Obrtnik leta 2023 je Drago Belec iz podjetja Cornus

Podjetje Cornus, čigar začetki segajo v leto 1992, je danes največji pridelovalec sadik vrtnin in dišavnic v Sloveniji.

Prlekija-on.net, petek, 4. avgust 2023 ob 11:44
Obrtnik leta 2023 je Drago Belec, foto: OZS

Obrtnik leta 2023 je Drago Belec, foto: OZS

V četrtek, 3. avgusta, so v Ljutomeru v okviru občinskega praznika razglasili obrtnika leta 2023 in obeležili 55 let delovanja Območne Obrtno-Podjetniške zbornice (OOZ) Ljutomer, ki jo vodi Ivo Ozmec. Obrtnik leta je postal Drago Belec, ki skupaj z ženo Sandro že več kot 30 let vodi podjetje Cornus iz Logarovcev. V podjetju vsako leto na več kot treh hektarih vzgojijo okrog 15 milijonov sadik. Obrtniku leta je čestital tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar, ki je v nagovoru zbranim poudaril zgledno sodelovanje ljutomerske občinske oblasti z gospodarstvom in dodal, da bi takšno razumevanje do potreb gospodarstva morala pokazati tudi država.

Obrtniku leta sta čestitala tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in župan Občine Križevci Branko Slavinec.

Že pred slovesnostjo so na OOZ Ljutomer pripravili tradicionalno okroglo mizo, na kateri so iskali pot do višje dodane vrednosti v turizmu. Gostili so direktorico Direktorata za turizem Dubravko Kalin, ki je zbranim predstavila Strategijo slovenskega turizma 2022 - 2028. Predsednik OZS je v razpravi izpostavil velike težave s kadrom v tej panogi, sicer pa so vsi skupaj ugotovili, da ima Prlekija velik potencial in priložnosti za uspeh na področju turizma, a le, če bodo vsi deležniki delovali tesno povezano.

Sinoči so v Ljutomeru v okviru občinskega praznika razglasili letošnjega obrtnika leta. To je postal Drago Belec, ki že...

Objavil/a Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije dne Četrtek, 03. avgust 2023

Začetki podjetja segajo v leto 1992

Začetki družinskega podjetja Cornus iz Logarovcev segajo v leto 1992, ko je Drago Belec, inženir agronomije, ustanovil družbo z omejeno odgovornostjo. Cornus je latinsko ime za drenovke, za ta rod pa je značilna trdoživost ter kot rog trd in žilav les.

Kmalu po zagonu podjetja je bil zasnovan prvi sodobni nasad paprike z novimi tehnologijami, Cornus pa je prvo desetletje deloval kot državna poskusna postaja za vrtnine. Kot kooperant je Cornus sprva prideloval papriko, kumare, stročji fižol, solate in kapusnice, za svoje in potrebe drugih kooperantov pa tudi sadike.

Ustanovitelj podjetja Drago Belec se je nato na prelomu tisočletja odločil, da se podjetje specializira za pridelavo sadik. Prva sezona pridelave sadik je »potekala« v rastlinjakih starejše generacije, razprostrtih na 2000 kvadratnih metrih, nato pa so iz leta v leto sledile naložbe v nove rastlinjake, opremljene z ogrevanjem in sistemom za namakanje ter dodajanje hranil. Danes Cornus na 30.000 kvadratnih metrih površin letno pridela okoli 15 milijonov sadik, ki nato na skoraj vsakem slovenskem družinskem vrtu zrastejo v okusne vrtnine, začimbe in jagode.

Drago Belec danes skrbi predvsem za tehnologijo pridelave, kot direktorica podjetje vodi žena Sandra, v delo pa se vse bolj vključujeta tudi obe hčeri, Vita in Maja. Podjetje ima 17 redno zaposlenih, v glavni sezoni pa pri delu pomaga tudi do 35 sodelavcev, večinoma iz lokalnega okolja.

Podjetje je danes največji pridelovalec sadik vrtnin in dišavnic v Sloveniji

V podjetju se neprestano trudijo, da svojim kupcem ponudijo sadike, katerih sortni izbor bo zagotovil visoko kvaliteto in maksimalne pridelke. Vse sadike so vzgojene z minimalno uporabo pesticidov, niso gensko spremenjene ter so brez virusov in bolezni. To omogoča Envirolyte tehnologija za pripravo vode, ki na popolnoma naraven način izdela biocid, ki ga v podjetju redno uporabljajo kot dodatek pri zalivanju. Sadike so zato bolj zdrave in odpornejše ter prilagojene klimatskim razmeram pri nas. To neprestano potrjujejo tudi s testiranjem na lastnih poskusnih poljih.

Cornus je danes največji pridelovalec sadik vrtnin in dišavnic v Sloveniji in ob družinskih zalaga tudi profesionalne pridelovalce po Sloveniji, z njihovimi sadikami pa je letno zasajenih približno 400 hektarjev površin. Ob domačem trgu, kjer so sadike podjetja Cornus na voljo na več kot 200 prodajnih mestih, pa so v zadnjih letih vse bolj prisotni na trgu sosednje Hrvaške, a tudi Avstrije.

Kot pionirji tržne pridelave sadik vrtnin in dišavnic za široko uporabo v Sloveniji so zavezani k nadaljevanju razvoja in svonanju trendov tudi v prihodnje in želijo ostati po kakovosti najprepoznavnejši pridelovalec sadik vrtnin in dišavnic v tem delu Evrope.

OBRTNIK LETA CORNUS d.o.o. Iskrene čestitke!

Objavil/a Olga Karba dne Četrtek, 03. avgust 2023



Več v Gospodarstvo