Zasegli 350 kg prepovedane droge konoplje

Vrednost zasežene konoplje na črnem trgu bi bila okrog 1.400.000 evrov

Prlekija-on.net, torek, 8. november 2011 ob 15:092
Tiskovna konferenca, foto: PU Maribor

Tiskovna konferenca, foto: PU Maribor

Na današnji tiskovni konferenci Policijske uprave Maribor, so Bojan Gregorič, pomočnik komandirja Postaje mejne policije Gruškovje, Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor in Dragan Randulić, vodja mobilnega oddelka Carinskega urada Maribor, predstavili najdbo večje količine prepovedane droge konoplje in prijetje osumljenca.

V petek, 4. novembra, ob 10.10 je na mednarodni mejni prehod Gruškovje, na vstop v državo, pripeljal 29-letni moški, državljan Albanije, s tovornim vozilom albanskih registrskih številk. Izkazal se je s potnim listom Albanije in vozniškim dovoljenjem. Policist, ki je opravljal mejno kontrolo, je posumil, da je vozniško dovoljenje ponarejeno. Zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251/III členu Kazenskega zakonika, so policisti po Zakonu o nadzoru državne meje opravili še pregled celotnega vozila.

V pregled so se vključili še policist - vodnik službenega psa s psom za detekcijo prepovedanih drog in cariniki mobilne skupine Carinskega urada Maribor. Službeni pes je nakazal prisotnost prepovedanih drog. Zaradi tega so policisti in cariniki delno odmaknili cerado priklopnika in ob prednji steni priklopnika našli dodatno izdelan skrit prostor – »bunker«, velikosti 260 x 60 x 240 cm. V notranjosti prirejenega prostora so opazili skritih več večjih zavojev, ovitih v ALU folijo. Pri pregledu enega izmed zavojev so našli posušene zeleno-rjave rastlinske delce, za katere so kasneje s preliminarnim testiranjem ugotovili, da gre za prepovedano drogo konopljo.

Policisti so vozilo in predmete zavarovali in obvestili kriminaliste SKP PU Maribor, ki so prevzeli postopek. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sredstvi za izdelavo prepovedanih drog po 186/I členu Kazenskega zakonika so moškega pridržali. Po obveščanju dežurnega preiskovalnega sodnika in dežurne tožilke so pridobili odredbo preiskovalnega sodnika za preiskavo navedenega vozila.

Našli 350 kg prepovedane droge konoplje
Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika so kriminalisti, v sodelovanju s cariniki, opravili preiskavo vozila in pri tem v skritem prostoru našli 100 zavojev, velikosti 55 x 40 x 13 cm, v katerih je bilo skupno 350 kg prepovedane droge konoplje. Prepovedana droga je bila namenjena v eno izmed držav zahodne Evrope.  

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so 5. 11. 2011 zoper moškega podali kazensko ovadbo Okrožnemu državnemu tožilstvu na Ptuju in ga privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper njega odredil pripor.

Gre za enega večjih zasegov konoplje v zadnjih letih. Na mejnih prehodih v letošnjem letu ni bilo večjih zasegov prepovedane droge, zadnji je bil septembra na mejnem prehodu Obrežje, ko je bilo v avstrijskem kombiju tihotapljeno za dobra dva kilograma prepovedane droge konoplja. Letos je bilo v Sloveniji zaseženih dobrih 168 kg konoplje (v celotnem lanskem letu pa 188 kg). T.i. Balkanska pot je še vedno aktualna za prevoz prepovedanih drog iz držav Južnega Balkana in Bližnjega Vzhoda v države Zahodne Evrope. Slovenija pri tem nastopa le kot tranzitna država.

Vrednost na črnem trgu: 1.400.000 evrov
V kolikor bi omenjeno količino prepovedane droge konoplje preprodajalci prodali na debelo, bi cena le-te znašala okoli 1.400.000 evrov, saj trenutna cena na črnem trgu znaša okoli 4000 evrov za kilogram.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sredstvi za izdelavo prepovedanih drog po 186/I členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin po 251/III členu Kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora do treh let.


Več v Črna kronika