Pri družini Kapun sta zrasli buči velikanki

Gromozanski vrtnini skupaj tehtata 28 kg, porabili jih bodo za domače potrebe.

Prlekija-on.net, sreda, 13. september 2023 ob 08:15
Buča velikanka

Buča velikanka

Jesen je pred vrati in na vrtovih dozoreva zelenjava, od paradižnika, paprike, feferonov, pora... Kljub slabši letini (veliko je bilo dežja) so ponekod zrasli še kar dobri in odlični pridelki, kateri se bodo porabili za domače potrebe.

Tudi družina Kapun iz Berkovcev v Prlekiji na Murskem polju v občini Križevci je bila letos presenečena, ko sta poleg ostale povrtnine na domačem vrtu zrasli jedilni buči velikanki. Na veliko presenečenje sta buči rasli in rasli. Ena je na tehtnici pokazala (na sliki) čez 15 kg, druga pa je zrasla v težo 13 kg. Ker gre za jedilni buči, bo družina Kapun obe jedilni buči porabila za domače potrebe in sicer jih bodo sproti rezali in pekli na žaru, nekaj bodo porabili za juhe, prikuhe, solate...

Kot sta nam povedala Marina in Franjo Kapun iz Berkovcev, buče pridelujejo že vrsto let in letos sta dve na veliko presenečenje zrasli v buči velikanki. Ob tem poudarjajo, da živijo in se prehranjujejo zdravo z doma pridelano zelenjavo. Letos za zalivanje ni bilo potrebno veliko vode, ampak je skozi celo leto dež namakal njihov vrt.

Jože Žerdin




Več v Narava