Minister Felda obiskal šole v Prekmurju, ki so utrpele posledice hudega neurja

Na OŠ Cankova je neurje uničilo skoraj celotno streho na novem delu šole in del strehe na starem delu, poplavljene so učilnice, kabineti, arhiv, sanitarije, delno je poškodovana tudi kuhinja. Na OŠ Turnišče je neurje poškodovalo polovico strehe na starem delu in streho na obnovljenem delu, kolektorje, poplavljeni so nekateri prostori na šoli. na Biotehniški šoli Rakičan je bila na enem od objektov uničena opečna kritina, del strehe druge stavbe pa je veter odnesel preko polja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. julij 2023 ob 09:00
Minister na ogledu škode, foto: Lev Pavlovski

Minister na ogledu škode, foto: Lev Pavlovski

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je v petek odpravil na terenski obisk v Prekmurje, kjer si je skupaj s predstavniki vodstva šol in občin ogledal škodo na tamkajšnji šolski infrastrukturi.

Minister Felda se je uvodoma oglasil na Osnovni šoli Cankova, kjer je neurje uničilo skoraj celotno streho na novem delu šole in del strehe na starem delu, poplavljene so učilnice, kabineti, arhiv, sanitarije, delno je poškodovana tudi kuhinja. Minister si je skupaj z nekaterimi predstavniki ministrstva, ravnateljico Jolando Maruško in županom Občine Cankova Danilom Kacjanom ogledal poškodovane objekte, ob čemer pa so stekli tudi pogovori o popravilu škode in jesenskem začetku pouka. Župan občine je ministru zagotovil, da bo pouk 1. septembra stekel nemoteno.

Sledil je obisk Osnovne Šole Turnišče, kjer je neurje poškodovalo polovico strehe na starem delu in streho na obnovljenem delu, kolektorje, poplavljeni so nekateri prostori na šoli. Neurje je poškodovalo tudi zunanjost vrtca, polomilo drevesa na igrišču in poškodovalo nekatera igrala. Minister se je z ravnateljico Melito Olaj in županom Občine Turnišče Borutom Horvatom pogovoril o popravilu nastale škode, ki je že v teku. Tudi na tej šoli bodo učenci jeseni lahko sedli v šolske klopi.

Ponoči je naše kraje zajelo neurje

Nad severovzhodom se je razbesnelo silovito neurje


Nazadnje si je minister ogledal še stanje na Biotehniški šoli Rakičan v Murski Soboti, kjer je bila na enem od objektov uničena opečna kritina, del strehe druge stavbe pa je veter odnesel preko polja. Škoda je nastala prav tako na drevju sadovnjaka, veter pa je polomil tudi večino drevja v okolici vrtca Veverička. Minister se je z ravnateljico Simono Potočnik in poslancem Tinetom Novakom pogovoril o hitri sanaciji škode, s katero so začeli že takoj po neurju. Pouk bo jeseni potekal nemoteno, je dodala ravnateljica.

»Kot smo spremljali zadnje dni, so velik del države zajela neurja, na žalost tudi s posledicami poškodovane šolske infrastrukture na več koncih Slovenije. V teh dneh bodo pristojni, tudi v sodelovanju z ministrstvom, skupaj ocenili škodo in možnosti za čimprejšnjo sanacijo. Tako lokalna skupnost kot ministrstvo si prizadevamo, da bodo učenci in dijaki brez večjih ovir vkorakali v novo šolsko leto in da do zamika pouka ne pride. Rad bi se zahvalil lokalnim skupnostim, ravnateljem in ravnateljicam, vsem sodelavcem posameznih šol kot tudi vsem ostalim, ki ste priskočili na pomoč. S hitrim ukrepanjem ste preprečili, da škoda tega silovitega neurja ni bila še večja. Prepričan sem, da bodo vsi izvajalci del pravočasno in ustrezno uredili varnost prizadetih šolskih prostorov«, je dejal minister ob obiskih šol.




Več v Gospodarstvo