TD Sveti Tomaž že tretjič zapored organiziralo »Festival postržjač«

Festival postržjač je dogodek s poudarkom na prleški jedi - postržjači in je namenjen predvsem ohranjanju tradicije in kulture, medsebojnemu sodelovanju in seveda druženju.

Prlekija-on.net, četrtek, 18. maj 2023 ob 07:49
Festival postržjač pri Svetem Tomažu

Festival postržjač pri Svetem Tomažu

Turistično društvo Sveti Tomaž je minulo soboto, 13. maja, že tretjič zapored organiziralo »Festival postržjač«. Festival postržjač je dogodek s poudarkom na prleški jedi - postržjači in je namenjen predvsem ohranjanju tradicije in kulture, medsebojnemu sodelovanju in seveda druženju.

Dogodek je bil razdeljen v dva sklopa. V dopoldanskem času, s pričetkom ob 9. uri, je potekalo ocenjevanje postržjač. Na ocenjevanje jih je letos prispelo kar 12. Ocenjevala jih je 3 članska komisija v sestavi Jožica Korpar poklicna kuharica in ocenjevalka tovrstnih prireditev - tudi predsednica komisije; Milena Rajh bivša dolgoletna predsednica aktiva kmečkih žena Ormož in Marija Žinko prav tako izkušena kuharica in pekarica slaščic ter dobitnica več priznanj.

Komisija je postržjače ocenjevala po kriterijih (izgled, oblika, okus, vonj itd.) in na podlagi zbranih točk dodelila zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Enajst postržjač je prejelo zlato priznanje in ena srebrno.

Komisija je bila nad tekmovalnimi postržjačami navdušena, še posebej so pohvalili to, da se je na ocenjevanje prijavilo kar nekaj mladih.

Pod tekmovalne postržjače so se podpisali naslednji: Deja Voršič; Pavla Majcen; Stela in Venesa; Peter in Pavel; Damjan Voršič; Kmetija Dimitrovski-Rajh; Minka Brumen in Dejan Voršič.

V drugem sklopu glasba, tržnica, razstava...

Drugi sklop prireditve se je pričel ob 14. uri. Najprej je potekal krajši kulturni program, ki sta ga na humorističen način odprla Saša Voršič in Jani Raušl. Prisotne je nagovorila tudi predsednica Turističnega društva Silva Viher. Na harmoniko je zaigral Miha Viher, prireditev pa sta povezovali Gaja Raušl in Nika Cizerl. V sklopu kulturnega programa sta predsednica društva in predstavnica komisije Marija Žinko podelili priznanja in darila vsem sodelujočim na ocenjevanju postržjač.

Po kulturnem programu je bila organizirana tržnica lokalne ponudbe. Turistično društvo je poskrbelo za pijačo, lokalni ponudniki pa za jedačo in raznoliko ponudbo svojih izdelkov in storitev. Na tržnici so se predstavili: Kmetija Dimitrovski-Rajh; Kmetija Obran-Gašparič; Osnovna šola Sveti Tomaž; CNC Art in Swan; Boris Majcen; Andreja Fridman Vidovič; Čebelarstvo Brumen; Društvo gospodinj Sveti Tomaž in Maja Butolin Vaupotič.

Organizatorji so pripravili tudi razstavo tekmovalnih postržjač, ki so si jo obiskovalci lahko ogledali.

Po uradnem delu je obiskovalce zabaval Ansambel Klic. Gre za zelo mlad ansambel, ki ga sestavljajo trije dobri prijatelji Stela Hebar, pevka in basistka ter vodja v ansamblu; Žiga Rajh kitarist in Žan Obran na harmoniki.

V turističnem društvo so z obiskom prireditve zadovoljni, prav tako s številom tekmovalnih postržjač. Želijo si, da bi drugo leto tekmovalo še več ljudi.

Foto: Ivan Trunk



Več v Kultura in izobraževanje