb po električni energiji (gospodinjstev in industrije).

Nekaj najpomembnejših učinkov mesta Gussing po izvedbi energetske samooskrbe:
  • več kot 50 novih podjetij,
  • več kot 1.100 novih delovnih mest,
  • 15.000 - 20.000 ekoloških turistov letno,
  • prihodki delovnih mest - 9 mio evrov letno,
  • prihodki iz energije - 13 mio evrov letno,
  • poraba lesa - 44.000 ton letno.
Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer

Sledila je predstavitev Trajnostna energetska samooskrba, ki jo je predstavil doc. dr. Henrik Gjerkeš, univerzitetni profesor in strokovnjak s področja trajnostnega razvoja.

Ob koncu je sledila še predstavitev Iniciative za izgradnjo soproizvodnje na lesno biomaso v Ljutomeru, ki jo je predstavil Rok Sunko, direktor Pomurske elektrarne d.o.o. Njegovo predstavitev si v celoti lahko ogledate v priloženem videu, več o obnovljivih virih pa v članku Obnovljivi viri energije - priložnost za Ljutomer.

Po predstavitvah so še sledila vprašanja iz strani zbranih občanov, ki je pokazala, da bo potrebno še o tej zadevi veliko predebatirati ter podrobneje seznaniti občane s tem projektom, v kolikor bi ta lahko zaživel v naši občini.




Več v Gospodarstvo