Voznik na območju Ormoža otroka peljal v priklopniku domače izdelave

Policisti PP Ormož so danes zjutraj, pred enim izmed vrtcev na območju Ormoža ustavili 47-letnega voznika mopeda, na katerega je imel priklopljen lahki priklopnik domače izdelave, in v katerem je peljal otroka.

Prlekija-on.net, sreda, 6. september 2023 ob 13:25
Otroka je peljal v priklopniku domače izdelave, foto: PP Ormož

Otroka je peljal v priklopniku domače izdelave, foto: PP Ormož

Danes policisti PU Maribor izvajajo poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Prav tako v tem času izvajajo poostren nadzor nad vozniki lahkih motornih vozil (e-skiroji).

Policisti PP Ormož so danes zjutraj, pred enim izmed vrtcev na območju Ormoža ustavili 47-letnega voznika mopeda, na katerega je imel priklopljen lahki priklopnik domače izdelave, in v katerem je peljal otroka. Policisti so vozniku izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil ZPrCP in mu prepovedali nadaljno vožnjo.

Namen poostrenega nadzora je vplivati na povečanje uporabe varnostnih pasov (v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih) in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem vplivati na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč. V poostrenem nadzoru želijo vplivati tudi na voznike lahkih motornih vozil, saj je uporaba e-skirojev v zadnjih letih v porastu in se s povečanjem deleža tovrstnih udeležencev v cestnem prometu povečuje tudi s tem povezana prometno-varnostna problematika.

Ugotavljajo tudi druge kršitve

V poostrenem nadzoru ugotavljajo tudi druge kršitve cestno-prometnih predpisov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa (npr. nepravilna uporaba naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo, hitrost vožnje, psihofizično stanje voznikov,...).

Pravilna privezanost z varnostnim pasom, oziroma uporaba ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na zmanjšanje posledic prometnih nesreč, predvsem iz naslednjih razlogov:

  • pripeti vozniki in potniki v vozilu v primeru trka ostanejo na svojem sedežu;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej in tako preprečuje trk z notranjostjo vozila;
  • varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa;
  • v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) varnostni pas zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

V povezavi z navedenim voznikom in potnikom svetujejo, da dosledno spoštujejo cestno-prometne predpise ter se ustrezno pripnejo z varnostnimi pasovi in da otroke prevažajo v predpisanih zadrževalnih sistemih.

Voznikom lahkih motornih vozil pa sporočajo, da so kot udeleženci v cestnem prometu do dopolnjenega 18. leta dolžni med vožnjo uporabljali ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado, da uporabljajo ustrezne prometne površine, da prilagodijo hitrost svoje vožnje in da upoštevajo cestno-prometne predpise.Več v Črna kronika