Vse do sobote zjutraj se pričakuje večja količina padavin, možni hitri porasti in razlivanje vodotokov

Od danes pozno popoldne do sobote zjutraj se bodo krajevno pojavljali dolgotrajni nalivi. Pričakujejo predvsem hitre poraste in razlivanje manjših vodotokov in hudournikov.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. avgust 2023 ob 15:22
Arso je za četrtek, petek in soboto za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Arso je za četrtek, petek in soboto za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

V četrtek je na Agencij za okolje potekala predstavitev predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmer v Sloveniji in verjetnih posledic teh razmer. Opozorilo so za svoja področja natančneje opisali predstavniki: Agencije za okolje (Brane Gregorčič, Janez Polajnar), Direkcije za vode (Direktorica Neža Kodre), Geološkega zavoda (Jernej Jež) in Civilne zaščite (Poveljnik Srečko Šestan).

Kot so ob tem navedli se bo v četrtek višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje, v petek pa bo zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi plitvo ciklonsko območje, vremenska fronta pa se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne - torej skoraj 36 ur.

Takšna vremenska situacija je ponavadi bolj značilna za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu.

Poplave v Dolenji vasi pri Polhovem Gradcu

Aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, za celoten severni del države rdeči alarm


V letošnjem poletju si prehodi...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 03. avgust 2023

Nevihte že v četrtek zvečer

Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

"Za razliko od številnih letošnjih neurij, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 l dežja na kv. meter, krajevno pa tudi okoli 150 ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih," napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Dež bo s pomikom ciklona proti vzhodu predvidoma prehodno ponehal v soboto popoldne, a že v nedeljo čez dan lahko od zahoda znova pričakujemo prehod vremenske fronte s plohami in nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša.

Postopno stabilizacijo vremena pričakujejo v dneh po ponedeljku.

Arso je za četrtek, petek in soboto za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Ob vlažnem in toplem jugozahodnem toku so krajevne plohe vse pogostejše. Plast stabilnega zraka...

Objavil/a ARSO vreme dne Četrtek, 03. avgust 2023


Več v Narava