Na pustni povorki v Ormožu sodelovalo preko tisoč mask

Maske so bile razdeljene v 14 otroških šolskih skupin in 12 karnevalskih skupin. Nastopilo je okrog 200 kurentov, ki so bili razdeljeni v štiri skupine, nastopili sta tudi dve skupini iz sosednje Hrvaške.

Ivan Trunk, sobota, 25. februar 2023 ob 12:40
Ormoški fašenk

Ormoški fašenk

Tradicionalni Fašenk v Ormožu vsako leto poteka na pustni torek, to je bilo letos 21. februarja, in ga organizirata Javni zavod za turizem, kulturo in šport občine Ormož in občina Ormož. Pustna povorka se je pričela ob 14. uri in je potekala po celi Ptujski cesti do parkirišča na grajski pristavi pri gradu v Ormožu. V pustni povorki je sodelovalo 1080 prijavljenih mask od tega 570 otrok, 18. princ Ptujskega karnevala Hinko Sodinski plemeniti Gall z njegovo gardo in Pihalna godba Ormož. Maske so bile razdeljene v 14 otroških šolskih skupin in 12 karnevalskih skupin. Nastopilo je okrog 200 kurentov, ki so bili razdeljeni v štiri skupine, nastopili sta tudi dve skupini iz sosednje Hrvaške.

Program povorke je vodil in povezoval Peter Kirič iz radia Prlek Ormož. Vse maske pa je ocenjevala ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Danijel Vrbnjak, Nevenka Korpič in Barbara Podgorelec. Po končani povorki se je dogajanje preselilo v šotor, kjer so vse nastopajoče pogostili člani PGD Hardek, za zabavo pa je poskrbel Duo Jet Set, med tem pa se je sestala komisija in razdelila mesta in denarne nagrade nastopajočim skupinam.

Komisija je podelila dve nagradi po 50 evrov ekipama iz sosedje Hrvaške za mednarodno sodelovanje. Ti dve ekipi sta bili Lutke iz cunj, ki prihajajo iz Cestice in Petrijanski kurenti iz Petrijanca.

Najboljša otroška etnološka maska so po mnenju komisije bili ekipa Kranjske čebelice iz OŠ Stanka Vraza in razvojni oddelek vrtca Ormož. Prejeli so 100 evrov.

Najboljša karnevalska etnološka maska po mnenju komisije je bila ekipa Hardeška tombola, člani PGD Hardek in je prejela 100 evrov.

Po mnenju komisije je bila najboljša maska in je s tem osvojila 1. mesto Cvetoči travnik iz Doma starejših občanov Ormož in so prejeli 500 evrov. Drugo mesto je zasedla ekipa Sladka stojnica iz Pušencev in je prejela 400 evrov. Komisija je izbrala dve ekipi, ki sta se uvrstili na tretje mesto in sta prejeli vsaka po 300 evrov, to sta bili ekipi Kasete iz Spuhlje in Veseli črički iz Sodincev.



Več v Družabno