Na Jeruzalemu postavili klopotec

Upamo in želimo, da bo klopotec uspel kljubovati vremenskim nevšečnostim, ki se nam dogajajo zadnje obdobje in da bo ponosno služil svojemu namenu.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. avgust 2023 ob 08:16
Postavljanje klopotca na Jeruzalemu

Postavljanje klopotca na Jeruzalemu

V četrtek, 3. avgusta, smo v prisotnosti Ljutomerske vinske kraljice Martine XXI Sandre Kaučič, pod okriljem Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, kljub deževni popestritvi, z dobro voljo, pesmijo, dobro vinsko kapljico in dobrotami Kluba prleških babic na Jeruzalemu postavili klopotec. Prireditev je tradicionalno na hudomušni način povezovala Mira Rebernik Žižek, zapeli so nam kvartet Jeruzalem, prijetne melodije na harmoniko je zaigral mladi harmonikar Tadej Ozmec. Novi skrbnik klopotca je postal Miran Stajnko.

Upamo in želimo, da bo klopotec uspel kljubovati vremenskim nevšečnostim, ki se nam dogajajo zadnje obdobje in da bo ponosno služil svojemu namenu.

Ob tej priložnosti nas je nagovorila tudi Ljutomerska vinska kraljica Martina XXI:

»Pozdravljeni vsi zbrani, podžupana g. Janko Špindler, g. Boris Filipič, predstavniki občine, poseben pozdrav pa namenjam gostom iz pobratenega mesta Fulnek na Češkem, vsi vinogradniki, vinarji, vinoljubi in prijatelji vina. Vesela sem, da se znova srečamo na tem prečudovitem kraju, kjer bo svojo pesem, danes začel prepevati klopotec. Veliko izmed nas ve, kako lepo je slišati pesem klopotca, ko te zaziba v spanec na vetrovno noč, ali ko te ta pesem prebudi v nov dan. Kako njegova pesem odmeva med našimi, s trto posajenimi bregovi.
Klopotec ni samo tehnična, temveč je predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo ohranjamo že mnoga leta. Po izročilu, klopotec v Sloveniji postavljamo od svetega Jakoba, 25. julija do svetega Jerneja, 24. avgusta, čeprav večina vinogradnikov klopotec doma postavlja 15. avgusta. Skozi leta je klopotec postal naša etnološka znamenitost in simbol naših goric, saj nam s svojo pesmijo naznanja prihod jeseni in veselega časa trgatev.
Naj se njegova pesem sliši daleč, da se bomo skupaj veselili jeseni in nove letine

Hvala vsem navzočim za lepo in prijetno druženje in ekipi Tic-a Jeruzalem za degustacije vrhunskih prleških vin.




Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46