Bralno značko za odrasle osvojilo kar 51 bralcev

V goste so povabili Kristiana Novaka, enega najbolj znanih, cenjenih hrvaških pisateljev.

Prlekija-on.net, petek, 29. september 2023 ob 08:07
Bralna značka za odrasle

Bralna značka za odrasle

Minuli petek je v Knjižnici Ormož potekala zaključna prireditev bralnega projekta namenjenega spodbujanju branja odraslih - Bralna značka za odrasle. Pred 19-imi leti smo v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj bralce prvič povabili k posebnemu projektu vzpodbujanja branja - k bralni znački za odrasle. Pred tremi leti smo se odločili, da k organizaciji pristopimo samostojno in tako smo bralni seznam priporočenih del za bralce začeli pripravljati knjižničarji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož.

Osemnajsto, torej polnoletno, Bralno značko za odrasle, ki smo jo poimenovali Selitve, smo posvetili sedaj najbolj pereči svetovni problematiki. Na tokratni bralni seznam smo uvrstili 52 naslovov del različnih žanrov, poleg leposlovnih tudi strokovna dela in dela za otroke in mladino. Sodelujoči so lahko posegli tudi za katerimi drugimi deli avtorjev s seznama ali za poljubnim delom izbrane tematike njim ljubega avtorja.

Bralno značko za odrasle, ki je potekala v osrednji knjižnici in krajevnih knjižnicah, je osvojilo 51 bralcev, od tega 6 moških in 45 žensk, ki so skupaj prebrali kar 93 knjig. Med najbolj brane in navdihujoče knjige so se uvrstila dela: Hosseini, Khaled: Morska molitev, Josse, Gaelle: Poslednji varuh otoka Ellis, Kardoš, Štefan: Vse moje Amerike, Videmšek, Boštjan: Na begu: moderni eksodus, Crossan, Sarah: Zavetje vode, Bartolo, Pietro: Lampedusa, Karahasan, Dževad: Dnevnik selitve, Cummins, Jeanine: Ameriška tla, Dimkovska, Lidija: Non-Qui, Lapuh Maležič, Jedrt: Napol morilke; Novak Kristian: Cigan, ampak najlepši.

V goste smo povabili Kristiana Novaka, enega najbolj znanih, cenjenih hrvaških pisateljev. Kristian Novak se je rodil v Nemčiji kot otrok staršev zdomcev, odraščal pa v Medžimurju. Pisal je že v času študija, njegovo prvo kritiško slavljeno delo pa je bil roman Črna mati zemla. Z avtorjem se je o romanu Cigan, ampak najlepši, ki je sledil Črni materi zemli, in bil razglašen za roman leta, doživel odrsko postavitev, pogovarjala bibliotekarka Marijana Korotaj. Kaj kmalu bomo Cigana, ampak najlepšega lahko tudi gledali kot televizijsko serijo na HRT. Knjižne nagrade za bralce so prijazno prispevale založbe Avrora, Beletrina, Miš in Sanje. Za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Povabljeni k sodelovanju v novo sezono branja z novo izbrano tematiko, s pričetkom v mesecu novembru v tednu splošnih knjižnic.

Foto: Knjižnica Ormož




Več v Kultura in izobraževanje